Το άρθρο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στους New York Times την Τρίτη για τον πόλεμο στην Ουκρανία ξεκινά με μια μπλόφα.

 

Ο Μπάιντεν τροποποιεί την αφήγηση





Το άρθρο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στους New York Times  την Τρίτη για τον πόλεμο στην Ουκρανία ξεκινά με μια μπλόφα. Λέει ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πίστευε ότι η ειδική επιχείρηση της Ρωσίας θα διαρκούσε μόνο μέρες. Το πώς ο Μπάιντεν έφτασε σε μια τέτοια εκτίμηση είναι ασαφές. Όπως η αμερικανική αφήγηση για τον πόλεμο, είναι σε μεγάλο βαθμό υποθετική. 

Οι Ρώσοι έχουν τις ρίζες τους —και έχουν θεμελιωθεί— στην πεποίθησή τους ότι η Ουκρανία έχει γίνει αμερικανική αποικία και οι ηγέτες στο Κίεβο είναι απλές μαριονέτες. Πώς θα μπορούσαν ο Πούτιν και οι σύμβουλοί του στο Κρεμλίνο να υπολόγισαν ότι η ειδική επιχείρηση θα ήταν μια βόλτα στο κέικ; Οι βασικοί στόχοι της ειδικής επιχείρησης είναι τέτοιοι - μια συνθήκη που επιβεβαιώνει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και την αναγνώριση των δημοκρατιών του Ντονμπάς ως ανεξάρτητα κράτη και της Κριμαίας ως αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσίας - που μια επιχείρηση που «θα διαρκούσε μέρες» δεν θα τις εξασφάλιζε. 


Η Μόσχα γνώριζε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία απολύτως πρόθεση να ικανοποιήσουν τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, οι οποίες προβλήθηκαν επίσημα τον Δεκέμβριο γραπτώς. 

Αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι Ρώσοι δεν έχουν χρονοδιάγραμμα για την ειδική τους επιχείρηση. Θα ήθελαν να το ολοκληρώσουν το συντομότερο, αλλά γνώριζαν ότι η ενσωμάτωση των νότιων περιοχών της Ουκρανίας — Zoporozhia, Kherson, Mykolaiv — είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και την ασφάλεια της Κριμαίας και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας δεν θα ήταν παιδικό παιχνίδι και μπορεί να διαρκέσει πολύ. τραβώ. 

Μόνο τον τέταρτο μήνα της ειδικής επιχείρησης, ο Πούτιν θα μπορούσε να διατάξει τον εξορθολογισμό των διαδικασιών για τη ρωσική υπηκοότητα από αιτούντες στις περιοχές Χερσώνα, Ζοπορόζια της νότιας Ουκρανίας.( εδώ , εδώ και εδώ )

Η περιοχή Zaporozhye στη νότια Ουκρανία πρόσφερε στη Ρωσία ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μελιτόπολη και μια ναυτική βάση στο Berdyansk στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας. Η περιοχή Kherson σχεδιάζει να ενσωματωθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ρωσίας . Τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ρωσικές πινακίδες κυκλοφορίας, οι ρωσικές κάρτες SIM λειτουργούν με Διαδίκτυο και τηλέφωνα. Αρκεί να πω ότι το παπούτσι είναι στο άλλο πόδι.

Ήταν ο Μπάιντεν που σκέφτηκε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πεταχτεί σαν ένα κομμάτι από μια σκακιέρα, αλλά μόνο για να συνειδητοποιήσει καθυστερημένα ότι η ζωή είναι αληθινή. Ο Μπάιντεν απείλησε να καταστήσει το ρωσικό νόμισμα το ρούβλι απλά συντρίμμια και να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία. Έχοντας υπάρξει ένας επαγγελματίας πολιτικός, ο Μπάιντεν ποτέ δεν κατάλαβε πραγματικά την ανθεκτικότητα, το σθένος και το θάρρος του ρωσικού λαού ή την ιστορική του συνείδηση ​​και ψυχή να συσπειρωθεί πίσω από τον Πούτιν. 

Στο άρθρο των Times, ο Μπάιντεν πιστεύει ότι ο Μπάιντεν κάνει μια προσωπική χειρονομία προς τον Πούτιν υποσχόμενος ότι «δεν θα προσπαθήσει να επιφέρει την ανατροπή του στη Μόσχα». Ωστόσο, η βαθμολογία του Πούτιν στη χώρα του είναι περίπου 80 τοις εκατό, ενώ του Μπάιντεν είναι λιγότερο από το μισό από αυτό - 36%! 

Εδώ βρίσκεται η δύσκολη θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν. Οι ΗΠΑ ψηλαφίζουν στο σκοτάδι τις ρωσικές προθέσεις στην Ουκρανία. Συνεχίζει να αυτοσχεδιάζει και να ενημερώνει την αφήγησή του για να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες πραγματικότητες  που συνεχίζουν να έρχονται ως δυσάρεστες εκπλήξεις. 

Δεν πρόκειται μόνο για το στρατιωτικό κομμάτι αλλά και για τον πολιτικό οδικό χάρτη της Ρωσίας. Η μόνη σταθερά στην Ουάσιγκτον είναι η παροχή στην Ουκρανία με «προηγμένα» όπλα — αλλά στη συνέχεια, αυτό είναι επίσης είτε για την αναγέννηση κερδοφόρων επιχειρήσεων για το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα πυροδοτώντας πολέμους στο εξωτερικό, είτε αντισταθμίζοντας τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που μεταφέρουν τη σοβιετική εποχή τους πλεονάζοντα αποθέματα στην Ουκρανία.   

Παρόλα αυτά, ο Μπάιντεν διακηρύσσει στο άρθρο του ότι «θα παραμείνει στην πορεία» και η τεράστια βοήθεια προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί «τους επόμενους μήνες». Τούτου λεχθέντος, ο Μπάιντεν κάνει μια λεπτή παρουσίαση στο άρθρο, όπου, εκτός από την επανάληψη των συνηθισμένων κατηχήσεων - για «μια δημοκρατική, ανεξάρτητη, κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία». συμμαχική ενότητα? απρόκλητη ρωσική επιθετικότητα. «Διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες» κ.λπ. — στέλνει επίσης μηνύματα στη Μόσχα καθώς ο πόλεμος περνάει σε μια νέα φάση. 

Για αρχή, δεν δίνει πλέον καμία ψεύτικη υπόσχεση να στείλει τους Ρώσους να μαζέψουν τα πράγματα στη Σιβηρία. Ο Μπάιντεν δεν προβλέπει νικητές και ηττημένους. Αντιθέτως, αναγνωρίζει ότι αυτός ο πόλεμος μόνο διπλωματική λύση μπορεί να έχει. Σηματοδοτεί με μετριοπάθεια ότι τέτοιας τεράστιας κλίμακας στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ μπορεί να βάλει το Κίεβο «στην ισχυρότερη δυνατή θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Προσεκτικά συνταγμένες λέξεις. 

Σε άλλο σημείο, ο Μπάιντεν εκτιμά ότι το επίκεντρο της ρωσικής επιχείρησης είναι «να πάρει τον έλεγχο όσο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας μπορεί» πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Εδώ είναι σιωπηρή η συνειδητοποίηση ότι οι Ρώσοι έχουν ανατρέψει το ρεύμα του πολέμου και δεν αναμένεται αντιστροφή της τύχης. 

Είναι από μια τέτοια ορθολογική προοπτική που πρέπει να γίνει κατανοητή η αχαρακτήριστη αποφυγή της επιθετικής και πολεμικής ρητορικής απέναντι στη Ρωσία (ή τον Πούτιν προσωπικά) από τον Μπάιντεν. Επαναβεβαιώνει κατηγορηματικά: «Εφόσον δεν επιτεθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή οι σύμμαχοί μας, δεν θα εμπλακούμε άμεσα σε αυτή τη σύγκρουση, είτε στέλνοντας αμερικανικά στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία είτε επιτιθέμενοι στις ρωσικές δυνάμεις. Δεν ενθαρρύνουμε ούτε δίνουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να χτυπήσει πέρα ​​από τα σύνορά της. Δεν θέλουμε να παρατείνουμε τον πόλεμο μόνο και μόνο για να προκαλέσουμε πόνο στη Ρωσία». 

Φυσικά, η Ουάσιγκτον θα «συνεχίσει να συνεργάζεται» με τους συμμάχους όσον αφορά τις κυρώσεις - «τις πιο σκληρές που έχουν επιβληθεί ποτέ σε μια μεγάλη οικονομία» - αλλά ο Μπάιντεν δεν θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητά τους. Υπόσχεται να «συνεργαστεί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώνεται η επιθετικότητα της Ρωσίας», αλλά δεν θα ισχυρίζεται πλέον ότι η παγκόσμια έλλειψη τροφίμων είναι δημιούργημα της Ρωσίας. Θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους συμμάχους και άλλους να «μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», αλλά θα το συνδέσει επίσης με «να επιταχύνει τη μετάβασή μας σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας». Δεν υπάρχει καχυποψία. 

Όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, ο Μπάιντεν επαναλαμβάνει την πολιτική των ΗΠΑ να συνεχίσουν να «ενισχύουν την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ με δυνάμεις και ικανότητες» και χαιρετίζει τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ — «μια κίνηση που θα ενισχύσει τη συνολική ασφάλεια των ΗΠΑ και της διατλαντικής με την προσθήκη δύο δημοκρατικών και πολύ ικανούς στρατιωτικούς εταίρους» — αλλά δεν συνδέει άμεσα κάποιο από αυτά με τη ρωσική επιθετικότητα. 

Το πιο σημαντικό, ο Μπάιντεν αποσύρεται από τη δραματική πρόγνωση του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς ότι υπό στρατιωτική πίεση, ο Πούτιν μπορεί να διατάξει τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. 

Ο ζοφερός τόνος των λόγων του Μπάιντεν έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις δικές του ασυγκράτητες και τετριμμένες παρατηρήσεις του παρελθόντος. Αυτή η αποφυγή της εικόνας του «μεγάλου φαλλοκρατικού σκληρού άντρα» προδίδει ότι κάποιος βαθμός ρεαλισμού εμφανίζεται στην επίσημη αφήγηση των ΗΠΑ.  Αλλά από την άλλη πλευρά, ο Μπάιντεν αποκαλύπτει επίσης στο άρθρο του ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν στους Ουκρανούς «πιο προηγμένα συστήματα πυραύλων και πυρομαχικά που θα τους επιτρέψουν να χτυπήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια βασικούς στόχους στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία».

Όλα αυτά αθροίζονται σε ένα υπολογισμένο σήμα προς τη Μόσχα, αναμφίβολα. Αλλά δεν είναι εύκολο να αναστηθούν οι ατλαντιστικές τάσεις στο Κρεμλίνο. Οι επίπονες αναβλητικές πολιτικές για την επέκταση του ΝΑΤΟ κατά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα έχουν κοστίσει ακριβά στη Ρωσία σε ζωές και θησαυρούς. Αυτή η ανοησία ή η αφέλεια —ανάλογα με την άποψή του— δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Και πάλι, η διακοπή της ορμής της ειδικής επιχείρησης σε αυτό το σημείο θα εγκυμονούσε τεράστιους κινδύνους. Η επιχείρηση παραλίγο να χάσει τη δυναμική της στα περίχωρα του Κιέβου τον Μάρτιο λόγω της προσέγγισης «stop-and-go». 

Βασικά, υπήρξε ένα αναπόφευκτο σχετικά με τις δυτικές κυρώσεις, με ή χωρίς την κρίση της Ουκρανίας, με στόχο την οριστική αποδυνάμωση της Ρωσίας. Η πυξίδα είναι τώρα ρυθμισμένη. Επομένως, ανεξάρτητα από τη σκόπιμη νηφαλιότητα του op-Ed του Μπάιντεν, η μεγάλη εικόνα δεν μπορεί να ευχηθεί.

Πράγματι, οι Ρωσικές Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις πραγματοποίησαν ασκήσεις στην περιοχή Ιβάνοβο, βορειοανατολικά της Μόσχας σήμερα, την επομένη της εμφάνισης του σχολίου του Μπάιντεν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι περίπου 1.000 στρατιώτες συμμετείχαν στις ασκήσεις χρησιμοποιώντας περισσότερα από εκατό οχήματα, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Yars, που έχουν την ικανότητα να εκτοξεύουν το θερμοπυρηνικό RS-24 Yars με δυνατότητα MIRV (Multiple Independently-targetable Reentry Vehicles). Ηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο με βεληνεκές 12.000 km που μπορεί να μεταφέρει έως και 10 κεφαλές και κρουαζιέρα με ταχύτητες έως και 24.500 χιλιόμετρα την ώρα.

*

Σημείωση για τους αναγνώστες: Κάντε κλικ στα κουμπιά κοινής χρήσης πάνω ή κάτω. Ακολουθήστε μας στο Instagram, το Twitter και το Facebook. Μη διστάσετε να αναδημοσιεύσετε και να μοιραστείτε ευρέως άρθρα της Παγκόσμιας Έρευνας.

Προτεινόμενη εικόνα: Οι εκτοξευτές Yars ICBM συμμετείχαν σε ασκήσεις των Ρωσικών Στρατηγικών Δυνάμεων Πυραύλων, στην περιοχή Ivanovo, βορειοανατολικά της Μόσχας, 1 Ιουνίου 2022 (Πηγή: IP)

Όλα τα άρθρα της Global Research μπορούν να διαβαστούν σε 51 γλώσσες ενεργοποιώντας το αναπτυσσόμενο μενού «Μετάφραση Ιστότοπου» στο επάνω banner της αρχικής σελίδας μας (έκδοση για υπολογιστές).

Για να λαμβάνετε το Daily Newsletter της Global Research (επιλεγμένα άρθρα),  κάντε κλικ εδώ .

Επισκεφτείτε και ακολουθήστε μας στο Instagram ,  το Twitter και το Facebook . Μη διστάσετε να αναδημοσιεύσετε και να μοιραστείτε ευρέως άρθρα της Παγκόσμιας Έρευνας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;

Επιστήμονες αναπτύσσουν μητρικό γάλα που καλλιεργείται σε εργαστήριο και άλλες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εκτροφής.

Μαζεμένες πληροφορίες για τα εμβόλια