Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γάζα: Πεδίο δοκιμών νέων οπλικών συστημάτων Μια εβδομάδα μετά την κήρυξη εκεχειρίας.

 03.12.2012 | 19:01Newsroom Κ, Αθήνα

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι πρόσφατες μάχες στη Γάζα μπορεί να οδηγήσουν στην επικράτηση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας.

Μία μόλις εβδομάδα μετά την κήρυξη εκεχειρίας στη Γάζα, αμυντικοί αναλυτές φιλοδοξούν να αντλήσουν διδάγματα για οπλικά συστήματα που ακόμα βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού.
Οι συχνές ένοπλες διενέξεις του Ισραήλ με γειτονικά αραβικά κράτη κατέστησαν πεδία δοκιμών οπλικών καινοτομιών, όπως τα πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα αεροσκάφη τύπου «Στελθ» και τους αντιαρματικούς πυραύλους.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι πρόσφατες μάχες στη Γάζα μπορεί να οδηγήσουν στην επικράτηση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, χάρη στην επιτυχία του ισραηλινής κατασκευής «Ατσάλινου Θόλου», που κατέρριψε εκατοντάδες ρουκέτες της Χαμάς, πριν αυτές πλήξουν το Ισραήλ.
Παρότι το σύστημα αυτό θεωρείται για την ώρα υπερβολικά δαπανηρό, προηγούμενοι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή βοήθησαν στη βελτίωση παρόμοιων συστημάτων.
Το 1973, η αποτελεσματικότητα των σοβιετικών πυραύλων εδάφους-αέρος SA-6 οδήγησε το ΝΑΤΟ στην ανάπτυξη νέου τύπου βομβαρδιστικού αεροσκάφους, του F-117,που με τη σειρά του οδήγησε στο σχεδιασμό των δημοφιλών F-22 και Β-2.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρόσφατος πόλεμος στη Γάζα και ο Ατσάλινος Θόλος θα έχουν εξίσου σημαντικές επιπτώσεις στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Το Ισραήλ έχει χρηματοδοτήσει μέχρι στιγμής την κατασκευή οκτώ ανεξάρτητων συστοιχιών αντιπυραυλικών συστημάτων Ατσάλινος Θόλος, ενώ δύο από αυτές αναπτύχθηκαν το 2011, με προοπτική ανάπτυξης και των υπόλοιπων σε εύθετο χρόνο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...