"ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ"


       


Τα βλαχοχώρια της Ελλάδας και της Ρουμανίας συναντώνται στη «Διέξοδο»

Το Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος», το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Πολιτιστικό Κέντρο Εικόνας και Ήχου του Βουκουρεστίου υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Γκαίτε της Σόφιας, αναδεικνύουν τον πολιτισμό των Βλαχόφωνων χωριών της Ελλάδος και της Ρουμανίας.
Πρόκειται για μία διαβαλκανική συνεργασία που θα διεξαχθεί με την πραγματοποίηση ημερίδων στο Μεσολόγγι, τη Θεσσαλονίκη, το Βουκουρέστι και τη Σόφια.

Η συνεργασία αυτή, την οποία επιμελείται ο φιλόλογος - Msc Πολιτιστικής Διαχείρισης Γρηγόρης Δουλιώτης, στοχεύει στην ανάδειξη των βλάχικων κοινοτήτων της Ελλάδας και της Ρουμανίας.
Μέσω ομιλιών, εκθεμάτων και προβολής τριών ντοκιμαντέρ θα παρουσιασθεί ο τρόπος ζωής, τα ήθη και τα έθιμα της βλάχικης κοινότητας, όπως διασώζονται σε διαφορετικές περιοχές των Βαλκανίων.


Η ημερίδα του Μεσολογγίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018 στις 8 το βράδυ στο Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος», με ελεύθερη είσοδο, και θα πλαισιωθεί με εισηγήσεις του δημοσιογράφου Δημήτρη Στεργίου και της δικαστικής υπαλλήλου Σταυρούλας Σαμαλέκου οι οποίοι, ως καταγόμενοι από βλάχικα χωριά του Ξηρομέρου, θα αναφερθούν στην ιστορία, το γλωσσικό ιδίωμα, τα ήθη και τα έθιμα που διασώζονται μέχρι σήμερα στην περιοχή τους ενώ παράλληλα θα προβληθούν τρία ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας που αναφέρονται στους Βλάχους της Αιτωλοακαρνανίας, της Θεσσαλίας – Μακεδονίας και της Ρουμανίας.

Με χαρά σας περιμένουμε
       
       
© 2018 Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος"
       

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;