Ερντογάν: Η Ελλάδα πουλάει τα νησιά της!

 


Δημοσίως, η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση θέλουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, να εργαστούν για να προσπαθήσουν να λύσουν τα υποτιθέμενα προβλήματα του Αιγαίου (αυτά δηλαδή που προκαλεί η τουρκική επεκτατικότητα), να προωθήσουν από κοινού τα συμφέροντά τους στα ενεργειακά εκμεταλλευόμενοι την γεωστρατηγική θέση των χωρών τους, ακόμη και να αναπτύξουν κοινές δράσεις για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος ώστε να ωφεληθούν και οι δύο.


Κάτω από την επιφάνεια ωστόσο και πέραν της αμοιβαίας καχυποψίας που εκδηλώνεται με την πρώτη ευκαιρία, φαίνεται έκδηλα ότι η Άγκυρα έχει συγκεκριμένη ατζέντα σε βάρος της Ελλάδας.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έδωσε συνέντευξη σε δύο τουρκικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και... ξεσπάθωσε ότι η Ελλάδα πουλάει τα νησιά της(!) και ότι κακώς αναβαθμίστηκε η ελληνική οικονομία (σσ. αναφερόμενος στην αναβάθμιση από την Standard & Poor's).

«Δεν είναι δυνατό να συμφιλιωθώ με τους οίκους αυτούς. Είναι πλήρως πολιτικοποιημένοι. Η Ελλάδα έχει βουλιάξει και ανεβάζουν την βαθμολογία της κατά έξι μονάδες, ενώ της Τουρκίας με το σταγονόμετρο. Αυτοί δεν είναι ειλικρινείς. Ακόμα αυξάνουν κατά έξι βαθμίδες την βαθμολογία μιας χώρας που πουλάει τα νησιά της», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν όταν εκλήθη να σχολιάσει από τους τουρκικούς τηλεοπτικούς σταθμούς NTV και Star γιατί οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν ανεβάζουν την προοπτική της τουρκικής οικονομίας...


Αβραμόπουλος σε Ερντογάν: Δεν πουλάμε νησιά, πρόσεχε γιατί οι οικονομικές κρίσεις είναι σαν τις πανδημίες...

Με ένα τρόπο που δεν μας έχει συνηθίσει επέλεξε να απαντήσει στον πρωθυπουργό της Τουρκίας (και προσωπικό του φίλο) ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τον κ. Ερντογάν σαν χαιρέκακο, ξεκαθάρισε ότι δεν πωλούνται ελληνικά νησιά και προειδοποίησε τον κ. Ερντογάν να μετρά τα λόγια του γιατί οι οικονομικές κρίσεις είναι σαν τις πανδημίες...

«Χαιρέκακες δηλώσεις, που αναπαράγουν ψευδή στερεότυπα και ανακριβή στοιχεία, δεν ταιριάζουν σε ηγέτες και μάλιστα γειτόνων, που λένε ότι επιθυμούν την οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και εμπιστοσύνης», επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στη δήλωσή του.

Με μια φρασεολογία που δεν μας έχει συνηθίσει, ο κ. Αβραμόπουλος απευθύνεται στο φίλο του Ταγίπ Ερντογάν λέγοντάς του: «Οι οικονομικές κρίσεις είναι σαν τις πανδημίες, δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν ξέρεις πότε θα σου χτυπήσουν την πόρτα. Για αυτό απαιτούνται μετρημένα λόγια».

Στο τέλος της δήλωσής του, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει: «Όσο για τα περί πώλησης νησιών, φοβούμαι ότι όσοι συμβουλεύουν τον κ. Ερντογάν δεν γνωρίζουν, ή μάλλον κατασκευάζουν πληροφορίες. Κανένα ελληνικό νησί δεν πωλείται, γιατί οι αξίες ενός έθνους δεν έχουν ποτέ τιμή. Και τα ιστορικά έθνη, όπως η Ελλάδα, πάντα βρίσκουν το δρόμο τους. Αυτό καλά θα κάνει να μην το ξεχνά κανείς».


Το... παράπονο του κ. Ερντογάν για το γεγονός ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν αναβαθμίζουν την τουρκική οικονομία αλλά αντιθέτως ανεβάζουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχει εξήγηση.
Η τουρκική οικονομία κινδυνεύει με.. υπερθέρμανση (για πολλούς έχει προ καιρού ξεπεράσει αυτό το στάδιο) και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν ανεβάζουν την προοπτική της επειδή ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας έχει πέσει σημαντικά. Μόλις προχθές η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια την ώρα που η τουρκική οικονομία στηρίζεται σε δανεισμό, ενώ και οι ρυθμοί ανάπτυξής της συρρικνώνονται.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;

Επιστήμονες αναπτύσσουν μητρικό γάλα που καλλιεργείται σε εργαστήριο και άλλες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εκτροφής.

Μαζεμένες πληροφορίες για τα εμβόλια