«Να φύγουμε από το ευρώ με κούρεμα του χρέους»

Λαπαβίτσας: Η Ευρωζώνη ήταν ένα ιστορικό λάθος

Στις απόψεις του περί ανάγκης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, επανέρχεται με δηλώσεις του στη γερμανική Bild, ο Κώστας Λαπαβίτσας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Bild, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει ομαλά από το ευρώ, με κούρεμα του χρέους,

«Η Ευρωζώνη ήταν ένα ιστορικό λάθος. Σχετίζεται άμεσα με την γερμανική πολιτική των μισθών. Η Ευρωζώνη δεν έφερε τα οφέλη του γερμανικού λαού, με την πιθανή εξαίρεση της απασχόλησης. Τα εισοδήματα, οι πραγματικοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας επί 15 χρόνια έχουν μείνει σε κακό σημείο. Για το αν ήταν λάθος η Ευρωζώνη, πρέπει να ρωτήσουμε τι σήμαινε για τις ασθενέστερες χώρες. Για την Ελλάδα συνεπάγεται την έξοδο από πέντε χρόνια βασανιστηρίων», τονίζει ο κ. Λαπαβίτσας.

Όσο για τη διαδικασία εξόδου από το ευρώ, ο κ. Λαπαβίτσας εξηγεί πως «θα γίνει με μεθοδικό τρόπο».

«Η ΕΚΤ πρέπει να στηρίξει τη συναλλαγματική ισοτιμία και τις ελληνικές τράπεζες. Το κόστος θα είναι αμελητέο. Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ και να εξακολουθεί -αναγκαστικά- να παραμένει μέλος της ΕΕ. Φυσικά θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής, μια φάση με δύο νομίσματα το τοπικό, αλλά σταδιακά το νέο νόμισμα μπορεί να κυριαρχήσει», εξηγεί ο βουλευτής.

Τέλος, αναφορικά με το πότε η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει, ο κ. Λαπαβίτσας απαντά «σε λίγους μήνες». «Θα υπάρξει σύντομα μια ισχυρή ζήτηση. Θα υπάρχει μια πτώση των τιμών, κατά πάσα πιθανότητα περίπου 15% με 20%, που θα ήταν απαραίτητη. Αλλά όταν αρκεί να συμβούν δύο πράγματα: ένα Grexit με συναίνεση και ένα κούρεμα του χρέους. Αν υπάρχει μια νομισματική μεταρρύθμιση αυτού του μεγέθους, η οικονομία ανακάμπτει πολύ γρήγορα». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;