Βαρουφάκης: Η Ευρώπη να ενωθεί μαζί μας. Τέλος για όσους μας κουνούσαν το δάχτυλο

"Χθες οι Έλληνες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελπίδα", έγραψε ο Γιάνης (δεν είναι λάθος, έτσι θέλει να γράφεται το όνομά του) Βαρουφάκης στο προσωπικό του ιστολόγιο.
Στο άρθρο του σημειώνει:
"Χρησιμοποίησαν την κάλπη σε αυτή την υπέροχη γιορτή της δημοκρατίας για να τελειώσουν μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση που προσβάλει την Ελλάδα και ταΐζει τις πιο σκοτεινές δυνάμεις της Ευρώπης.
Οι Έλληνες έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης σε Βορρά, Νότο, Ανατολή και Δύση και ενότητας για την ήπειρο μας.
Το μήνυμα είναι απλό, η περίοδος της κρίσης, της άρνησης και της τιμωρίας από εκείνους που μας κουνούσαν το δάχτυλο, τελείωσε. Ήρθε η ώρα της αναζωογόνησης της ιδέας της ελευθερίας, της λογικής, της δημοκρατικής διαδικασίας και της δικαιοσύνης. Οι αρχές αυτές επιστρέφουν στη χώρα που τις δημιούργησε".
 
© Χρήστος Δεμέτης

Και συμπληρώνει:
"Η ελληνική δημοκρατία αποφάσισε να σταματήσει τη σταθερή πορεία της μέσα στη νύχτα.
Η ελληνική δημοκρατία αποφάσισε να δείξει την οργή της ενάντια στον θάνατο του φωτός.
Έχουμε λάβει τη νωπή, δημοκρατική εντολή μας και καλούμε τους ανθρώπους της Ευρώπης και όλου το κόσμου να ενωθούν μαζί μας σε μια σφαίρα κοινής και σταθερής ευημερίας".

Το who is who

Γεννημένος στην Αθήνα το 1961, ο Γιάνης Βαρουφάκης, σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ.
Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Έσεξ, του Νόργουϊτς και του Κέμπριτζ, ενώ από 1988 ως και το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Έχει διδάξει ακόμα στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν, ενώ από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας καθώς και "Economist-in-residence" στην εταιρεία Valve Software, στο Σιατλ των ΗΠΑ.
Βασικοί ερευνητικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η Πολιτική Οικονομία, η Θεωρία Παιγνίων, η Πειραματική Οικονομική και η Πολιτική Φιλοσοφία.
Ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα, έγινε λόγω των βιβλίων του, τα οποία είναι τα εξής:
Παγκόσμιος Μινώταυρος: Τα πραγματικά αίτια της Κρίσης, Αθήνα: Λιβάνης 2012.
Κρίσης Λεξιλόγιο: Οι όροι που μας καταδυναστεύουν ("Το λεξικό τούτο από την μία, εξηγεί τους όρους που αιωρούνται παντού (CDS, spreads κλπ) ενώ από την άλλη, ελπίζει να διαταράξει την κοινή μας μελαγχολία θέτοντας τους όρους της Κρίσης στο φως της κριτικής"), Αθήνα: Ποταμός 2011.
Θεωρία Παιγνίων: Η θεωρία που φιλοδοξεί να ενοποιήσει τις κοινωνικές επιστήμες, Αθήνα: Gutenberg, 2007.
Πολιτική Οικονομία: Η οικονομική θεωρία στο φως της κριτικής, Αθήνα: Gutenberg, 2007.
Μικροοικονομικά υποδείγματα μερικής και γενικής ισορροπίας (από κοινού με τον Νίκο Θεοχάρακη), Αθήνα: Τυπωθήτω, 2005.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, έχει υπάρξει στο παρελθόν και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, όταν το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν:
"Ήμουν σύμβουλός του ως το 2006 αλλά διαφώνησα και έφυγα" είπε ο κ. Βαρουφάκης στον ΣΚΑΙ. "Δεν πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δόλο, ήταν όμως άτυχος γιατί εξελέγη Πρωθυπουργός πάνω στην κρίση. Είμαι από αυτούς που επικρίνουν την Πρωθυπουργία του αλλά δεν μου αρέσει και η ανθρωποφαγία που επιχειρείται".
Από το πρώτο exit poll κιόλας, ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένα από τα ονόματα που ακούγονται συχνότερα σε συζητήσεις για υπουργοποίηση ή για κομβική θέση στην διαπραγματευτική ομάδα για το ζήτημα του χρέους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;

Επιστήμονες αναπτύσσουν μητρικό γάλα που καλλιεργείται σε εργαστήριο και άλλες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εκτροφής.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΌ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΩΝ 12 ΑΘΛΩΝ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ