Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλβανία: Αντάλλαγμα στην Ελλάδα για τον TAP, το παρασκήνιο


TAP_pipeline_signing 

Πληροφορίες που έχουν φθάσει στο «defence-point.gr», αναφέρουν ότι η προ ημερών συμφωνία για τον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline (TAP) που υπογράφτηκε στην Αθήνα, έγινε με αντάλλαγμα την αποδοχή από τα Τίρανα της αναγνώρισης της συμφωνίας Μπερίσα-Καραμανλή, δηλαδή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στις δυο χώρες. Εάν οι πληροφορίες αυτές επαληθευθούν, θα πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία της ελληνικής πλευράς, που φαίνεται ότι έχει μάθει πλέον καλά ότι στη διεθνή πολιτική ισχύει το «πάρε-δώσε»…

Η παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη τελετή της υπογραφής μίας σύμβασης η οποία, όπως εδώ και αρκετές ημέρες έχουμε επισημάνει, δεν αποτελεί το τελευταίο βήμα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου αλλά το πρώτο, είναι ενδεικτική της σημασίας του έργου, όχι όμως για την αυτή καθαυτή σημασία του, αλλά για άλλον λόγο.


Υπενθυμίζεται, πως η συγκεκριμένη υπογραφή συνδέεται απλώς με τη δημιουργία της κοινοπραξίας η οποία θα προσπαθήσει μέσω της πρότασης που θα παρουσιάσει στο Αζερμπαϊτζάν και την κοινοπραξία που ελέγχει τα κοιτάσματά στη Κασπία να αποσπάσει τις απαραίτητες ποσότητες φυσικού αερίου για να λειτουργήσει τον συγκεκριμένο αγωγό και να τον καταστήσει οικονομικά βιώσιμο. Η απόφαση αναμένεται να λάβει χώρα το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ ο άμεσος ανταγωνιστής είναι ο West Nabucco.

Ποιός ο λόγος λοιπόν της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού στην τελετή συμφωνίας μίας προκαταρτικής στην ουσία συμφωνίας, η οποία δεν φέρνει για την ώρα ένα άμεσο αποτέλεσμα; Πέραν του ζητήματος του εσωτερικού πολιτικού παιγνίου, ώστε να καταδειχτεί πως η κυβέρνηση  υλοποιεί έργα ανάπτυξης και προωθεί μία ενεργειακή στρατηγική που φέρνει αποτελέσματα, το ουσιαστικότερο μήνυμα αφορούσε το μήνυμα προς την Αλβανία, η οποία για να «δει» τον ΤΑΡ θα έπρεπε να αποδεχτεί το αυτονόητο, δηλαδή να τιμήσει την υπογραφή της, αναφορικά με τον καθορισμό της ΑΟΖ με την Ελλάδα.

Το «defence-point.gr» είναι σε θέση να γνωρίζει πως το αντάλλαγμα για τον ΤΑΡ και τη συμμετοχή της Αλβανίας στο όλο σχέδιο είναι η αποδοχή της υπογεγραμμένης συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας. Και θα συνεχίσει να είναι προϋπόθεση προόδου του σχεδίου και διατήρησης της Ελλάδας στο σχήμα. Όπως είναι φυσικό η προεκλογική περίοδος στη γειτονική χώρα το μόνο που επιτρέπει να ακούγεται, είναι πως τα σύνορά της φτάνουν στην… Πρέβεζα, κατανοητό έως ένα βαθμό, αφού απευθύνεται σε μία κοινωνία η οποία ακόμα ζει με το όνειρο της «Μεγάλης Αλβανίας», όνειρο το οποίο εξέθρεψε με την πολιτική της και η Δύση.

Είναι λοιπόν πλέον πολύ πιθανό, μετά το πέρας των εκλογών, η νέα Βουλή να κατακυρώσει επιτέλους αυτά που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, τα οποία εκτός όλων των άλλων, θα αποδειχτούν αμοιβαίως επωφελή και για τις δύο χώρες.

Η υποτονική έως ανύπαρκτη αλβανική αντίδραση για τις έρευνες της Ελλάδας στο Ιόνιο, μάλλον προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση μας οδηγούν, παρά προς τη περίπτωση «μετωπικής» Αθήνας-Τιράνων, περίπτωση κατά την οποία είναι σίγουρο πως ο χαμένος θα βρίσκεται ο βορείως των ελληνικών συνόρων γείτονας.

 http://national-pride.org/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...