Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ( μαύρη αγορά ) επέβαλε καλύτερο υπουργό εργασίας για τα συμφέροντα της! Αυτός λέγετε αν-ασχηματισμός της εγκάθετης βουλής! Στο εξής τα κάτεργα θα είναι παιδική χαρά!

Τα 4 κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης για αλλαγές στα εργασιακα!

Πρώτη στη μάχη της δεύτερης αξιολόγησης ρίχνεται η νέα υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, που συναντάται σήμερα το απόγευμα με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, σε μια δύσκολη όπως και η ίδια παραδέχεται διαπραγμάτευση για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα. Σήμερα θα συζητηθεί και το θέμα του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, ενώ οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να διαπιστώσουν εάν είναι εφικτό να κλείσει η αξιολόγηση έως τις 5 Δεκεμβρίου ή αν θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.


Σε ό,τι αφορά το θέμα των εργασιακών σχέσεων, ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες οι πληροφορίες από το υπουργείο ήθελαν την κ. Αχτσιόγλου να ολοκληρώνει ένα υπόμνημα - κείμενο αρχών στο οποίο θα καταγράφονταν πιθανά σημεία συμφωνίας αλλά και οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές της ελληνικής πλευράς, τελικά, η υπουργός Εργασίας δεν θα το αποστείλει στους δανειστές. Θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση με το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να είναι η βάση της συζήτησης και θα στηρίξει την επιχειρηματολογία της σε 4 πυλώνες: στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, την προστασία του ισχύοντος ορίου απολύσεων και τη διατήρηση της κατάργησης του λοκ άουτ (ανταπεργία).

Ειδικά για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, η υπουργός Εργασίας φαίνεται πως αποδέχεται την πρόταση των «Σοφών», για εργασία μειωμένου ωραρίου σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας της επιχείρησης, υπό την προϋπόθεση ότι το κράτος θα καλύπτει με επίδομα ανεργίας τις ώρες που ο εργαζόμενος δεν θα απασχολείται.

Η κ. Αχτσιόγλου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιμείνει υπέρ της «επανάκτησης βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ισχύς και η επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων αλλά και η καταπολέμηση της “μαύρης” και αδήλωτης εργασίας». Μεγάλο «παζάρι» αναμένεται να γίνει στο θέμα του καθορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, καθώς οι θεσμοί αλλά και εγχώριοι εκπρόσωποι εργοδοτικών φορέων δεν επιθυμούν, τουλάχιστον έως το τέλος του προγράμματος, οποιαδήποτε αλλαγή. Η κ. Αχτσιόγλου πάντως, θα έχει σαν όπλο της την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, που υποστηρίζει την ανάγκη εναρμόνισης της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.

Να σημειωθεί πάντως ότι, κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα, οι επικεφαλής των δανειστών είχαν διαμηνύσει προς τον τότε υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο ότι δεν θα δεχθούν καμία παρέμβαση σε αλλαγές που προβλέπουν οι μέχρι σήμερα μνημονιακοί όροι. «Δύσκολη διαπραγμάτευση» αναμένεται επίσης και στο θέμα των αλλαγών του συνδικαλιστικού νόμου, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να επιμένουν στην κατάργηση κάποιων συνδικαλιστικών προνομίων αλλά και στην αλλαγή του τρόπου κήρυξης απεργιών. Η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει κάποιες τροποποιήσεις στα συνδικαλιστικά προνόμια.

Πέραν αυτών, στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, έως τις 21 Νοεμβρίου που θα παραμείνουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, περιλαμβάνονται:

• Η ολοκλήρωση του προϋπολογισμού του 2017 και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που προϋποθέτει την επίτευξη συμφωνίας για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) κυρίως για το 2018. Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές ζητούν περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα και στις φοροαπαλλαγές για να χρηματοδοτηθεί το ΚΕΑ.

• Η νομοθετική ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οι θεσμοί θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια.

• Οι ιδιωτικοποιήσεις. Τα προς συζήτηση θέματα αφορούν τόσο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων όσο και τη σύσταση του νέου υπερταμείου.

Πάντως αρκετοί εκτιμούν πλέον ότι ο έλεγχος είναι δύσκολο να κλείσει έως τις 5 Δεκεμβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup και το πιθανότερο είναι να απαιτηθεί τουλάχιστον ένας μήνας επιπλέον.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...