Το Ισραήλ μεθοδεύει στρατιωτική επέμβαση εντός της Συρίας για πρόληψη του εξοπλισμού της λιβανικής Χεζμπολάχ

 Το Ισραήλ μεθοδεύει στρατιωτική επέμβαση εντός της Συρίας για πρόληψη του εξοπλισμού της λιβανικής Χεζμπολάχ
 
Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει δώσει εντολή να προετοιμαστεί μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, για την περίπτωση που η συριακή κυβέρνηση αποπειραθεί να δώσει πυραύλους ή χημικά όπλα
στο λιβανικό σιιτικό ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ, δήλωσε χθες ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.
«Έδωσα εντολή στο στρατό να αυξήσει τη συγκέντρωση πληροφοριών και τις προετοιμασίες (. . .) ούτως ώστε (εάν είναι αναγκαίο) να μπορέσουμε να εξετάσουμε την διεξαγωγή μιας επιχείρησης», είπε ο Μπαράκ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό Κανάλι 10 του Ισραήλ.
Αντικείμενο της επιχείρησης αυτής θα είναι η «πιθανή μεταφορά προηγμένων οπλικών συστημάτων, κυρίως αντιαεροπορικών πυραύλων ή βαρέων πυραύλων εδάφους-εδάφους (. . .) θα μπορούσε επίσης να υπάρξει μεταφορά χημικών μέσων (σ.σ. όπλων) από τη Συρία στο Λίβανο», είπε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.
«Από τη στιγμή που (ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ) αρχίσει να πέφτει, θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και θα συνεργαστούμε με άλλες υπηρεσίες», συνέχισε ο Μπαράκ.
Η Χεζμπολάχ--η οποία στο παρελθόν έχει δεχθεί στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τη Συρία και το Ιράν--εκτόξευσε χιλιάδες κυρίως μικρού βεληνεκούς πυραύλους εναντίον του ισραηλινού εδάφους στην διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο το 2006. Μερικοί μεγαλύτερου βεληνεκούς πύραυλοι είχαν φθάσει ως το κεντρικό Ισραήλ.
Στα σύνορα των δύο κρατών επικρατεί σχετική ηρεμία έκτοτε.
Την Πέμπτη, ο Μπαράκ έκανε μια περιοδεία στα Υψώματα του Γκολάν, ένα στρατηγικής σημασίας υψίπεδο που το Ισραήλ είχε αποσπάσει από τον έλεγχο της Συρίας στον πόλεμο του 1967 κι από όπου μπορεί να επιβλέπει τις κινήσεις εντός του συριακού εδάφους.
Ακόμα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του ετοιμάζονται να αποτρέψουν μια πιθανή μαζική προσπάθεια προσφύγων να περάσουν στο ισραηλινό έδαφος.
Οι πρόσφυγες «δεν έχουν επιλέξει να έλθουν προς εμάς, αλλά σε περίπτωση πτώσης του καθεστώτος, που μπορεί να συμβεί. . . (οι ισραηλινές δυνάμεις) είναι σε κατάσταση συναγερμού κι ετοιμότητας κι αν χρειαστεί να σταματήσουμε κύματα προσφύγων, θα τα σταματήσουμε».
 http://www.inews.com.cy/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;