Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας: Το φάντασμα που εξακολουθεί να στοιχειώνει την Ευρώπη

 

Πριν από είκοσι τρία χρόνια, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας υποβλήθηκε σε βομβαρδισμό για 55η συνεχή ημέρα από τον τότε 19μελή Οργανισμό της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού, ενώ απομένουν 23 ημέρες ακόμη. Πολλές οικογένειες στο Βελιγράδι, το Νόβι Σαντ και τη Νις κατέφευγαν καθημερινά σε καταφύγια βομβών κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επίθεσης. Το μόνιμο τραύμα που προκλήθηκε σε εκατομμύρια αμάχους, ιδιαίτερα σε παιδιά, είναι ίσως αδύνατο να υπολογιστεί. Και έχει διαψευσθεί ή αγνοηθεί από την Ευρώπη και τον κόσμο. Τόσο ξεχασμένα όσο τα θραύσματα βόμβας διασποράς και το απεμπλουτισμένο ουράνιο που άφησε πίσω του η «ανθρωπιστική επέμβαση» του ΝΑΤΟ.



Όλα τα άρθρα της Global Research μπορούν να διαβαστούν σε 51 γλώσσες ενεργοποιώντας το αναπτυσσόμενο μενού «Μετάφραση Ιστότοπου» στο επάνω banner της αρχικής σελίδας μας (έκδοση για υπολογιστές). 

Επισκεφτείτε και ακολουθήστε μας στο Instagram στο @crg_globalresearch.

Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 21 Μαΐου 2021

***

Ο αεροπορικός πόλεμος δικαιολογήθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον , τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα ως μια ευγενή σταυροφορία για να σταματήσει, για να χρησιμοποιήσει μια έκφραση όχι ασυνήθιστη εκείνη την εποχή, τη «χειρότερη γενοκτονία από τον Χίτλερ» στη σερβική επαρχία. του Κοσσυφοπεδίου. Η επιχείρηση, Operation Allied Force for NATO, Operation Noble Anvil για τις ΗΠΑ, ξεκίνησε με ένα μπαράζ πυραύλων κρουζ Tomahawk που εκτοξεύτηκαν από πλοία και υποβρύχια στην Αδριατική Θάλασσα. 

Σε περισσότερα από 1.000 στρατιωτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πέταξαν 30.000 μάχιμες εξόδους πάνω από ένα έθνος με λίγο περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους, δύο εκατομμύρια εκ των οποίων στο Κοσσυφοπέδιο. ένα στρατιωτικό μπλοκ του οποίου ο συνολικός πληθυσμός εκείνη την εποχή ήταν περίπου 850 εκατομμύρια και περιλάμβανε τρεις από τις παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, αναμφισβήτητα τον πιο μονόπλευρο από την εισβολή των ΗΠΑ στη Γρενάδα το 1983, Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι διατήρησαν μια σταθερή τυμπανοκρουσία των ολοένα και πιο υπερβολικών και εγκληματικά ασυνείδητων ισχυρισμών Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο που σκοτώθηκαν από τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις.

 Στις 16 Μαΐου , ο υπουργός Άμυνας Γουίλιαμ Κοέν εμφανίστηκε στο Face the Nation και είπε: «Τώρα έχουμε δει περίπου 100.000 στρατιωτικούς άνδρες να αγνοούνται… Μπορεί να έχουν δολοφονηθεί».

 Σχεδόν αμέσως μετά ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος αύξησε αυτόν τον αριθμό σε 200.000.

Η τακτική τρόμου λειτούργησε, καθώς ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ , ήταν σε θέση να συνεχίσει τις καθημερινές αποστολές βομβαρδισμού πάνω από το μικρό έθνος μήνες αφού όλοι οι στόχοι στρατιωτικής αξίας είχαν χτυπηθεί και χτυπηθεί επανειλημμένα. Επιβατικό τρένο, θρησκευτική πομπή, στήλη προσφύγων, έδρα της Ραδιοτηλεόρασης της Σερβίας. ένα εργοστάσιο ηλεκτρικών σκουπών, γέφυρες, αγορές, αυλές διαμερισμάτων, η ελβετική πρεσβεία στο Βελιγράδι και η κινεζική πρεσβεία επίσης, με τρεις δημοσιογράφους να σκοτώνονται και άλλους 27 Κινέζους τραυματίζονται.

 Οι βόμβες διασποράς, οι βόμβες γραφίτη και τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου χρησιμοποιήθηκαν ευρέως. Κανείς, ούτε ένα άτομο, δεν έχει λογοδοτήσει για αυτά τα εγκλήματα πολέμου. 

Ούτε για το τι πρέπεινα είναι ένα έγκλημα πολέμου και ένα από τα πιο σοβαρά σε αυτό: σκόπιμη κατασκευή και υπερβολική ιστορίες φρικαλεότητας για να υποκινήσει και να κλιμακώσει έναν πόλεμο. 

Λίγοι δυτικοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι θα είχαν γλιτώσει από αυτή την κατηγορία για τους ρόλους τους το 1999.

Όταν η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αναγκάστηκε να προσχωρήσει στην επιταγή του ΝΑΤΟ στις 10 Ιουνίου, πάνω από 200.000 Σέρβοι, Ρομά και άλλες μειονότητες έφυγαν από το Κοσσυφοπέδιο με γιουγκοσλαβικά στρατεύματα και το ΝΑΤΟ και τον λεγόμενο Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου - για ποιον και με τον οποίο διεξήγαγε τον πόλεμο – βάδισε στο Κοσσυφοπέδιο. 

Μετά την άφιξη των τελευταίων ακόμη περισσότεροι, ίσως εκατό χιλιάδες ή περισσότεροι, Σέρβοι, Ρομά, Τούρκοι, Εβραίοι, Αιγύπτιοι, Ασκάλι και μέλη άλλων εθνοτικών μειονοτικών κοινοτήτων, μαζί με ελάχιστους Αλβανούς, εγκατέλειψαν την επαρχία.

 Πολλοί Σέρβοι, Ρομά και Αλβανοί «συνεργάτες» δολοφονήθηκαν σε αυτό που ο δυτικός Τύπος ανέκαθεν περιέγραφε ως δολοφονίες εκδίκησης. 

(Κατά τη διάρκεια του αεροπορικού πολέμου η βρετανική Daily Telegraphανέφεραν ότι 100.000 Αλβανοί έφυγαν από το Κοσσυφοπέδιο σε άλλα μέρη της Σερβίας.)

Ο μόνιμος εκτοπισμός εκατοντάδων χιλιάδων μη Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο και η απέλαση πάνω από ένα τέταρτο εκατομμυρίου Σέρβων από την Κροατία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 είναι οι δύο μεγαλύτερες περιπτώσεις μη αναστρέψιμης εθνοκάθαρσης στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 Δεκαετίες αργότερα, κανείς δεν λογοδοτεί ούτε για αυτά τα εγκλήματα.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω έχουν ξεχαστεί αν ήταν ποτέ γνωστά.

 Έτσι ήταν προγραμματισμένο. Ενώ το ΝΑΤΟ γιόρταζε την πενήντα επέτειο του στην Ουάσιγκτον και εισήγαγε τα πρώτα νέα μέλη από την Ισπανία το 1986 και πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας – Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία και Πολωνία– ένα υψηλού προφίλ, χαμηλού κινδύνου Ο πόλεμος ήταν απλώς το πράγμα για να ξεκινήσει ένα νέο παγκόσμιο ΝΑΤΟ στον κόσμο.

Το θύμα, η Γιουγκοσλαβία, είχε τραυματιστεί θανάσιμα. τέσσερα χρόνια αργότερα δεν υπήρχε πια, ούτε στον χάρτη. Το πτώμα αναμενόταν να αναπαυθεί σιωπηλά.

Όμως το φάντασμά του αρνείται να εξαφανιστεί. Στις 14 Μαΐου , ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, απαντώντας σε σχόλιο του Σλοβένου ομολόγου του, Borut Pahor , ότι δεν πρέπει να υπάρξει επαναχάραξη των συνόρων στην Ευρώπη, είπε:

«Έχουμε διαφορετική άποψη για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

 Όταν ακούω ότι, όπως λέει ο Pahor, δεν υπάρχουν αλλαγές συνόρων χωρίς σύγκρουση, συμφωνώ και αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους όσους έχουν δημιουργήσει συγκρούσεις και ήθελαν να αλλάξουν τα σύνορα της Σερβίας». 

Αυτή είναι μια αναφορά στη Δύση –ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ– που απέσπασαν επιτυχώς το Κοσσυφοπέδιο από τη Σερβία το 2008, κατά παράβαση της Συμφωνίας του Κουμάνοβο του 1999. 

Ο Βούτσιτς υποστήριξε τον ισχυρισμό του ότι τα εθνικά σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν αυθαίρετα ή μονομερώς δηλώνοντας ότι μόνο τα σύνορα που αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη είναι νόμιμα. 

Ωστόσο, είπε ότι από το 1999 υπήρχε μια αντίθετη πρακτική, αποτέλεσμα «της βίαιης υποκρισίας των δυτικών δυνάμεων που δεν έχουν αρχές ή έχουν αρχές όπως χρειάζεται».

Ο Πρόεδρος Vucic βρέθηκε στην Πράγα της Τσεχικής Δημοκρατίας στις 18 Μαΐου και συναντήθηκε εκεί με τον Πρόεδρο Miloš Zeman. 

Ο Ζέμαν ήταν πρωθυπουργός της Τσεχίας το 1999 όταν η χώρα του εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ και ξεκίνησε ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Ο εκπρόσωπος του Τσέχου ηγέτη, Jiri Ovcacec, επιβεβαίωσε ότι «ο Πρόεδρος Miloš Zeman ζήτησε δημόσια συγγνώμη στον Πρόεδρο Aleksandar Vucic για τους βομβαρδισμούς [ΝΑΤΟ] στη Γιουγκοσλαβία το 1999» και ότι «προσωπικά ζήτησε από τον σερβικό λαό συγχώρεση».

Κατά τη διάρκεια του πολέμου η Πράγα αρνήθηκε στα πολεμικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ το δικαίωμα να προσγειωθούν σε τσεχικό έδαφος.

 Σήμερα ο ίδιος ο Ζέμαν είπε στον Τύπο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας:

«Ψάχναμε απελπιστικά για τουλάχιστον μια ακόμη χώρα [ΝΑΤΟ] που θα ενωνόταν μαζί μας και θα έβγαινε εναντίον [τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας]. 

Μείναμε μόνοι μας». 

Επιδεικνύοντας αυτή τη σπανιότερη αρετή για έναν πολιτικό, τη μετάνοια, είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα έπρεπε να είχε επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απαιτώντας τον τερματισμό του βομβαρδισμού μόλις άρχιζε.

Όταν η Τσεχική Δημοκρατία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1999, συνοδεύτηκε από την Ουγγαρία και την Πολωνία, μέλη της ομάδας Visegrad Four στην Κεντρική Ευρώπη. 

Το τέταρτο μέλος, η Σλοβακία, δεν προσκλήθηκε επειδή το κόμμα του τρεις φορές πρωθυπουργού Vladimír Mečiar δεν άρεσε στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. 

Το επόμενο έτος ο Mečiar εγκατέλειψε την πολιτική, με τον συνάδελφό του στο Κίνημα για μια Δημοκρατική Σλοβακία, Augustín Marián Húska, να αποκαλύπτει: «Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας το 1999 ήταν επίσης ένα μήνυμα προς εμάς, να μην επιδιώξουμε πλέον κανένα όραμα πολιτικής ανεξαρτησίας.

 Είδαμε τι θα γίνει με τις δυνάμεις που θέλουν να είναι ανεξάρτητες».

Στις 7 Μαΐου, οι κυβερνήσεις της Σερβίας και της Κίνας τίμησαν τη μνήμη του βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ στην πρεσβεία της Κίνας στη Σερβία το 1999. 

Υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης, Βετεράνων και Κοινωνικών Υποθέσεων Δρ. Darija Kisic Tepavcevic , επικεφαλής της Ένωσης Δημοσιογράφων της Σερβίας V ladimir Radomirovi c , ο Κινέζος πρεσβευτής στη Σερβία Τσεν Μπο και άλλοι κατέθεσαν στεφάνια προς τιμήν των τριών Κινέζων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Η Πρέσβης της Κίνας ευχαρίστησε τον σερβικό λαό που κράτησε ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων που, όπως είπε, «πλήρωσαν το τίμημα της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της δικαιοσύνης με τη ζωή τους.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το έγκλημα που διέπραξε ο επιτιθέμενος, ο οποίος παραβίασε βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο όνομα της λεγόμενης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Εάν το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου έχει ξεχάσει τον πρώτο πόλεμο του ΝΑΤΟ και την αιματηρή ανάδυσή του στην παγκόσμια σκηνή, η Κίνα και η Σερβία δεν το έχουν ξεχάσει.

Στις 26 Μαρτίου, για να σηματοδοτήσει την έναρξη του αεροπορικού πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και την Ημέρα Μνήμης της Σερβίας για τα θύματα της επίθεσης του ΝΑΤΟ, η Hua Chunying, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε:

«Η Κίνα θα ήθελε να υπενθυμίσει στο ΝΑΤΟ ότι εξακολουθεί να χρωστάει αίμα στον κινεζικό λαό… Οι νεκροί έχουν πεθάνει, αλλά οι ζωντανοί χρειάζονται περισσότερη επαγρύπνηση και προβληματισμό».

Αξίζει να τον αναφέρουμε περαιτέρω ως υπενθύμιση ότι το έγκλημα του 1999 στοιχειώνει πράγματι όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο από τότε που διαπράχθηκε. ότι αυτό που φαινομενικά είναι παρελθόν είναι πραγματικά και πρόλογος και προηγούμενο.

«Είτε στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στη Λιβύη ή στη Συρία, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις ζωές απλών ανθρώπων που χάθηκαν από τους επαναλαμβανόμενους βομβαρδισμούς, τους γκρεμισμένους τοίχους κάτω από τις οβίδες, τους ένδοξους ιστορικούς χώρους που καταναλώθηκαν από τις φλόγες.

«Οι ΗΠΑ και ορισμένες δυτικές χώρες έχουν μείνει με το στόμα ανοιχτό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχουν μείνει κλειστά για τις ευθύνες τους… Όταν ξεκίνησαν κατάφωρα έναν πόλεμο ενάντια σε μια κυρίαρχη χώρα χωρίς την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και τη διασπορά από εκατομμύρια ανθρώπους, νοιάστηκαν ποτέ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων σε αυτές τις χώρες; 

Αυτό εννοούν με τους διεθνείς κανόνες;

 Δεν θα έπρεπε να λογοδοτήσουν για τις πολεμικές τους ενέργειες;».

Αυτά τα ερωτήματα, που είχαν τεθεί πριν από είκοσι δύο χρόνια, θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει από εκατομμύρια ζωές στα έθνη που απαρίθμησε ο Κινέζος διπλωμάτης και άλλα, πρέπει να τεθούν τώρα και με πάθος και επιμονή που μέχρι τώρα απουσιάζουν.

*

Ο Rick Rozoff, διάσημος συγγραφέας και γεωπολιτικός αναλυτής, συμμετέχει ενεργά στην αντίθεση στον πόλεμο, τον μιλιταρισμό και τον παρεμβατισμό για περισσότερα από πενήντα χρόνια. 

Διαχειρίζεται τον ιστότοπο Anti-Bellum και For peace, ενάντια στον πόλεμο .

Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας για την Παγκοσμιοποίηση (CRG)

***

Σημείωση για τους αναγνώστες: Κάντε κλικ στα κουμπιά κοινής χρήσης πάνω ή κάτω. Ακολουθήστε μας στο Instagram, @crg_globalresearch. 

Προωθήστε αυτό το άρθρο στις λίστες email σας. Crosspost στον ιστότοπο του ιστολογίου σας, φόρουμ στο Διαδίκτυο. και τα λοιπά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;

Επιστήμονες αναπτύσσουν μητρικό γάλα που καλλιεργείται σε εργαστήριο και άλλες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εκτροφής.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΌ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΩΝ 12 ΑΘΛΩΝ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ