Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εμπιστευτικό έγγραφο-φωτιά αποκαλύπτει ότι το ΔΝΤ ζητούσε επιπρόσθετα μέτρα

Εμπιστευτικό έγγραφο-φωτιά αποκαλύπτει ότι το ΔΝΤ ζητούσε επιπρόσθετα μέτρα ήδη από τον Νοέμβριο. Γιατί το Eurogroup δεν θα εξετάσει το ελληνικό θέμα πριν τον Μάρτιο. Οι παρασκηνιακές κινήσεις Π. Τόμσεν - Β. Σόιμπλε και ποιες χώρες πιέζουν για αναθεώρηση των συμφωνηθέντων. Οι πραγματικοί φόβοι του Ευ. Τσακαλώτου.
Τόμσεν - Σόιμπλε σπρώχνουν για νέα ΜοU - Οι διχογνωμίες των δανειστών
Ο σκληροπυρηνικός αξιωματούχος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, επιδιώκει να ανακατέψει την τράπουλα του ελληνικού θέματος. Αντιλαμβάνεται ότι το Ταμείο είναι σε θέση να επιβάλει τους όρους του για να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας μας (με ελάχιστα χρήματα) και με «σύμμαχο» τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέτουν πλέον θέμα συμπληρωματικών Memoranda of Understanding -δηλαδή περισσότερων μέτρων πέρα από αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι- και καταστρώνουν σχέδια τα οποία, εάν περάσουν από το Eurogroup, απειλούν να σπρώξουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προς το καλοκαίρι.

Βάσει αυτών των σχεδιασμών, η Αθήνα πρέπει να περιμένει επίσης ότι για να της δοθεί αναδιάρθρωση του χρέους (reprofiling) θα της ζητηθεί η αποδοχή των επιπρόσθετων MoU.
Εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο περιγράφει τις συνομιλίες (minutes) του κρίσιμου conference call του EuroWorking Group για το ελληνικό θέμα στις 11 Νοεμβρίου και φέρνει στη δημοσιότητα το Euro2day.gr, περιγράφει ξεκάθαρα -παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη- ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου έθετε από τότε θέμα δημοσιονομικού κενού το 2015, αλλά και τις επόμενες χρονιές.
Συνεπώς, οι χθεσινές δηλώσεις Τσακαλώτου έχουν περισσότερο να κάνουν με την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς ότι έκτοτε προέκυψε υπέρβαση στόχου (σε ταμειακή βάση) κατά 1,9 δισ. ευρώ και ότι το όποιο κενό θα καλυφθεί ενώ το αποτέλεσμα αυτό θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση για το 2016.
Πάντως η στάση του ΔΝΤ δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, όπως φάνηκε να διαρρέει η κυβέρνηση, ενώ η στάση του να κρατά σιγή ιχθύος από τον Νοέμβριο και να μην ανοίγει τα χαρτιά του ούτε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έπρεπε να προβληματίσει την ελληνική κυβέρνηση εδώ και καιρό. Οι διαρροές υπήρχαν από τότε.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στις συνομιλίες του EWG η κ. Βελκουλέσκου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει μη ικανοποιητική πρόοδος στο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό σκέλος», ότι «στο δημοσιονομικό φαίνεται ότι υπάρχουν αστοχίες (shortfalls) και ότι κάποια 'αποζημίωση' (μέτρα) θα πρέπει να βρεθούν για το 2015, κάποια μέτρα θα χρειαστούν για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά στο μέλλον».
Σε αντίθεση με τους εκπροσώπους της Ευρωζώνης, η κ. Βελκουλέσκου παρενέβη μόνο μια φορά κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Euro2day.gr από τα minutes τόσο του ΕWG όσο και του Eurogroup, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ παρεμβαίνουν ελάχιστα.
Είχαμε προειδοποιήσει ότι το ελληνικό θέμα έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο καθώς η ηγεσία της ΕΕ το βάζει στο ίδιο καλάθι με τις εξελίξεις στο προσφυγικό και τις επερχόμενες πιέσεις προς την κυβέρνηση για να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες, κοινή ακτοφυλακή, αύξηση των hot spots κ.λπ., με την αξιολόγηση και το ασφαλιστικό.
Ομως, όσον αφορά στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, η Ελλάδα και η επίπτωση από το προσφυγικό έχει να κάνει μόνο με το δημοσιονομικό σκέλος και όχι με το πολιτικό.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι σε επίπεδο Eurogroup, η συζήτηση για την αξιολόγηση δεν μπορεί επί της ουσίας να ξεκινήσει πριν τον Μάρτιο καθώς οι υπουργοί Οικονομικών θέλουν να δουν πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2015 (που ταμειακά τελειώνει στο τέλος Φεβρουαρίου) και μετά να αρχίσουν τις διαβουλεύσεις.
Υπάρχει μερίδα υπουργών και Ευρωπαίων αξιωματούχων που ζητά η αξιολόγηση να κλείσει μέσα στον Απρίλιο, κυρίως για να μπορέσει η Ελλάδα να εκταμιεύσει κονδύλια αλλά και να αποφευχθεί το μήνυμα στις αγορές ότι «κάτι πάει λάθος» πάλι με την Ελλάδα, όμως το ΔΝΤ και ο κ. Σόιμπλε όχι μόνο δεν βιάζονται αλλά ετοιμάζουν και το δικό τους πλάνο. Το οποίο συνδέει την ολοκλήρωσή της με την όποια ελάφρυνση του χρέους, με επιπρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και μετά την απόφαση για το χρέος αλλά και ένα σχέδιο για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων που αναμένεται να προκαλέσει πονοκεφάλους στην ελληνική κυβέρνηση.
Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση Σόιμπλε-Τόμσεν την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκε πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα για να ικανοποιηθεί η Γερμανία και οι άλλες σκληροπυρηνικές χώρες, αλλά και να πάρει αυτό που θέλει, δηλαδή σκληρή αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος και νέα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία το ΔΝΤ συνδέει με τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ με κονδύλια αναμένεται να είναι «συμβολική» ενώ η επιρροή του θα παραμείνει μέγιστη ως προς τις αξιολογήσεις.
Η ανησυχία του κ. Τσακαλώτου χθες ότι η αξιολόγηση μπορεί να καθυστερήσει, έχει επίσης να κάνει και με το γεγονός ότι η λογική της παράτασης της αξιολόγησης μέχρι το καλοκαίρι θα επιβαρύνει αναπόφευκτα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο αναγκαστικά θα έχει πιο πολλά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και μέσω αυτών η Ελλάδα θα επωμίζεται εμμέσως πλην σαφώς μέρος της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Πάντως κορυφαίο στέλεχος της Κομισιόν επέμενε ότι εάν η Αθήνα δώσει αξιόπιστα στοιχεία και ένα σοβαρό πλάνο για το ασφαλιστικό (το παρόν κρίνεται ελλιπές), το ευρωπαϊκό σκέλος των ελεγκτών είναι διατεθειμένο να συζητήσει βάσει του σχεδίου Κατρούγκαλου (εάν βγαίνουν οι αριθμοί). Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα γίνει αποδεκτό από το ΔΝΤ και το Eurogroup, που βρίσκεται υπό την άμεση επιρροή πλέον του κ. Σόιμπλε.
 

 http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1392057/tomsen-soimple-sprohnoyn-gia-nea-mou.htmlΣχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...