Το νομοσχέδιο για τη διάλυση της Κνεσέτ περνάει από την αρχική ανάγνωση

 

Η ψηφοφορία πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία με ψήφους 110-0. 

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Benny Gantz, ο υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid και ο πρωθυπουργός Naftali Bennett παρευρίσκονται σε προκαταρκτική ανάγνωση νομοσχεδίου για τη διάλυση της Κνεσέτ, στην Ιερουσαλήμ, στις 22 Ιουνίου 2022. (φωτογραφία: RONEN ZVULUN/REUTERS)
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Benny Gantz, ο υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid και ο πρωθυπουργός Naftali Bennett παρευρίσκονται σε προκαταρκτική ανάγνωση νομοσχεδίου για τη διάλυση της Κνεσέτ, στην Ιερουσαλήμ, 22 Ιουνίου 2022.
(πίστωση φωτογραφίας: RONEN ZVULUN/REUTERS)
Η Κνεσέτ ενέκρινε το αρχικό νομοσχέδιο για τη διάλυση της Κνεσέτ την Τετάρτη.

Η ψηφοφορία πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία, 110-0.

Τα MKs ενέκριναν στην πραγματικότητα 11 διαφορετικές προτάσεις, εννέα από την αντιπολίτευση και δύο από τον συνασπισμό, που ήρθαν στο βήμα μαζί σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία γνωστή ως " hatzmada " (κυριολεκτικά "συνημμένο"), στην οποία διαφορετικές προτάσεις νόμου που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους μπορούν να συσκευαστούν μαζί.

Τα νομοσχέδια θα κατευθυνθούν τώρα στην Επιτροπή της Κνεσέτ (Εσωτερική), η οποία θα αποφασίσει εάν θα συνεχιστεί η διαδικασία σε αυτήν την επιτροπή ή στη Νομική Επιτροπή. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η Επιτροπή της Κνεσέτ διευθύνεται από τον αντάρτη του συνασπισμού MK Nir Orbach, ενώ η Νομική Επιτροπή διευθύνεται από τον Εργατικό MK Gilad Kariv. Η επιτροπή που παραλαμβάνει το νομοσχέδιο μπορεί να ελέγξει τον ρυθμό ψήφισής του.

Το γεγονός ότι η αντιπολίτευση συμφώνησε να πάει το νομοσχέδιο στη Νομική Επιτροπή σημαίνει ότι δεν θα έχουν τον έλεγχο του ρυθμού. Ο συνασπισμός, ωστόσο, συμφώνησε να μην επιχειρήσει να προωθήσει και τις τρεις αναγνώσεις του νομοσχεδίου την Τετάρτη , με αντάλλαγμα τη συμφωνία της αντιπολίτευσης στη « χατζμάδα », δήλωσε πηγή του συνασπισμού.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett και ο υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid δίνουν δήλωση στην Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, 20 Ιουνίου 2022. (credit: REUTERS/Ronen Zvulun)Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett και ο υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid δίνουν δήλωση στην Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, 20 Ιουνίου 2022. (credit: REUTERS/Ronen Zvulun)

«Σας αφήσαμε μια ακμάζουσα χώρα», είπε ο MK Yariv Levin (Likud). "Για μερικούς ασήμαντους πολιτικούς, που η ζήλια τους έδιωξε από το μυαλό τους, ήταν πολύ δύσκολο. Ενταχθήκατε σε πολιτικούς εξίσου ασήμαντους, των οποίων η όρεξη για εξουσία τους οδήγησε να εγκαταλείψουν όλες τις ιδεολογικές αξίες και να καταπατήσουν κάθε υπόσχεση [που έδωσαν] στους Μαζί, σχηματίσατε μια κυβέρνηση αδύναμη, αποτυχημένη και πάνω από όλα διχαστική και ασυμφωνία», είπε ο Λέβιν.

"Αυτή είναι μια θλιβερή μέρα για τη δημοκρατία", δήλωσε ο μαστίγιος του συνασπισμού MK Boaz Toporovsky (Yesh Atid). «Το κάνουμε με βαριά καρδιά αλλά χωρίς τύψεις, γιατί το καλό της πολιτείας ήταν και θα είναι πάντα πριν από οτιδήποτε άλλο.

Το κράτος του Ισραήλ είναι πιο σημαντικό από τα παιχνίδια που παίζουμε εδώ. Ο συνασπισμός διαβεβαίωσε τους πολίτες του Ισραήλ ότι θα βάζουμε πάντα το καλό τους πάνω από το δικό μας, αυτό μπροστά σε μια αντιπολίτευση που επανειλημμένα προτιμούσε μικρά πολιτικά επιτεύγματα ενώ βλάπτει τους πολίτες του Ισραήλ, και ήταν πρόθυμος να βλάψει τους ψηφοφόρους του μόνο και μόνο για να πάρει κάποιο τίτλο για να φέρει σε δύσκολη θέση τον συνασπισμό», είπε.

«Είναι μια θλιβερή μέρα για τη δημοκρατία»

MK Boaz Toporovsky

Θα περάσει ο συνασπισμός το «Νομοσχέδιο για τους κατηγορούμενους»;

Ο συνασπισμός εξέτασε το ενδεχόμενο να προωθήσει σήμερα (Τετάρτη) το νόμο για το "νομοσχέδιο για τους κατηγορούμενους" για την αρχική του ανάγνωση στο βήμα της Κνεσέτ αντί για την επόμενη εβδομάδα.

Η απειλή να ξεκινήσει νωρίς η νομοθετική διαδικασία ήρθε καθώς η αντιπολίτευση ανατίναξε τις διαπραγματεύσεις για μια σειρά από νομοσχέδια που θέλει να περάσει ο συνασπισμός πριν διαλυθεί η Κνεσέτ. Οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο λόγω της άρνησης του συνασπισμού να ακυρώσει την απόφαση της Επιτροπής Βουλής της Κνεσέτ της 25ης Απριλίου που τον κατηγορούσε επίσημα ως αποστάτη, έγραψε στο Twitter ο μαστίγιος του συνασπισμού MK Boaz Toporovsky.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Benny Gantz, ο υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid και ο πρωθυπουργός Naftali Bennett παρευρίσκονται σε προκαταρκτική ανάγνωση νομοσχεδίου για τη διάλυση της Κνεσέτ, στην Ιερουσαλήμ, 22 Ιουνίου 2022. (credit: RONEN ZVULUN/REUTERS)Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Benny Gantz, ο υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid και ο πρωθυπουργός Naftali Bennett παρευρίσκονται σε προκαταρκτική ανάγνωση νομοσχεδίου για τη διάλυση της Κνεσέτ, στην Ιερουσαλήμ, 22 Ιουνίου 2022. (credit: RONEN ZVULUN/REUTERS)

Το Λικούντ ζήτησε την ακύρωση, καθώς η απόφαση απαγόρευε στον Σικλί να είναι υποψήφιος με οποιοδήποτε υπάρχον κόμμα στις επόμενες εκλογές, συμπεριλαμβανομένου του Λικούντ.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση μπορεί να χρησιμοποιεί το θέμα Σικλί ως τακτική καθυστέρησης, προκειμένου να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να σχηματίσει μια εναλλακτική κυβέρνηση, ανέφερε πηγή του συνασπισμού.

Ο νόμος του κατηγορουμένου αρχικά επρόκειτο να φτάσει στην υπουργική επιτροπή για την ημερήσια διάταξη της νομοθεσίας την Κυριακή και στη συνέχεια να φτάσει στο βήμα της Κνεσέτ τη Δευτέρα. Ο σκοπός του είναι να εμποδίσει έναν MK που έχει κατηγορηθεί για κακούργημα του οποίου η τιμωρία είναι τουλάχιστον τρία χρόνια, δεν μπορεί να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Δεδομένου ότι ο Νετανιάχου βρίσκεται υπό ποινική δίωξη, το νομοσχέδιο θα του απαγόρευε να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Ο ομιλητής της Κνεσέτ MK Mickey Levy (Yesh Atid) δήλωσε την Τετάρτη ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός Naftali Bennett αποφάσισε να δώσει στους MKs της Yamina την άδεια να ψηφίσουν όπως επιλέγουν, αλλά έγραψε στο Twitter ότι ο ίδιος θα το καταψηφίσει. Ο Yamina MK Abir Kara έγραψε επίσης στο Twitter ότι θα ψηφίσει όχι.

"Το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι είναι ιερό και είναι η ουσία της δημοκρατίας. Αυτή ήταν και παραμένει η γνώμη μου", έγραψε ο Μπένετ. "Παρόλο που είδαμε ότι υπάρχει βαρύ τίμημα για να υπηρετήσει [πρωθυπουργός] κάποιος που έχει κατηγορηθεί ποινικά. Αλλά οι πολίτες του Ισραήλ είναι αυτοί που πρέπει να αποφασίσουν", έγραψε.

«Ειδικά κατά τη διάρκεια εκλογών, οι κανόνες του παιχνιδιού δεν πρέπει να αλλάζουν, αλλά να αποφασίζονται στο εκλογικό θάλαμο και είμαι σίγουρος ότι θα επιλέξουν σωστά», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός αγνοεί την πραγματικότητα», είπε ο Λάσκι απαντώντας. «Ο Βασικός Νόμος: Η Κνεσέτ περιορίζει την επιλογή επιλογής στην Κνεσέτ, όπως όταν ένα άτομο υποκινεί τον ρατσισμό, ακόμη και χωρίς κατηγορητήριο, έρευνα ή καταδίκη», είπε.

«Υπάρχουν στιγμές σε μια δημοκρατία που δικαιολογείται η προσβολή του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για να διαφυλαχθεί η δημοκρατία», πρόσθεσε.

Ακόμη και αν το νομοσχέδιο περάσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενδέχεται να μην αντέξει μια προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Δικαιοσύνης για συνταγματικούς λόγους λόγω της ψήφισής του τόσο κοντά στις εκλογές.

https://www.jpost.com/israel-elections/article-710075?_ga=2.121160203.228767212.1655743107-1229034299.1617710680&utm_source=ActiveCampaign&utm_medium=email&utm_content=Knesset+dissolution+bill+passes+initial+reading&utm_campaign=June+22++2022&vgo_ee=6oTpwZ%2BfYKfW4gzT5B4D3DK%2Fzu7tF%2BSMj6CZYR1TgjQ%3D

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;

Επιστήμονες αναπτύσσουν μητρικό γάλα που καλλιεργείται σε εργαστήριο και άλλες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εκτροφής.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΌ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΩΝ 12 ΑΘΛΩΝ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ