Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εσωτερικό εμφύλιο στο ΔΝΤ προκάλεσε η Ελλάδα

Εσωτερικό εμφύλιο στο ΔΝΤ προκάλεσε η Ελλάδα


Πηγή: EPA
Στην υποβάθμιση αποκαλύψεων που έκαναν οι New York Times για τις εσωτερικές διαμάχες στο εσωτερικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε σχέση με τη διαχείρισης της ελληνικής κρίσης προχώρησαν πηγές από την Ουάσιγκτον οι οποίες ερωτήθηκαν σχετικά από το CNN Greece.

Διαβάστε επίσης

Tο δημοσίευμα των New York Times ανέφερε πως το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (ΙΕΟ) του ΔΝΤ εξέδωσε έκθεση 86 σελίδων το καλοκαίρι, για το ρόλο και τις επιδόσεις του Ταμείου στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Όπως τονίζεται η έκθεση ήταν «ασυνήθιστα ωμή» στην κριτική της για το πώς το ΔΝΤ χειρίστηκε την κρίση χρέους στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως οι αξιωματούχοι του Ταμείου επισκιάστηκαν από τους ομολόγους τους στην Ευρώπη, δεν ανέγνωσαν εγκαίρως τα πρώτα σημάδια της κρίσης και δεν έκαναν αρκετά για να πιέσουν προς την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Κατά τους NYT πριν τη δημοσίευση της έκθεσης του ΙΕΟ ορισμένοι αξιωματούχοι του Ταμείου ζήτησαν την αφαίρεση τμημάτων της έκθεσης στην οποία οι αξιολογητές ανέφεραν ότι το ΔΝΤ δεν έδωσε έγγραφα που ζητήθηκαν. Στο σημείο αυτό υπήρξε και τριβή και ένταση εντός του Ταμείου.
Το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας πως ήδη από το 2012, όταν το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης αποκάλυψε ότι θα εξετάσει τις δραστηριότητες του Ταμείου στη ζώνη του ευρώ, οι εξεταστές συνάντησαν αντίσταση, όχι μόνο από τα μέλη του προσωπικού, αλλά και από τα ευρωπαϊκά μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Κατά το συντάκτη του δημοσιεύματος, στελέχη από τη Γαλλία και τη Γερμανία προέβαλαν την αντίθεση τους στην έρευνα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα σε συναντήσεις με στελέχη της ομάδας, σε μια προσπάθεια να τους δυσκολέψουν το έργο.
«Όταν έγινε σαφές ότι η ομάδα θα προχωρήσει στην έκθεση, οι Ευρωπαίοι διευθυντές ρώτησαν αν θα ήταν δυνατόν να μην δημοσιοποιηθεί στο κοινό», αναφέρουν οι New York Times και προσθέτουν πως η αντίθεσή στην εν λόγω έρευνα ήταν ιδιαίτερα αισθητή στο Ευρωπαϊκό Τμήμα, το οποίο επέβλεψε τις διασώσεις στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πολ Τόμσεν, τον οποίο το δημοσίευμα χαρακτηρίζει ως τον «αρχιτέκτονα» του ελληνικού σχεδίου διάσωσης, αποστασιοποιήθηκε από την έρευνα του Γραφείου, με αποτέλεσμα να δεχθεί αυστηρή κριτική στην επίμαχη έκθεση.
Τελικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τόμσεν συνεργάστηκε, παραδίδοντας χιλιάδες έγγραφα και περνώντας από τρίωρη συνέντευξη με τον Ιάπωνα επικεφαλής του Γραφείου, Σίντζι Τακάτζι. Ωστόσο, παρά την «πλημμυρίδα» των εγγράφων, το Γραφείο δεν λάμβανε τα κρίσιμα στοιχεία που θα έδειχναν το πώς και το γιατί το ΔΝΤ ενήργησε όπως ενήργησε στην Ελλάδα.
Οι αξιολογητές χρειάστηκαν 16 μήνες για να πάρουν αυτό που πραγματικά ζητούσαν, ήτοι έγγραφα που θα ρίξουν φως στο γιατί το ΔΝΤ έπραξε έτσι όπως έπραξε. Και πάλι, στελέχη του ΔΝΤ ζήτησαν να αφαιρεθεί από την έκθεση το κομμάτι που αναφέρει πόσο δυσκολεύτηκαν οι αξιολογητές να λάβουν τα στοιχεία που χρειάζονταν.
Οι αξιολογητές έκαναν κάποιες αλλαγές, αλλά, επειδή πίστευαν ότι δεν είχαν λάβει όλα τα έγγραφα, διατήρησαν κάποια κρίσιμα αποσπάσματα για το πώς μερικά στελέχη αρνήθηκαν να συνεργαστούν.
Σε ερώτηση του CNN Greece πηγές με γνώση των διεργασιών στο ΔΝΤ έκαναν λόγο για «παλιά υπόθεση» και αποσαφήνισαν πως ο Πολ Τόμσεν συνεργάστηκε με το IEO για την κατάρτιση της έκθεσης, παρά το ότι του αποδίδεται πως αυτός και συνεργάτες του δεν ήταν επαρκώς βοηθητικοί. Κατά τους ίδιους η υπόθεση έχει κλείσει για το Ταμείο.
Να σημειωθεί πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επέλεξε στςι 14 Οκτωβρίου τον Τσαρλς Κόλινσ ως διευθυντής του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ, στη θέης του Μόουζες Σβαρτζ, του οποίου η θητεία λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2017.
 http://www.cnn.gr/money/story/51337/esoteriko-emfylio-sto-dnt-prokalese-i-ellada

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...