Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα πλοία υποστήριξης για το τουρκικό Ναυτικό

«ΧΤΙΖΟΥΝ» ΝΑΥΤΙΚΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ
12/31/2012 - 16:17
Τη ναυπήγηση πλοίων διοικητικής μέριμνας ανακοίνωσε το Ναυτικό της Τουρκίας, «προαναγγέλλοντας» ουσιαστικά την επέκταση των ναυτικών δυνάμεων της Άγκυρας, σε Αιγαίο, Κύπρο και Μαύρη Θάλασσα.
Όπως έγινε γνωστό τα δύο σκάφη θα ναυπηγηθούν εγχώρια από τουρκικά ναυπηγεία και προορίζονται για να υποστηρίξουν επιχειρήσεις κύριων μονάδων του τουρκικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ανατολική Μαύρη Θάλασσα αντίστοιχα, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
Το υφυπουργείο Αμυντικών Προμηθειών (SSM) της Τουρκίας εξέδωσε αίτηση για πληροφορίες (RFI) σε 12 συνολικά τουρκικά ναυπηγεία με καταληκτική ημερομηνία την 19 Δεκεμβρίου και αυτή τη στιγμή ξεκινάει η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων.
Στις προδιαγραφές της νέας κλάσης πλοίων υποστηρίξεως του τουρκικού Ναυτικού, περιλαμβάνεται η μεγάλη μεταφορική ικανότητα σε καύσιμα για τον ανεφοδιασμό φρεγατών καθώς και εκτεταμένη υποδομή τηλεπικοινωνιών.

Η τιμή κάθε πλοίου εκτιμάται σε 100εκ$ ενώ η Aselsan θα είναι ο ανάδοχος που θα αναλάβει την εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.
Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι δεν θα είναι δύσκολο να κατασκευαστούν τα πλοία στην Τουρκία, καθώς υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία, ενώ όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση: « Θα καλύψουν τις ανάγκες διοικητικής μέριμνας του στόλου μας, οι οποίες είναι μεγάλες και αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα».
Η απόφαση για τη ναυπήγηση των δύο νέων πλοίων Δ/Μ, αποκαλύπτει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις φιλοδοξίες της Άγκυρας για συνεχή παρουσία στην Ν.Α Μεσόγειο, όπου διακυβεύεται ο έλεγχος της ΑΟΖ που περιλαμβάνει πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου.
Απέναντι στον άξονα Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, η Τουρκία έχει εδώ και καιρό συνειδητοποιήσει ότι η μόνη ικανή απάντηση είναι η ανάπτυξη μιας ισχυρής ναυτικής δύναμης, η οποία θα συνεπικουρείται από μια ισχυρή πολεμική αεροπορία με μαχητικά 5ης γενιάς
Για το λόγο αυτό η Άγκυρα έχει εξαγγείλει μεγαλεπήβολα ναυπηγικά προγράμματα που περιλαμβάνουν την κατασκευή των φρεγατών TF-100 που θα συνεπικουρήσουν - και εν συνεχεία θα αντικαταστήσουν- τις υφιστάμενες MEKO 200TN,
Αυτό θα αποτελέσει και το ενδιάμεσο βήμα του τουρκικού Ναυτικού στις φρεγάτες αντιαεροπορικής άμυνας TF-2000, ενώ έχουν δρομολογηθεί τα προγράμματα ναυπηγήσεως νέων υποβρυχίων AIP τύπου 214 και ενός πλοίου υποστήριξης αμφίβιων επιχειρήσεων με κατάστρωμα πτήσης που θα υποστηρίζει ταυτόχρονα αμφίβια τεθωρακισμένα αλλά και επιχειρήσεις ελικοπτέρων για αεραποβατικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ναυπήγηση 8 κορβετών οι οποίες μαζί με τα προαναφερθέντα πλοία θα υποστηρίζονται εν πλω από τα νέα πλοία Διοικητικής Μέριμνας.
Η απόκτηση τους από το τουρκικό Ναυτικό φανερώνει την πρόθεση μακράς παραμονής μονάδων επιφανείας στην περιοχή ενδιαφέροντος και όχι περιστασιακές διελεύσεις, όπως γινόταν μέχρι σήμερα από μεμονωμένα σκάφη στο Αιγαίο.
Η ισχυρή παρουσία μονάδων επιφανείας σε μόνιμη βάση με ικανότητα ανεφοδιασμού εν πλω είναι καθοριστική στις επιδιώξεις της Άγκυρας για το «παιχνίδι» που παίζεται για τον έλεγχο των οικοπέδων της ΑΟΖ στην Ν.Α Μεσόγειο και προμηνύει τις εξελίξεις στην περιοχή.
Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν τα αποτελέσματα δύο επίσημων μελετών του USGS που βασίζονται στην ανάλυση στοιχείων από πάνω από 1000 γεωτρήσεις που έχουν γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και από σεισμικές καταγραφές σε έκταση μεγαλύτερη των 30 χιλιάδων χιλιομέτρων. Και δεν πρόκειται μόνο για φυσικό αέριο αλλά και για πετρέλαιο, σε απίστευτες ποσότητες που ξεπερνούν το 75% του αποθέματος της Σαουδικής Αραβίας.
Το Πολεμικό Ναυτικό έχει συνειδητοποιήσει τις επερχόμενες εξελίξεις και είναι σαφές ότι θα πρωταγωνιστήσει στην προστασία των ελληνικών συμφερόντων σε χρόνο που είναι μικρότερος από αυτό που φαντάζονται οι περισσότεροι..
Απαιτείται όμως δραματική αλλαγή πλεύσης για την ενίσχυση του αξιόμαχου του και αποδεικνύεται πόσο μπροστά από τις εξελίξεις βρίσκονται τα στελέχη του, όταν στη χώρα του «Ωχ αδερφέ και της μάσας», πολλοί παραξενευτήκαν και χλεύαζαν όταν το ΠΝ απαίτησε την ναυπήγηση νέων φρεγατών.
Οι εξελίξεις τρέχουν και σε λίγο καιρό μέχρι και ο τελευταίος θα έχει καταλάβει το γιατί.
Ευχόμαστε μόνο να μην είναι αργά μέχρι τότε για την Ελλάδα..
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...