Ο Covid-19 μετονομάστηκε σε γρίπη;

 


Ήταν σύμπτωση που ο παλιός μας φίλος «η γρίπη» έφυγε από τη σκηνή ακριβώς τη στιγμή που ξέσπασε ο COVID;

Η ακόλουθη αναφορά είναι από την ολλανδική εφημερίδα Front Nieuws :

Ενώ η ιστορία του COVID-19 εκτυλίχθηκε στις αρχές του 2020, κερδίζοντας κάθε στιγμή της προσοχής μας, υπήρξε ένα άλλο ιστορικό γεγονός υγείας που αφορούσε ένα ιογενές μέλος της οικογένειας.

Αυτό το πρωτοφανές γεγονός συνέπεσε περιέργως με την κρίση του COVID-19, αλλά δεν βρήκε απήχηση στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης.

Η  σεζόν των μέσων ενημέρωσης του 2020  ξεκίνησε με προειδοποιήσεις ότι η επερχόμενη περίοδος γρίπης ήταν προορισμένη να γίνει μια από τις χειρότερες στην ιστορία. Ακόμη και ο ίδιος ο Grand Poobah του CDC/NIAID, ο Anthony Fauci,  προέβλεψε νωρίς  ότι η εποχή της γρίπης του 2020 θα ήταν μια από τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών.


Παρά τις πρώτες αυτές προβλέψεις, οι αναφορές για την προβλεπόμενη καταστροφή της γρίπης στις αρχές Μαρτίου έγιναν από σπάνιες έως ανύπαρκτες.

Ταυτόχρονα, το CDC μείωσε το ολοκληρωμένο  σύστημα επιτήρησης «Fluenza View» , το κορυφαίο προϊόν του για 22 χρόνια, και έστρεψε την εστίασή του σε μια άλλη «ασθένεια της γρίπης» (ILI), τον COVID-19.

Ενώ ο κόσμος βρισκόταν κάτω από το ξόρκι αυτού του «νέου» φονικού ιού, ο διάσημος εποχικός ιός, γνωστός ως «γρίπη» έπεσε σε ιστορικό  χαμηλό  , εξαφανιζόμενος σχεδόν εξ ολοκλήρου από το σύστημα επιτήρησης του CDC.

Ήταν σύμπτωση που ο παλιός μας φίλος «η γρίπη» έφυγε από τη σκηνή ακριβώς τη στιγμή που ξέσπασε ο COVID;

Πώς μπορούσε αυτή η εξαφάνιση να συμβεί τόσο απότομα;

Μια ανάλυση της έκθεσης του CDC σχετικά με την επιτήρηση της γρίπης δείχνει την αφύσικη ταχύτητα αυτής της αναχώρησης και πόσο νωρίς συνέβη το 2020, καταρρίπτοντας την ιδέα ότι οι μάσκες ή τα lockdown έπαιξαν ρόλο σε αυτήν την εξαφάνιση.

Μια προσεκτική ματιά στα σύνολα δεδομένων που δημιουργήθηκαν από τις αναφορές επιτήρησης του CDC αποκαλύπτει ανεξήγητες ανωμαλίες στο σύστημα παρακολούθησης ILI του CDC που προηγήθηκαν της άφιξης του COVID-19, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ανησυχίες και θα εγείρει ακόμη περισσότερα ερωτήματα, δεδομένης της ιστορίας του CDC με  δεδομένα  χειρισμός .

Μια σύντομη ιστορία

Το CDC παρουσίασε τις εβδομαδιαίες αναφορές παρακολούθησης της γρίπης πριν από 22 χρόνια, κατά τη διάρκεια της σεζόν 1999/2000. Μόνο μικρές ποσότητες δεδομένων αναλύθηκαν σε αυτές τις πρώτες εκθέσεις, παρέχοντας έτσι μόνο έναν περιορισμένο όγκο λεπτομερών πληροφοριών. Για αδιευκρίνιστους λόγους, το CDC αύξησε τις αναφορές επιτήρησης τη σεζόν 2007/08.

Στη σεζόν 07/08, οι εκθέσεις του CDC διπλασιάστηκαν σε έκταση και παρείχαν σημαντικά περισσότερες λεπτομέρειες στα δεδομένα της Εθνικής Επιτήρησης της Γρίπης των ΗΠΑ. Αυτό που κάποτε ήταν μια μικρή επιχείρηση έγινε μεγάλη επιχείρηση, με εβδομαδιαίες αναφορές να ξεφυτρώνουν από 3 σελίδες σε 10-12 σελίδες, γεμάτες με πολύχρωμα γραφήματα και τοπικές πληροφορίες.

Καθώς η εστίαση στα δεδομένα της γρίπης μεγάλωνε, κάθε αναφορά έγινε πιο συγκεκριμένη. Οι παρακάτω πίνακες είναι αποτέλεσμα αυτών των αναφορών. Ολόκληρο το σύνολο δεδομένων μπορεί να προβληθεί στις  προηγούμενες εβδομαδιαίες αναφορές επιτήρησης του CDC.

Η λεπτομερής περιγραφή και η ολοκληρωμένη αναφορά της εποχικής γρίπης θα παραμείνει ακρογωνιαίος λίθος της συνολικής αποστολής και των εκθέσεων του CDC έως τον Μάρτιο/Απρίλιο του 2020.

Κατανοώντας τους Πίνακες

Οι οκτώ παρακάτω πίνακες, που αντιπροσωπεύουν τις εβδομάδες 5-14 σε μια περίοδο οκτώ ετών (2013-2020), προέρχονται από την Ετήσια Έκθεση του CDC για την επιτήρηση της γρίπης.

Οι Εβδομάδες 5-14, που καταγράφονται από το 2013-2019, είναι παράλληλες με την έναρξη της κρίσης του COVID 2020 και αντιπροσωπεύουν επίσης τις εβδομάδες του 2020 όταν η «γρίπη» εξαφανίστηκε από τα μάτια.

Η πρώτη στήλη στα αριστερά, που φαίνεται παρακάτω στον Πίνακα 1 (2013) και στον Πίνακα 2 (2014), αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες εβδομάδες και την ημερομηνία που ξεκίνησε εκείνη η εβδομάδα.

Η μεσαία στήλη απεικονίζει τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιήθηκαν και τον αριθμό των «θετικών» αποτελεσμάτων.

Η άκρα δεξιά στήλη δείχνει το ποσοστό «θετικών γρίπης» εκείνη την εβδομάδα. Αυτός ο τελευταίος αριθμός, το ποσοστό θετικών στη γρίπη, είναι το πιο σημαντικό αυτής της έρευνας.

Μια εξέταση των Πινάκων 1-4 (2013-2016), δείχνει πώς οι αριθμοί γρίπης που υπολογίζονται από το CDC, εβδομάδα με την εβδομάδα, αποδίδουν αξιοσημείωτα συνεπείς εποχιακές τάσεις. Ιστορικά, οι «θετικοί στη γρίπη» αριθμοί ήταν υψηλότεροι γύρω στον Φεβρουάριο/Μάρτιο, μειώνοντας σταδιακά καθώς υποχωρεί η «εποχή της γρίπης» και μπαίνει η άνοιξη.

Από αυτούς τους πίνακες, μπορεί να φανεί ότι οι μειώσεις άνω του 2% από εβδομάδα σε εβδομάδα είναι εξαιρετικά σπάνιες και ότι μειώσεις άνω του 3% είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες.

Εν ολίγοις, ανοδικές αιχμές ή απότομες βυθίσεις οποιουδήποτε είδους –μέχρι στιγμής– απλώς δεν συμβαίνουν.


Μια αλλαγή σημειώθηκε το 2017, καθώς το CDC εισήγαγε ένα πιο επιθετικό σύστημα δοκιμών, με αποτέλεσμα σημαντική αύξηση των αριθμών σε όλους τους τομείς και πολύ υψηλότερα ποσοστά «γρίπης». Ο Πίνακας 5 (2017) και ο Πίνακας 6 (2018) απεικονίζουν αυτήν την αξιοσημείωτη αλλαγή στους συνολικούς αριθμούς επιτήρησης της γρίπης του CDC.

Το προηγούμενο ρεκόρ δοκιμών που δόθηκαν σε οποιοδήποτε δεδομένο χρονικό πλαίσιο, 25.855 δοκιμές, από την εβδομάδα 10 του 2016, καταρρίφθηκε σε 6 συνεχόμενες εβδομάδες το 2017. Το 2018, αυτό το ρεκόρ καταρρίφθηκε 7 συνεχόμενες φορές και διπλασιάστηκε σε 3 από αυτές τις εβδομάδες.

Τα συνολικά ποσοστά θετικών κρουσμάτων γρίπης έφθασαν επίσης σε υψηλά ρεκόρ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυξάνοντας κατά μέσο όρο 3,5% την εβδομάδα.

Με απλά λόγια: πολλοί περισσότεροι άνθρωποι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, περισσότεροι άνθρωποι διαγνώστηκαν με γρίπη και ένα υψηλότερο ποσοστό όσων εξετάστηκαν βρέθηκαν «θετικοί».

Το γιατί το CDC έχει ξεκινήσει μια τόσο δραστική επιτάχυνση του σχήματος δοκιμών τους είναι σίγουρα μια σημαντική ερώτηση, αλλά όχι ο σκοπός αυτής της μελέτης.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι παρά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των τεστ, την αύξηση του συνολικού αριθμού «περιπτώσεων» και τις αυξήσεις στο ποσοστό, οι γενικές εποχιακές τάσεις παρέμειναν ίδιες. Με άλλα λόγια, δεν υπήρξε απόκλιση από την ιστορική τάση των «θετικών στη γρίπη» να αυξάνεται τον Φεβρουάριο/Μάρτιο και να μειώνεται στις αρχές Απριλίου.

Ο Πίνακας 7 (2019) δείχνει το ίδιο μοτίβο όπως στους Πίνακες 5 και 6.

Όπως και το 2018, οι αριθμοί των δοκιμών παρέμειναν υψηλοί—κάθε μία από τις Εβδομάδες 5-14 της Έκθεσης Επιτήρησης Γρίπης του 2019 του CDC ξεπέρασε αυτό το προηγούμενο ρεκόρ των 25.855 από το 2016.

Εξίσου αξιοσημείωτο, 5 από αυτές τις 10 εβδομάδες το 2019 ανέφεραν «θετικούς στη γρίπη» αριθμούς 20% ή περισσότερο. Μια ανασκόπηση στους πίνακες μας δείχνει ότι η συνολική σύνθεση των «θετικών στη γρίπη» έφτασε στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών το 2019 – συνολική αύξηση 3% την εβδομάδα από το προηγούμενο ρεκόρ του 2017.

Επιστρέφοντας στους προηγούμενους πίνακες μας, το 2019 αντιπροσώπευε μια αξιοσημείωτη συνολική εβδομαδιαία αύξηση στον αριθμό των «θετικών στη γρίπη» κατά 8% την εβδομάδα σε σύγκριση με το 2013 και 11% σε σύγκριση με τον εβδομαδιαίο μέσο όρο του 2015.

Και πάλι, ενώ το συνολικό ποσοστό «θετικού στη γρίπη» συνέχισε να αυξάνεται το 2019, η συνολική εποχική τάση παρέμεινε η ίδια – οι αριθμοί αυξάνονταν ελαφρώς από εβδομάδα σε εβδομάδα και στη συνέχεια μειώθηκαν σταδιακά καθώς προχωρούσαμε περαιτέρω προς τον Απρίλιο.

Πριν εξετάσουμε τον Πίνακα 8, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με το CDC, το 2020 ξεκίνησε ως μια «σοβαρή» περίοδος γρίπης. Ο Πίνακας 8 δείχνει ότι αυτή η πρόβλεψη παίρνει απότομη τροπή με την άφιξη του COVID-19.

Όπως φαίνεται στον Πίνακα 8, οι αριθμοί δοκιμής της εβδομάδας 5 ήταν αρκετά ισχυροί. Μόνο σε μία άλλη σεζόν, το 2018, είχαν ολοκληρωθεί τόσες πολλές δοκιμές τις εβδομάδες 5, 6 ή 7 – καμία άλλη σεζόν δεν πλησίασε αυτούς τους αριθμούς.

Σε αυτές τις πρώτες τρεις εβδομάδες του 2020, τα «θετικά στη γρίπη» του CDC αντιπροσώπευαν τα τρία υψηλότερα ποσοστά «θετικών στη γρίπη» ποτέ στην 22χρονη ιστορία του CDC στην παρακολούθηση της γρίπης. Μια επιθεώρηση των δεδομένων γρίπης του CDC καθιστά αδύνατη την παράβλεψη των ιστορικών αριθμών από τις εβδομάδες 5, 6 και 7.

Αυτό που ακολούθησε ήταν ακόμα πιο απίστευτο.

Η ιστορική τάση μείωσης της «γρίπης» έληξε την Εβδομάδα 10 (7 Μαρτίου 2020), όταν οι «θετικοί στη γρίπη» αριθμοί έπεσαν από τον γκρεμό.

Η Εβδομάδα 10 (21,5%) έως την Εβδομάδα 11 (15,3%) παρουσίασε απότομη πτώση 6,2%. Εβδομάδα 11 (15,3%) έως Εβδομάδα 12 (6,9%) "θετικά στη γρίπη" μειώθηκαν κατά εκπληκτικό 8,4% σε μία μόνο εβδομάδα.

Μέχρι να φτάσουμε στην εβδομάδα 13 του 2020 (Πίνακας 8), τα «θετικά στη γρίπη» έχουν πέσει στο 2,1%. Την εβδομάδα 14, η «γρίπη» είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη με θετικό ποσοστό 0,8%.

Ενώ διενεργήθηκαν λιγότερες δοκιμές (22.324) την Εβδομάδα 14 του 2020 σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, αυτές εξακολουθούν να είναι οι δεύτερες υψηλότερες συνολικά δοκιμές της Εβδομάδας 14 σε όλα τα αρχεία CDC. Ωστόσο, για την εβδομάδα 14 καταγράφηκαν μόνο 0,8% «θετικά στη γρίπη», σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης 7ετίας 12,5% για την ίδια εβδομάδα.

Απλώς δεν υπήρχε ιστορικό ανάλογο για αυτό το γεγονός. Για όλους τους πρακτικούς (και στατιστικούς) σκοπούς, η γρίπη δεν υπήρχε πλέον.

Όποιος εργάζεται με δεδομένα γνωρίζει ότι τέτοια ξαφνικά χτυπήματα αποτελούν σήμα κινδύνου. Στον πραγματικό κόσμο, συνήθως επισημαίνει ένα πρόβλημα με τη συλλογή δεδομένων ή/και τις μεθόδους λογιστικής, επειδή τα δεδομένα της φύσης ακολουθούν πάντα τις καμπύλες τους.

Δεδομένων των περίεργων συνθηκών αυτής της απαράμιλλης στατιστικής ακραίας τιμής, πολλά ερωτήματα ζητούν να απαντηθούν.

Πώς θα μπορούσαν οι αριθμοί της γρίπης να πάνε από τα υψηλά όλων των εποχών τις εβδομάδες 5,6 και 7 του 2020 σε ιστορικά χαμηλά τις εβδομάδες 13 και 14 του ίδιου έτους;

Η γρίπη μόλις μετονομάστηκε και δόθηκε νέος σκοπός με ένα πιο τρομακτικό συμβάν του ιού;

Είναι δυνατόν μετά από τόσα χρόνια, το CDC να αποφάσισε ότι η γρίπη, που απέφερε κέρδη δισεκατομμυρίων για τη Big Pharma, έπρεπε να αντικατασταθεί με έναν «πιο θανατηφόρο» και πιο  κερδοφόρο ιό ;

CODA

Στις 28-29 Οκτωβρίου 2019, το Ινστιτούτο Milken φιλοξένησε το « The Future of Health Summit », το οποίο  συγκέντρωσε «ηγέτες σκέψης και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για να αντιμετωπίσουν μερικές από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για την υγεία στον κόσμο, συνδέοντας ανθρώπινους, οικονομικούς και εκπαιδευτικούς πόρους με οι πιο καινοτόμες και εντυπωσιακές ιδέες».

Μια από τις πιο αξιοσημείωτες συζητήσεις αυτής της διήμερης εκδήλωσης έλαβε χώρα στις 29: Μια ομάδα «εμπειρογνωμόνων υγείας» συναντήθηκε για να συζητήσει τις «επιστημονικές και τεχνολογικές προοπτικές για ένα αποτελεσματικό καθολικό εμβόλιο κατά της γρίπης».

Μπορείτε να δείτε το πλήρες βίντεο αυτής της συνομιλίας  εδώ  στο C-SPAN.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Δρ. Anthony Fauci, Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, η Margaret Hamburg, πρώην Επίτροπος του FDA, ο Bruce Gellin, Πρόεδρος του Sabin Vaccine Institute (Global Immunisation), ο Casey Wright, Διευθύνων Σύμβουλος του FluLab, ο Michael Specter, Εκδότης στο New Yorker και αναπληρωτής καθηγητής βιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ο Ρικ Μπράιτ, διευθυντής της Αρχής Βιοϊατρικής Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτή η συζήτηση επικεντρώθηκε στην  «ανάγκη για αυξημένη χρηματοδότηση για την έρευνα, καλύτερη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τις τεχνολογικές προόδους στην έρευνα κατά της γρίπης και τον στόχο ενός καθολικού αντιγριπικού εμβολίου».

Από αυτή τη συνάντηση προέκυψαν δύο γενικά θέματα. Η πρώτη ιδέα τόνισε την επιθυμία για έναν νέο τρόπο παραγωγής εμβολίων. Ο Άντονι Φάουτσι θρήνησε ότι η εισαγωγή ενός νέου είδους εμβολίου, όπως ένα εμβόλιο mRNA, θα χρειαζόταν τουλάχιστον μια δεκαετία  «αν όλα πάνε τέλεια».

Ο Rick Bright πρότεινε ότι το μακροπρόθεσμο πρόβλημα ανάπτυξης θα μπορούσε να παρακαμφθεί εάν…

Θα υπήρχε επείγουσα ανάγκη για ένα συγκλονιστικό γεγονός που θα ήταν εξαιρετικά ανατρεπτικό και δεν θα δεσμευόταν από γραφειοκρατικές κατευθυντήριες γραμμές και διαδικασίες.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε την «ανάγκη» να εμφανιστεί κάτι νέο και πιο τρομακτικό, καθώς η γρίπη δεν δημιουργούσε πλέον αρκετό φόβο στον γενικό πληθυσμό για να δικαιολογήσει ένα τέτοιο «καθολικό εμβόλιο».

Ο Anthony Fauci μπήκε σε αυτό το πρόβλημα:

Επομένως, έχουμε πραγματικά ένα πρόβλημα με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο κόσμος τη γρίπη, και θα είναι πολύ δύσκολο να το αλλάξουμε εκτός αν το κάνουν από μέσα προς τα έξω και πουν, δεν με νοιάζει πώς αντιλαμβάνεσαι τη γρίπη, θα πάμε αντιμετώπιση του προβλήματος με διασπαστικό και επαναληπτικό τρόπο γιατί χρειάζεται και τα δύο.

Σε απάντηση στο σχόλιο του Fauci, ο Rick Bright δήλωσε:

Αλλά δεν είναι πολύ τρελό να πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα ξέσπασμα ενός νέου ιού των πτηνών κάπου στην Κίνα. Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε την αλληλουχία RNA από αυτό, σε ορισμένα περιφερειακά ή τοπικά κέντρα, αν όχι ακόμη και στο σπίτι σας κάποια στιγμή, και να εκτυπώσουμε αυτά τα εμβόλια σε ένα έμπλαστρο για αυτοχορήγηση.

Με την εξαφάνιση της γρίπης και την άνοδο του COVID-19, και τα δύο αυτά προβλήματα λύθηκαν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;

Επιστήμονες αναπτύσσουν μητρικό γάλα που καλλιεργείται σε εργαστήριο και άλλες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εκτροφής.

Μαζεμένες πληροφορίες για τα εμβόλια