Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπροστά στο νόμο

Φραντς Κάφκα

Franz Kafka1
Μπροστά στο νόμο στέκει ένας θυρωρός. Σ’ αυτόν έρχεται ένας χωρικός και ζητά να μπει μέσα. Αλλά ο θυρωρός του λέει πώς τώρα δε μπορεί να τον αφήσει να μπει μέσα.Ο χωρικός συλλογίζεται κι έπειτα ρωτά το θυρωρό, αν θα μπορούσε να μπει αργότερα.Franz Kafka12
«Είναι πιθανό» απαντά ο θυρωρός, «τώρα όμως είναι αδύνατο». Η πόρτα, όπως πάντοτε, είναι ανοιχτή και σε μια στιγμή πού ο θυρωρός κάνει πέρα, ο χωρικός σκύβει για να δει μέσα.
Franz Kafka21
Μόλις τον βλέπει ο θυρωρός, γελά και του λέει: «Αν έχεις την όρεξη, πέρασε μέσα, μολονότι σού το έχω απαγορέψει. Άκουσε όμως τι θα σου πω: εγώ είμαι δυνατός και παρόλα αυτά είμαι ο κατώτερος. Από αίθουσα σε αίθουσα υπάρχουν κι άλλοι θυρωροί, ο ένας δυνατότερος από τον άλλο. Εγώ ο ίδιος μόλις μπορώ να βαστάξω την όψη του τρίτου θυρωρού».
Τέτοιες δυσκολίες δεν τις περίμενε ο χωρικός. Εντούτοις ο νόμος πρέπει να ’ναι πάντοτε και στον καθένα προσιτός, σκέφτεται. Και τη στιγμή πού κοιτάζει προσεχτικά το θυρωρό, τυλιγμένο στο γούνινο πανωφόρι του, τη μεγάλη και σουβλερή του μύτη, τη μακριά, αραιή, τατάρικη γενειάδα, το βρίσκει καλό να περιμένει ως την ώρα πού θα πάρει την άδεια να μπει μέσα.
Ο θυρωρός του δίνει ένα σκαμνί και του επιτρέπει να καθίσει δίπλα στην πόρτα. Στη θέση αυτή κάθεται μέρες και χρόνια. Κάνει πολλές προσπάθειες για να εξασφαλίσει την άδεια να μπει μέσα και με τις ικεσίες του κουράζει το θυρωρό.
Συχνά ο θυρωρός τού κάνει ασήμαντες ερωτήσεις, τέτοιες πού κάνουν οι μεγάλοι κύριοι, και πάντοτε τού λέει πώς δε μπορεί ακόμα να τον αφήσει να μπει. Ο άνθρωπος όμως, πού ήταν καλά εφοδιασμένος για το ταξίδι, τα ξόδεψε όλα, ακόμα και τα πιο πολύτιμα πράγματα, σε δωροδοκίες στο θυρωρό.
Franz Kafka51
Εκείνος δέχεται τα πάντα και μετά του λέει: «Τα δέχομαι μόνο και μόνο για να μη νομίσεις πώς κάτι παρέλειψες».
Σ’ όλα αυτά τα πολλά χρόνια ο άνθρωπος παρατηρεί το θυρωρό σχεδόν χωρίς διακοπή. Δε σκέφτεται τούς άλλους θυρωρούς· μόνο αυτός τού φαίνεται σαν το μοναδικό εμπόδιο να πλησιάσει το νόμο. Γι’ αυτό καταριέται την κακή του τύχη, στα πρώτα χρόνια ασυγκράτητα και φωναχτά' όσο γερνάει όμως περιορίζεται μόνο να μουρμουρίζει.
Με τον καιρό εκδηλώνει παιδικά καμώματα και μια πού μελετούσε χρόνια το θυρωρό, γνώρισε και τούς ψύλλους τού γούνινου γιακά του' παρακαλεί και τούς ψύλλους να τον βοηθήσουν και να μεταπείσουν το θυρωρό. Τελικά όλο και χάνει με τον καιρό το φως του και δεν ξέρει, αν τριγύρω του απλώνεται σκοτάδι ή τα μάτια του τον απατούν. Παρόλα αυτά, τώρα σα να βλέπει κάποια λάμψη μέσα στο σκοτάδι, πού ξεπροβάλλει άσβεστη από την πόρτα τού νόμου.
Δεν τού μένει πια πολλή ζωή. Λίγο πριν από το θάνατό του συγκεντρώνεται όλη η πείρα τής ζωής του σε ένα ερώτημα, πού δεν το έχει κάνει ως σήμερα στο θυρωρό. Του κάνει νόημα να πάει κοντά του, γιατί δε μπορεί να σηκώσει το παγωμένο του κορμί. Ο θυρωρός αναγκάζεται να σκύψει πολύ κοντά του, γιατί το ύφος τού ανθρώπου φαίνεται τρομερά αλλαγμένο.
«Τι θέλεις λοιπόν ακόμα να μάθεις;» τον ρωτά ο θυρωρός, «είσαι τόσο αχόρταγος...»
«Όλοι πολεμούν για το νόμο, πως γίνεται κανείς να μη ζητά, έκτος από μένα, να μπει στο νόμο;»
Franz Kafka41
Ο θυρωρός καταλαβαίνει πώς το τέλος του ανθρώπου πλησιάζει η ακοή του χάνεται κι ο θυρωρός αναγκάζεται να ουρλιάξει:
«Κανείς άλλος δε μπορούσε να γίνει δεκτός στο νόμο, γιατί η πόρτα αυτή ήταν μόνο για σένα προορισμένη. Τώρα θα την κλείσω».
Franz Kafka 
Εικόνες : Lowell Isaac
Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...