Αποτελέσματα διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας: Έξι βασικά συμπεράσματα και ένα ερώτημα





 29 Μαρτίου 2022 17:43

Προς έκπληξη πολλών ειδικών, οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαρτίου 2022, απέδωσαν ένα απροσδόκητα παραγωγικό αποτέλεσμα. Θα γίνουν όμως οι συμφωνίες που σκιαγραφούνται δρόμος προς την ειρήνη;

Αλεξάντερ ΓΚΡΙΣΙΝ

Ο βοηθός του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι και ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν (από αριστερά προς τα δεξιά) μετά τις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφία: Sergey Karpukhin / TASS


Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη. Σημειώνουμε αμέσως ότι ουσιαστικά κανείς δεν είχε ελπίδες να επιτύχει κάποιο είδος επιτυχίας μαζί τους.


"ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ"

Ιδού, για παράδειγμα, πώς περιέγραψε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο (λυπάμαι, δεν μπορώ να τον αποκαλώ Ντμίτρι) Κουλέμπα τη θέση της Ουκρανίας γι' αυτούς. Κρίνοντας από τις διατριβές του, η Ουκρανία έπρεπε να ενεργήσει στο εξής πλαίσιο: Το ελάχιστο πρόγραμμα - ανθρωπιστικά ζητήματα, το μέγιστο πρόγραμμα - μια κατάπαυση του πυρός και η επίτευξη μιας σταθερής συμφωνίας για αυτό. Η ουκρανική πλευρά δεν είναι έτοιμη να παραιτηθεί από εδάφη, λαούς και κυριαρχία. Εάν η Ρωσική Ομοσπονδία συνεχίσει να μιλάει τη γλώσσα των τελεσιγράφων και των «κλισέ προπαγάνδας», η ουκρανική αντιπροσωπεία θα εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις (στην κυριολεκτική της εκδοχή, τα μέρη θα διαλυθούν)". Τι είναι αυτό αν όχι ουκρανικό τελεσίγραφο; Αλλά ο Kuleba δεν είναι μέχρι τέτοια μικροπράγματα.


«Το ουδέτερο καθεστώς της χώρας δεν μπορεί να κατοχυρωθεί στο σύνταγμα χωρίς δημοψήφισμα, και ένα δημοψήφισμα είναι αδύνατο όσο τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στη χώρα», δήλωσαν διάφοροι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι ουκρανικών πολιτικών δυνάμεων, επιδεικνύοντας μια πολύ σύντομη μνήμη. αναπροσανατολισμός του Συντάγματός τους και καθορισμός της πορείας προς το ΝΑΤΟ σε αυτό ο Ποροσένκο διεξήχθη από τις ουκρανικές αρχές χωρίς δημοψηφίσματα.


Ο επικεφαλής της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, πριν από την έναρξη του επόμενου γύρου της συνάντησης των αντιπροσωπειών , δήλωσε ότι «δεν θα έχουν νόημα οι διαπραγματεύσεις στην Τουρκία, πρέπει να φέρουμε ό,τι ξεκινήσαμε στο τέλος».



Ο Ραμζάν Καντίροφ στη Μαριούπολη. Η διάθεση του αρχηγού της Τσετσενικής Δημοκρατίας είναι η πιο μαχητική.


Φωτογραφία: REUTERS


Η μόνη αλλαγή που τράβηξε αμέσως το μάτι μου στην αρχή της συνάντησης των διαπραγματευτών ήταν ότι ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Reznikov φόρεσε ένα καπέλο του μπέιζμπολ και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ο αρχηγός της φατρίας Υπηρέτης του Λαού, Ο Ντέιβιντ Αραχαμία, το έβγαλε. Το αν ήταν το ίδιο καπέλο του μπέιζμπολ ή διαφορετικό παραμένει άγνωστο.


Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν περίπου τρεις ώρες . Η ουκρανική αντιπροσωπεία πέρασε βιαστικά τους δημοσιογράφους που περίμεναν, η ρωσική σιγά σιγά πέρασε, δηλώνοντας ότι σύντομα θα ακολουθήσει ενημέρωση των αποτελεσμάτων των συνομιλιών. Την ενημέρωσή τους έδειξαν και οι Ουκρανοί. Τι μπορεί να μαθευτεί από τα αποτελέσματά τους;


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακά, αν συνεχίσουμε από τις δηλώσεις των αρχηγών και των συμμετεχόντων των αντιπροσωπειών.


Τι είπαν λοιπόν τα μέλη της ρωσικής αποστολής;


Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Fomin , ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις:


"Έχει ληφθεί απόφαση για δραστική, κατά πολλές φορές, μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνιχίφ. Υποθέτουμε ότι οι κύριες αποφάσεις θα ληφθούν στο Κίεβο και θα πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για περαιτέρω εργασία. Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο θα αναφέρει το περισσότερες λεπτομέρειες κατά την επιστροφή της αντιπροσωπείας μας στη Μόσχα».



Υπουργείο Άμυνας: Η Ρωσία αποφάσισε να μειώσει δραστικά τις εχθροπραξίες στις κατευθύνσεις του Κιέβου και του Τσερνίγοφ


ΚΟΙΝΗ ΧΡΗΣΗ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ

Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Medinsky:


«Συμφωνήσαμε και προτείνουμε μια λύση σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή μια συνάντηση των αρχηγών κρατών ταυτόχρονα με τη μονογραφή της συνθήκης (ειρήνη, - επιμ.) από τους υπουργούς Εξωτερικών. Από τις λεπτομέρειες της συνθήκης, είναι δυνατό να συζητηθούν διάφορες πολιτικές αποχρώσεις και λεπτομέρειες. Έτσι, εάν η συνθήκη λειτουργήσει γρήγορα και βρεθεί ο απαιτούμενος συμβιβασμός, η πιθανότητα σύναψης ειρήνης θα είναι πολύ πιο κοντά».


Ξεχωριστά, ο Medinsky σημείωσε ότι «η Ρωσία έχει λάβει γραπτές προτάσεις από την Ουκρανία , που επιβεβαιώνουν την επιθυμία της για ένα ουδέτερο, μη μπλοκ και μη πυρηνικό καθεστώς, με άρνηση παραγωγής και ανάπτυξης όλων των τύπων όπλων μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων χημικών και βακτηριολογικών. και απαγόρευση της παρουσίας ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος και ξένων στρατευμάτων», και επίσης ότι «η Ουκρανία εγκαταλείπει την επιθυμία της να επιστρέψει την Κριμαία και το Ντονμπάς με στρατιωτικά μέσα».



Vladimir Medinsky: «Η Ρωσία έχει λάβει γραπτές προτάσεις από την Ουκρανία που επιβεβαιώνουν την επιθυμία της για ένα ουδέτερο, αδέσμευτο και μη πυρηνικό καθεστώς». Φωτογραφία: Sergey Karpukhin / TASS


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Και εδώ, για παράδειγμα, πώς συνόψισε τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων ο σύμβουλος του Zelensky Mikhail Podolyak . Στην παρουσίασή του, οι υποχρεώσεις της Ουκρανίας έχουν ως εξής:


1. Η εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται θα ακολουθήσει τη διαδικασία: δημοψήφισμα στην Ουκρανία, στη συνέχεια επικύρωση στο Verkhovna Rada και στη συνέχεια επικύρωση από τα κοινοβούλια των εγγυητών χωρών.


2. Όσον αφορά την Κριμαία, η Ουκρανία δηλώνει έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για το καθεστώς της. Κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, το Κίεβο καλείται να μην χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία για την επίλυση του ζητήματος της Κριμαίας.


3. «Η κατάσταση με το ORDLO» προτείνεται να γραφεί και ως ξεχωριστή παράγραφος, γιατί «τα ζητήματα του DNR και του LNR, σύμφωνα με το Κίεβο, θα πρέπει να επιλυθούν κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Zelensky και Putin».


Ο πρώην Πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Alexander Chaly αποκρυπτογράφησε τι κρύβεται στην έννοια της «ουκρανικής ουδετερότητας». Αυτό:


1. Άρνηση ανάπτυξης ξένων στρατιωτικών βάσεων και στρατιωτικών δυνάμεων.


2. Άρνηση προσχώρησης σε στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες.


3. Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος της Ουκρανίας μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με τη συγκατάθεση των εγγυήτριων χωρών (θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ομάδα χωρών που θα εγγυώνται την ασφάλεια της Ουκρανίας, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια σειρά άλλων χώρες - εκδ.)


4. Οι πόρτες της ΕΕ είναι ανοιχτές για την Ουκρανία και οι εγγυήτριες χώρες δεσμεύονται να μην αναμειχθούν σε αυτό.


ΞΗΡΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ

Τι μπορεί να διακρίνει στην ουσία αφού διαβάσει και ακούσει όλα όσα λέγονται.


ΠΡΩΤΑ. Το μόνο που ειπώθηκε ήταν η άποψη των διαπραγματευτών. Το τι πραγματικά προσπάθησαν να συμφωνήσουν εκεί θα γινόταν σαφές μετά την ανάγνωση των εγγράφων, αλλά δεν έχει δοθεί ακόμη σε κανέναν η ευκαιρία να τα διαβάσει.


ΔΕΥΤΕΡΟΣ. Όλα αυτά που ειπώθηκαν δεν είναι ακόμη λύση. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από τον Πούτιν στη Μόσχα και τον Ζελένσκι στο Κίεβο (ή όπου κι αν βρίσκεται τώρα, οι Τούρκοι είπαν ότι συναντήθηκαν μαζί του στο Λβοφ). Κάθε ένα από τα μέρη ενδέχεται να μην είναι ικανοποιημένο με ορισμένα σημεία και ως αποτέλεσμα δεν θα υπογραφούν έγγραφα.


ΤΡΙΤΟΣ. Η ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν σταματά. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου τόνισε την ίδια μέρα ότι η απελευθέρωση του Ντονμπάς θα συνεχιστεί . Και η μείωση της μαχητικής δραστηριότητας στις κατευθύνσεις του Κιέβου και του Τσερνιχίφ δεν σημαίνει καθόλου την παύση ή ακόμη και την εντατικοποίηση των εχθροπραξιών στη νότια Ουκρανία ή στα ανατολικά. Με συγχωρείτε, η Ρωσία δεν έχει αναλάβει τέτοιες υποχρεώσεις.


ΤΕΤΑΡΤΟΣ. Η Ουκρανία κάνει τα πάντα για να καθυστερήσει την κατάσταση. Με πρόσχημα την ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος, το Κίεβο θα ενεργοποιήσει πλέον με κάθε δυνατό τρόπο το θέμα της πλήρους κατάπαυσης του πυρός, της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων κ.λπ.


ΠΕΜΠΤΟΣ. Ακόμα κι αν ληφθούν κάποιες αποφάσεις, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η ουκρανική πλευρά θα μπορέσει να τις εφαρμόσει. Οι συμφωνίες του Μινσκ είναι ένα παράδειγμα αυτού. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και αν υπογραφεί μια συνθήκη ειρήνης, η αποτυχία της Ουκρανίας να την εφαρμόσει θα απαλλάξει τη Ρωσία από τις υποχρεώσεις της.


ΕΚΤΟΣ. Κάτι υποδηλώνει ότι η ουκρανική πλευρά είναι και πάλι, όπως τους συμβαίνει σχεδόν πάντα, ευσεβής πόθος. Ο Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς, πολύ πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια αυτής, ενημέρωσε επανειλημμένα τον κόσμο και τον Βλαντιμίρ Αλεξάντροβιτς ότι «το θέμα της Κριμαίας έχει κλείσει και δεν συζητείται». Και η πρόταση του Κιέβου να συζητηθεί το θέμα της Κριμαίας προφανώς δεν θα βρει ούτε την παραμικρή κατανόηση στη Μόσχα.


Σημειώστε ότι ο Μεντίνσκι συνόψισε την ενημέρωσή του με τα εξής λόγια: «Αυτές δεν είναι διατάξεις της συνθήκης, πρόκειται για προτάσεις της Ουκρανίας, τις οποίες θεωρούμε εποικοδομητικό βήμα».


Σε κάθε περίπτωση, αυτός είναι μόνο ένας από τους γύρους διαπραγματεύσεων κατά τους οποίους δεν παίρνουν αποφάσεις, αλλά συζητούν επιλογές.


ΥΓ Και όμως υπάρχουν ερωτήματα, πολλά ερωτήματα. Και τι θα γίνει με τους Ναζί στην Ουκρανία; Για παράδειγμα, με εκείνους που βασάνισαν Ρώσους κρατούμενους - μένουν πραγματικά ατιμώρητοι;


Μπορεί να ειπωθεί ότι ο ίδιος Μεντίνσκι, ο οποίος, σε ένα σύντομο διάλειμμα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, βγήκε και είπε στους δημοσιογράφους ότι «η Ουκρανία υποσχέθηκε να λάβει τα πιο αυστηρά μέτρα κατά των εγκληματιών που βασάνισαν ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό» απάντησε εν μέρει σε αυτήν την ερώτηση. Και μετά από μια παύση πρόσθεσε: «Αν οι δικοί μας δεν καταφέρουν να τα βρουν πριν από τότε».



Vladimir Medinsky: Η Μόσχα κάνει δύο βήματα προς το Κίεβο

Τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Τουρκία εμπνέουν λίγη αισιοδοξία. Ο βοηθός του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι είπε ότι η Μόσχα κάνει «δύο βήματα προς το Κίεβο».


ΚΟΙΝΗ ΧΡΗΣΗ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΝΤΕ


Читайте на WWW.KP.RU: https://www.kp.ru/daily/27372/4565145/

https://www.kp.ru/daily/27372/4565145/?utm_campaign=kanskiy_29.03.2022_20_33_07&utm_medium=email&utm_source=Sendsay

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;

Επιστήμονες αναπτύσσουν μητρικό γάλα που καλλιεργείται σε εργαστήριο και άλλες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εκτροφής.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΌ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΩΝ 12 ΑΘΛΩΝ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ