Οχήματα με μηδενική κατανάλωση καυσίμου – Ένα λίτρο ανά 3500 χιλιόμετρα




ηλεκτρικά οχήματα που κατασκεύασαν επιστήμονες του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και των ΤΕΙ Πειραιά αντίστοιχα επιτυγχάνουν εκπληκτικές επιδόσεις εξοικονόμησης καυσίμου και μάλιστα θα λάβουν μέρος στο στο ράλι εξοικονόμησης που θα γίνει την περίοδο 17-19 Μαΐου στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Ο Shell Eco-Marathon είναι ετήσιος διαγωνισμος οικολογικής απόδοσης οχημάτων που διοργανώνεται από την πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρεία Shell. Στόχος των συμμετεχόντων είναι η δημιουργία ειδικών οχημάτων με τα οποία θα προσπαθήσουν να επιτύχουν την μέγιστη απόδοση στη χρήση καυσίμου κι έτσι τη μικρότερη εκπομπή καυσαερίων. Ο Eco-Marathon είναι παγκόσμιος διαγωνισμός και έχει διαξαχθεί σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρεττανία, η Φιλανδία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν ομάδες πανεπιστημίων και σχολείων.
Όπως αναφέρει ο Σκάι, το όχημα του ΕΜΠ ονομάζεται “Προμηθέας”, έχει βάρος 25 κιλά και μπορεί να διανύσει 3,500 χιλιόμετρα με ένα λίτρο καύσιμου με ταχύτητες όμως που δεν ξεπερνούν τα 50 χλμ/ώρα. Η ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ έχει λάβει μέρος στο ράλι εξοικονόμησης καυσίμου τέσσερις φορές ήδη, ενώ το όχημα φέρει κινητήρα μόνιμου μαγνήτη και τροφοδοτείται μέσω κυψελών υδρογόνου.
Το όχημα του ΤΕΙ Πειραιά ονομάζεται “Dominator” και θα λάβει πρώτη φορά μέρος στο διαγωνισμό όπου θα δοκιμαστούν οι επιδόσεις του. Το όχημα είναι πλήρως ρυθμιζόμενο στο μπροστινό σύστημα έτσι ώστε να διατηρεί την αγωνιστική ιδιότητά του, ενώ ο κινητήρας είναι πολύστροφος μικρών διαστάσεων και μικρού βάρους.
Στόχος των φοιτητών είναι προώθηση της ηλεκτροκίνησης τόσο στις αστικές μεταφορές όσο και στα ΙΧ οχήματα.
econews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;

Επιστήμονες αναπτύσσουν μητρικό γάλα που καλλιεργείται σε εργαστήριο και άλλες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εκτροφής.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΌ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΩΝ 12 ΑΘΛΩΝ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ