H πτώση της Ρώμης !


Χωρίς να θέλoυμε να παραλληλίσουμε την πτώση της Ρώμης με την πορεία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος, τα τελευταία χρόνια, οφείλουμε να επισημάνουμε τα χαρακτηριστικά μιας πτώσης και πόσο δύσκολο είναι να αναστρέψεις μια πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει

Λάζαρος Ελευθεριάδης
aegeantimes.gr
  5/10/2011, 14:45



Ζῷα μικρὰ καὶ ζῷα ἄγρια τὸ κατοικοῦν,
ὄχεντρες ἕρπουν καὶ ρημάζουν τὶς φωλιές μας,
λιοντάρια ἑτοιμάζονται νὰ μᾶς ξεσκίσουν.
Δὲν ξεριζώνονται οἱ νύχτες ἀπὸ μέσα μας,
ἔγιναν δάσος σκοτεινὸ καὶ μᾶς πλακώνουν.

Ντῖνος Χριστιανόπουλος (γεν. 1931): ψευδώνυμο τοῦ Κωνσταντίνου Δημητριάδη.
Ποιητής, πεζογράφος, φιλόλογος καὶ κριτικὸς ἀπὸ τὴ Θεσσαλονίκη.


Η παγκοσμιοποίηση ως εφεύρημα και στοχευμένο οικονομικό κατασκεύασμα, έφερε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά, τα οποία οι επινοητές της προσδοκούσαν.

Είναι φανερό ότι οι σημερινές εξελίξεις και διαμάχες αφορούν την σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο δυτικός κόσμος, τις σημερινές αξίες του και, κυρίως, τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας .

Η κατάλυση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας δεν σήμανε την καταστροφή του πολιτισμού αλλά την μετεξέλιξη του, και την περίπου ανώδυνη μετάβαση του σε ένα νέο στάδιο, με την καθιέρωση νέων αξιών που δεν έχουν πολλά να ζηλέψουν από τις ελληνορωμαϊκές, και με νέους τρόπους ζωής εξίσου αξιοσέβαστους.

Είναι κατανοητό ότι η άποψη περί ανώτερων και κατώτερων πολιτισμών απηχεί αποικιοκρατικά και ιμπεριαλιστικά ιδεολογήματα ευρωπαϊκής προέλευσης.

Οι ιστορικοί της σημερινής περιόδου επιμένουν ότι μετά την πτώση της Ρώμης ο πολιτισμένος κόσμος βυθίστηκε στο μεσαιωνικό σκοτάδι.

Τέτοιες απόψεις είναι εσφαλμένες, ανερμάτιστες και επικίνδυνες χωρίς να εξετάζουν τους λόγους της διάλυσης και της ήττας στη Δύση και παράλληλα, της επιβίωσης της αυτοκρατορίας στην Ανατολή .

Ο όρος Μεσαίωνας, που εμπεριέχει μια χιλιετία πνευματικής καθυστέρησης και κοινωνικής αδικίας, ξεκινά, σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς, από το έτος 476 μ.Χ., έτος κατάρρευσης της ρωμαϊκής κυριαρχίας στο δυτικό τμήμα της Αυτοκρατορίας λόγω της επικράτησης των γερμανικών φύλων και φτάνει μέχρι την ιταλική Αναγέννηση, τον 15ο αιώνα .

Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία, εξελίσσεται, και κάποιοι με ψέματα και αστειότητες προσπαθούν να εγγραφούν στο πάνθεον της Ιστορίας έστω και ως οικτρές υποσημειώσεις.

Χωρίς να θέλω να παραλληλίσω την πτώση της Ρώμης με την πορεία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος, τα τελευταία χρόνια, οφείλω να επισημάνω τα χαρακτηριστικά μιας πτώσης και πόσο δύσκολο είναι να αναστρέψεις μια πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει .

Δεν κατανοούν οι κυβερνώντες, το αυτονόητο, αυτό που δίδαξε και διδάσκει, ευτυχώς ακόμη, η Ιστορία, ότι όταν ξεκινά η πτώση, τίποτα μα τίποτα, δεν την σταματά.
Η χαμηλή βαθμολογία, της χώρας μας, το μη εξυπηρετήσιμο χρέος μας, το μεγάλο έλλειμμα, το οποίο παράγει χρέος, χωρίς οι πολιτικές προτεραιότητες της παρούσης κυβέρνησης να είναι ο μηδενισμός του, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε επέκταση της αβεβαιότητος και της ύφεσης.

Συντελείται καθολικά και οριζόντια, θα έλεγα, αφαίμαξη με μοναδικό στόχο την αποπληρωμή των πιστωτών, χωρίς κανείς να επενδύει στην ανάπτυξη και την αναστροφή της ύφεσης, λες και αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον, δεν θα υφίσταται για τα επόμενα χρόνια .

Οι καινοφανείς για τους περισσότερους από εμάς, όροι, του selective default (επιλεκτική χρεοκοπία), ή restricted default (περιορισμένη χρεοκοπία), ή αποφυγή των οποίων, συνιστά και πρέπει να αποτελεί Εθνικό στόχο, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής καθίζησης, φαίνεται ότι για κάποιους αποτελεί παραίτιο φιλολογικό θέμα, μειωμένης βαρύτητας και ουσίας .

Η ISDA (International Swaps and Derivatives Association), είναι η διεθνής υπηρεσία διακανονισμών χρηματοοικονομικών συναλλαγών, η υπηρεσία δηλαδή που επί της ουσίας πιστοποιεί και βαθμολογεί τις αξιολογήσεις κάθε εκδότη ομολόγου, που πιστοποιεί πότε και πως συντρέχει λόγος χρεοκοπίας, άρα και πληρωμής των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) .

Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες πληρώνονται τα CDS είναι οι εξής :

Α) Όταν υπάρχει αδυναμία (στάση) πληρωμών εκ μέρους του εκδότη κάθε ομολόγου, προσωρινή ή μόνιμος .

Β) Όταν … αποκηρύσσεται από τον εκδότη η υποχρέωση πληρωμής (Repudiation) ή Γ) Όταν αποφασίζεται αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους (Restructuring)

Αποφασίζουν για το μέλλον μας, οι αμαρτίες χάρισμά τους !!
http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=35874&type=1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;

Επιστήμονες αναπτύσσουν μητρικό γάλα που καλλιεργείται σε εργαστήριο και άλλες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εκτροφής.

Μαζεμένες πληροφορίες για τα εμβόλια