Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ ΗΠΑ: Βλέπουν εμπρόθεσμη καταστοφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας


ΗΠΑ: Βλέπουν εμπρόθεσμη καταστοφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας
Τη βεβαιότητα ότι το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα έχει καταστραφεί εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει επιβάλλει η διεθνής κοινότητα, δηλαδή έως το τέλος του Ιουνίου του 2014, εκφράζει η Ουάσινγκτον, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της ειδικής αποστολής του ΟΗΕ.

"Πιστεύω όλο και περισσότερο ότι θα είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε αυτόν τον στόχο —την καταστροφή του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας— ως την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Ιουνίου της ερχόμενης χρονιάς", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Κάντριμαν, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
"Οι καταληκτικές ημερομηνίες είναι φιλόδοξες, αλλά μπορούν να τηρηθούν", πρόσθεσε ο ίδιος.
Τα συριακά χημικά όπλα που είναι γνωστό ότι υπάρχουν έχουν σφραγιστεί και οι δηλωμένες εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών όπλων έχουν αχρηστευθεί, γεγονός το οποίο συνιστά την πρώτη επιτυχία για την διεθνή κοινότητα, η οποία δυσκολεύεται την ίδια ώρα να προωθήσει την πραγματοποίηση της ειρηνευτικής διάσκεψης για την Συρία που είναι γνωστή με την ονομασία "Γενεύη 2".
Από την Χάγη, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), που είναι αρμόδιος για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, ανακοίνωσε ότι οι επιθεωρητές του σφράγισαν με τρόπο που "δεν μπορεί να παραβιαστεί" τουλάχιστον 1.000 τόνους χημικών στοιχείων και 290 τόνους χημικών όπλων που έχει δηλώσει η Δαμασκός.
Η Συρία είχε διορία ως την Παρασκευή για την ολοκλήρωση της αποστολής αυτής και οφείλει εφεξής να προχωρήσει στην "συστηματική, ολοκληρωτική και επαληθεύσιμη καταστροφή" του συνόλου του χημικού της οπλοστασίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρέδωσε στις 24 Οκτωβρίου.
Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΟΑΧΟ αναμένεται να συνέλθει στις 5 Νοεμβρίου για να εξετάσει το πρόγραμμα αυτό προκειμένου να ορίσει πριν από τις 15 Νοεμβρίου άλλες καταληκτικές ημερομηνίες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...