Η Ουκρανία και η Ρωσία διεξάγουν νέες συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων

Σε αυτή τη φωτογραφία που παρέχεται από την Τουρκική Προεδρία, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο κέντρο, εκφωνεί μια ομιλία για να καλωσορίσει τις αντιπροσωπείες της Ρωσίας, της Αριστεράς και της Ουκρανίας πριν από τις συνομιλίες τους, στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022. Το πρώτο πρόσωπο- Οι συνομιλίες σε δύο εβδομάδες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επρόκειτο να ξεκινήσουν την Τρίτη, αυξάνοντας τις ελπίδες για το τέλος ενός πολέμου που έχει οδηγήσει σε μια αιματηρή εκστρατεία φθοράς.  (Τουρκική Προεδρία μέσω AP)

 



1 από 15
Πριν από 5 λεπτά
ντινούπολη, Τουρκία, Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022. Το πρώτο πρόσωπο- Οι συνομιλίες σε δύο εβδομάδες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επρόκειτο να ξεκινήσουν την Τρίτη, αυξάνοντας τις ελπίδες για το τέλος ενός πολέμου που έχει οδηγήσει σε μια αιματηρή εκστρατεία φθοράς. (Τουρκική Προεδρία μέσω APΠριν από 5 λεπτά

Πριν από 5 λεπτά

KYIV, Ουκρανία (AP) — Οι πρώτες συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο σε δύο εβδομάδες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ξεκίνησαν την Τρίτη στην Τουρκία, δημιουργώντας τρεμούλες ελπίδες ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος προς τον τερματισμό ενός πολέμου που έχει οδηγήσει σε μια αιματηρή εκστρατεία φθοράς .

Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου είπε ότι η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη επικεντρώθηκε στην εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός και εγγυήσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας - ζητήματα που ήταν το επίκεντρο προηγούμενων ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων.


Πριν από τις συνομιλίες , ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δηλώσει την ουδετερότητά της, όπως ζήτησε η Μόσχα, και ήταν ανοιχτή σε συμβιβασμούς σχετικά με την αμφισβητούμενη ανατολική περιοχή του Ντονμπάς - σχόλια που μπορεί να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Αλλά προειδοποίησε ότι ο «ανελέητος πόλεμος» συνεχίστηκε, και ακόμη και οι διαπραγματευτές συγκεντρώθηκαν, οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν μια αποθήκη πετρελαίου στη δυτική Ουκρανία και ένα κυβερνητικό κτίριο στο νότο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στις δύο πλευρές ότι είχαν «ιστορική ευθύνη» να σταματήσουν τις μάχες.

«Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξουν χαμένοι σε μια δίκαιη ειρήνη. Η παράταση της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», είπε ο Ερντογάν, καθώς χαιρετούσε τις δύο αντιπροσωπείες που κάθονταν στις απέναντι πλευρές ενός μακρύ τραπεζιού.

Ο στόχος του Πούτιν για μια γρήγορη στρατιωτική νίκη ματαιώθηκε από την σκληρή ουκρανική αντίσταση — αλλά και πάλι οι ελπίδες δεν ήταν μεγάλες για μια σημαντική ανακάλυψη. Αντανακλώντας τον σκεπτικισμό μεταξύ των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρους είπε ότι πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος «δεν ήταν σοβαρός για τις συνομιλίες».

Σε μάχες που έχουν μετατραπεί σε αδιέξοδο, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το Irpin, ένα βασικό προάστιο βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, Κιέβου, δήλωσε ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy αργά τη Δευτέρα. Αλλά προειδοποίησε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ανασυντάσσονται για να πάρουν πίσω την περιοχή.

«Πρέπει ακόμα να πολεμήσουμε, πρέπει να αντέξουμε», είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία στο έθνος. «Αυτός είναι ένας ανελέητος πόλεμος ενάντια στο έθνος μας, ενάντια στο λαό μας, ενάντια στα παιδιά μας».

Μικρογραφία βίντεο Youtube

Επιτέθηκε επίσης στις δυτικές χώρες, τις οποίες έχει επανειλημμένα κατηγορήσει ότι δεν προχώρησαν αρκετά ούτε επιβάλλοντας κυρώσεις στη Μόσχα ούτε υποστήριξαν την Ουκρανία με όπλα. Ως αποτέλεσμα, οι Ουκρανοί πλήρωσαν με τη ζωή τους, είπε.

«Αν κάποιος φοβάται τη Ρωσία, αν φοβάται να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις που είναι σημαντικές για εμάς, ιδιαίτερα για να πάρουμε αεροπλάνα, τανκ, απαραίτητο πυροβολικό, βλήματα, αυτό καθιστά αυτούς τους ανθρώπους υπεύθυνους για την καταστροφή που δημιουργήθηκε από Ρωσικά στρατεύματα και στις πόλεις μας», είπε. «Ο φόβος σε κάνει πάντα συνεργό».

Ένας πύραυλος έπληξε μια αποθήκη πετρελαίου στη δυτική Ουκρανία αργά τη Δευτέρα, η δεύτερη επίθεση σε εγκαταστάσεις πετρελαίου σε μια περιοχή που έχει γλιτώσει από τις χειρότερες μάχες. Το πρωί της Τρίτης, μια έκρηξη έπληξε μια τρύπα σε ένα εννιάροφο κτίριο διοίκησης στο Mykolaiv, μια νότια πόλη-λιμάνι που η Ρωσία προσπάθησε ανεπιτυχώς να καταλάβει.

Μια ανοιχτή τρύπα φαινόταν στο κέντρο του κτιρίου σε μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram του περιφερειάρχη, Vitaliy Kim. Είπε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι διέφυγαν από το κτίριο και οι διασώστες αναζητούσαν μια χούφτα αγνοουμένων.

"Είναι τρομερό. Περίμεναν να πάει ο κόσμος στη δουλειά» πριν χτυπήσουν το κτίριο, είπε. "Παρακοιμήθηκα. Είμαι τυχερός."

Οι προηγούμενες συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας, που διεξήχθησαν αυτοπροσώπως στη Λευκορωσία ή μέσω βίντεο, απέτυχαν να σημειώσουν πρόοδο για τον τερματισμό ενός πολέμου που διήρκησε περισσότερο από ένα μήνα που έχει σκοτώσει χιλιάδες και έχει εκδιώξει περισσότερους από 10 εκατομμύρια Ουκρανούς από τα σπίτια τους — συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 4 εκατομμυρίων από τη χώρα τους .

Η Ρωσία έχει ζητήσει εδώ και καιρό από την Ουκρανία να εγκαταλείψει κάθε ελπίδα να ενταχθεί στη δυτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, την οποία η Μόσχα βλέπει ως απειλή. Ο Ζελένσκι έδειξε το Σαββατοκύριακο ότι ήταν ανοιχτός σε αυτό, λέγοντας ότι η Ουκρανία ήταν έτοιμη να δηλώσει την ουδετερότητά της, αλλά τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται δικές της εγγυήσεις ασφαλείας ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας. Ο σύμβουλος του Zelenskyy Mykhailo Podolyak είπε ότι ο τερματισμός του πολέμου εξαρτάται από τις «διεθνείς εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία».

Στην αίθουσα των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης ήταν επίσης ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, μακροχρόνιος σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Βρετανία και την ΕΕ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea υπηρέτησε ως ανεπίσημος μεσολαβητής εγκεκριμένος και από τις δύο χώρες — αλλά το μυστήριο σχετικά με τον ρόλο του έχει βαθύνει από τις αναφορές ότι μπορεί να είχε δηλητηριαστεί κατά τη διάρκεια ενός προηγούμενου γύρου συνομιλιών.

Το διερευνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bellingcat ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο Αμπράμοβιτς και δύο Ουκρανοί αντιπρόσωποι υπέστησαν πόνο στα μάτια και ερεθισμό του δέρματος σε συνέπεια με δηλητηρίαση από χημικά όπλα μετά την παρουσία τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες στις 3 Μαρτίου. δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Εκτός από τον Irpin, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέλαβαν και πάλι τον έλεγχο του Trostyanets, νότια του Sumy στα βορειοανατολικά, μετά από εβδομάδες ρωσικής κατοχής που έχει αφήσει ένα τοπίο κατεστραμμένο από τον πόλεμο.

Φτάνοντας στην πόλη τη Δευτέρα λίγο αργότερα, το Associated Press είδε τα πτώματα δύο Ρώσων στρατιωτών να κείτονταν εγκαταλελειμμένα στο δάσος και τα ρωσικά τανκς να ήταν καμένα και στριμμένα. Ένα κόκκινο «Ζ» σήμανε ένα ρωσικό φορτηγό, με το παρμπρίζ του σπασμένο, κοντά σε στοιβαγμένα κουτιά με πυρομαχικά. Οι ουκρανικές δυνάμεις στοιβαγμένες πάνω σε ένα τανκ που έλαμψαν τα σημάδια της νίκης. Ζαλισμένοι κάτοικοι παρατάχθηκαν ανάμεσα σε απανθρακωμένα κτίρια ζητώντας βοήθεια.

Δεν ήταν σαφές πού πήγαν τα ρωσικά στρατεύματα, υπό ποιες συνθήκες τράπηκαν σε φυγή και αν η πόλη θα παραμείνει απαλλαγμένη από αυτά.

Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να απομακρύνει αμάχους από τρεις πόλεις του νότου την Τρίτη. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Iryna Vereshchuk είπε ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα εκτελούνται από τη Μαριούπολη που έχει βομβαρδιστεί έντονα, καθώς και το Enerhodar και το Melitopol. Οι δύο τελευταίες πόλεις βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά ο Βερεστσούκ δεν αναφέρθηκε σε ποιο βαθμό η Μόσχα είχε συμφωνήσει στους διαδρόμους, εκτός από το ότι 880 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Μαριούπολη μια μέρα νωρίτερα χωρίς να υπάρχει συμφωνία.

Σε άλλες εξελίξεις:

— Ο επικεφαλής της πυρηνικής εποπτείας των Ηνωμένων Εθνών έφτασε στην Ουκρανία για να προσπαθήσει να διασφαλίσει την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει τον έλεγχο του παροπλισμένου εργοστασίου του Τσερνομπίλ, το οποίο σημειώθηκε το 1986 με το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο, και του ενεργού εργοστασίου της Ζαπορίζια, όπου ένα κτίριο υπέστη ζημιές στις μάχες. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι δήλωσε ότι ο πόλεμος «θέτει σε άνευ προηγουμένου κίνδυνο τους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας και άλλες εγκαταστάσεις με ραδιενεργό υλικό».

— Η Ρωσία κατέστρεψε περισσότερα από 60 θρησκευτικά κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα μέσα σε λίγο περισσότερο από έναν μήνα πολέμου, με τις περισσότερες ζημιές να συγκεντρώνονται κοντά στο Κίεβο και στα ανατολικά, ανέφερε σε ανάρτησή του την Τρίτη ο στρατός της Ουκρανίας.

— Το Bloomberg News ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές του στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Οι πελάτες και στις δύο χώρες δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά προϊόντα του Bloomberg και οι λειτουργίες συναλλαγών για ρωσικούς τίτλους απενεργοποιήθηκαν σύμφωνα με τις διεθνείς κυρώσεις, ανέφερε. Η Bloomberg Philanthropies υποσχέθηκε, εν τω μεταξύ, 40 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη των Ουκρανών και των προσφύγων.

Οι χερσαίες δυνάμεις του Πούτιν έχουν βαλτώσει λόγω της ισχυρότερης από το αναμενόμενο ουκρανικής αντίστασης, σε συνδυασμό με αυτό που λένε οι δυτικοί αξιωματούχοι είναι ρωσικά λάθη τακτικής, κακό ηθικό, ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και εξοπλισμού για κρύο καιρό και άλλα προβλήματα.

Σε απάντηση, η Ρωσία φάνηκε να επικεντρώνεται περισσότερο στο Ντονμπάς , την κυρίως ρωσόφωνη περιοχή όπου οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Μόσχα διεξάγουν αυτονομιστικό πόλεμο εδώ και οκτώ χρόνια, είπε ο αξιωματούχος.

Αν και αυτό έθεσε μια πιθανή στρατηγική εξόδου για τον Πούτιν, έχει επίσης εγείρει φόβους της Ουκρανίας ότι το Κρεμλίνο σκοπεύει να διασπάσει τη χώρα, αναγκάζοντάς την να παραδώσει ένα τμήμα της επικράτειάς του. Ωστόσο, τα σχόλια του Zelenskyy ότι ήταν ανοιχτός σε συμβιβασμούς για την περιοχή έδειξαν μια πιθανή διαδρομή για διαπραγματεύσεις.

___

Το Karmanau ανέφερε από το Lviv της Ουκρανίας. Δημοσιογράφοι του Associated Press σε όλο τον κόσμο συνέβαλαν σε αυτήν την αναφορά.

___

Ακολουθήστε την κάλυψη του πολέμου του AP στη διεύθυνση https://apnews.com/hub/russia-ukraine


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;

Επιστήμονες αναπτύσσουν μητρικό γάλα που καλλιεργείται σε εργαστήριο και άλλες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εκτροφής.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΌ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΩΝ 12 ΑΘΛΩΝ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ