Ο Μπάιντεν λέει ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν βία για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν – προκαλώντας αντιδράσεις από την Κίνα

 

Ο Μπάιντεν παρευρέθηκε τη Δευτέρα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στο Τόκιο της Ιαπωνίας.
  • Ο Μπάιντεν παρευρέθηκε τη Δευτέρα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στο Τόκιο της Ιαπωνίας.
    Πισίνα | Ειδήσεις Getty Images | Getty Images
  • Όταν ρωτήθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα εάν οι ΗΠΑ θα ήταν έτοιμες να υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης, ο Μπάιντεν απάντησε: «Ναι».
  • Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ευχαρίστησε τον Μπάιντεν που επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ σε περίπτωση εισβολής του Πεκίνου στο νησί.

  • Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, ανέφερε το ReutersΟ πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ήταν πρόθυμος να χρησιμοποιήσει βία για να υπερασπιστεί την Ταϊβάν, προκαλώντας ευχαριστίες από το δημοκρατικό, αυτοδιοικούμενο νησί - αλλά έντονη κριτική από την Κίνα.

Όταν ρωτήθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα εάν οι ΗΠΑ θα ήταν έτοιμες να υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης, ο Μπάιντεν απάντησε: «Ναι».

«Αυτή είναι η δέσμευση που αναλάβαμε», είπε ο Μπάιντεν. «Συμφωνούμε με την πολιτική «μία Κίνα». Υπογράψαμε σε αυτό. Όλες οι συνακόλουθες συμφωνίες [έγιναν] από εκεί. Αλλά η ιδέα ότι αυτό μπορεί να ληφθεί με τη βία, απλώς ληφθεί με τη βία. Απλώς δεν είναι, απλώς δεν είναι κατάλληλο».

Στο πρώτο του ταξίδι στην Ιαπωνία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μπάιντεν είπε ότι δεν περίμενε να συμβεί ή να επιχειρηθεί ένα τέτοιο γεγονός.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ευχαρίστησε τον Μπάιντεν που επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο νησί σε περίπτωση εισβολής του Πεκίνου.

Ωστόσο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «έντονη δυσαρέσκεια και σθεναρή αντίθεση» για τις παρατηρήσεις, προτού προσθέσει ότι το Πεκίνο δεν έχει κανένα περιθώριο για συμβιβασμούς ή παραχωρήσεις σε θέματα κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.

«Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την ισχυρή αποφασιστικότητα, τη σταθερή βούληση και την ισχυρή ικανότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να μην αντισταθεί στο 1,4 δισεκατομμύριο κινεζικό λαό», δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ταϊβάν και η ηπειρωτική Κίνα χωρίζονται από το στενό της Ταϊβάν, το οποίο είναι μόνο περίπου 100 μίλια πλάτος (160 χιλιόμετρα) στο στενότερο σημείο του. Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως μέρος της δικής της επικράτειας και ασκεί πίεση στο δημοκρατικό νησί να αποδεχθεί την κυριαρχία του.

Ένα διάλειμμα από τη «στρατηγική ασάφεια»

Τα σχόλια του Μπάιντεν φάνηκε να σπάζουν τη μακρόχρονη παράδοση της Ουάσιγκτον περί «στρατηγικής ασάφειας» στην Ταϊβάν, σύμφωνα με την οποία ο Λευκός Οίκος ήταν σκόπιμα ασαφής σχετικά με το αν θα βοηθούσε το νησί σε περίπτωση εισβολής της Κίνας. Ο στόχος αυτής της πολιτικής ήταν να αποτρέψει την ηπειρωτική χώρα από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, χωρίς οι ΗΠΑ να δεσμευτούν σε πόλεμο.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι τα σχόλια του Μπάιντεν δεν αντικατοπτρίζουν μια αλλαγή πολιτικής.

Σύμφωνα με την πολιτική «μία Κίνα», ακρογωνιαίο λίθο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν διπλωματικά τη θέση της Κίνας ότι υπάρχει μόνο μία κινεζική κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ διατηρούν επίσης μια « στιβαρή ανεπίσημη » σχέση με την Ταϊβάν και η Ουάσιγκτον προμηθεύει στρατιωτικό εξοπλισμό στο νησί σύμφωνα με τον Νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν του 1979. Αυτή η πράξη δεν απαιτεί από τις ΗΠΑ να επέμβουν στρατιωτικά για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής της Κίνας, αλλά καθιστά πολιτική να διασφαλίσει ότι το νησί έχει τους πόρους για να αμυνθεί και να αποτρέψει το Πεκίνο από τη μονομερή ενοποίηση του νησιού.

Η Κίνα έχει εντείνει τις στρατιωτικές της προκλήσεις με την Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια σε μια φαινομενική προσπάθεια να εκφοβίσει αυτό που θεωρεί αδίστακτη επαρχία ώστε να αποδεχτεί τις απαιτήσεις του Πεκίνου να ενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.

Η Ταϊβάν, και η θέα του νησιού μέσα από το φακό της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία , εμφανίστηκαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Μπάιντεν με τον Κισίντα.

Ο ηγέτης της Ιαπωνίας είπε ότι η θέση των δύο χωρών για την Ταϊβάν παραμένει αμετάβλητη και «υπογράμμισε τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας των Στενών της Ταϊβάν, που είναι απαραίτητο στοιχείο για την ειρήνη και την ευημερία των διεθνών κοινοτήτων».

Στην αρχή του έτους, ένας πολιτικός αναλυτής ξεχώρισε την τεταμένη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σχετικά με την Ταϊβάν ως τον κορυφαίο κίνδυνο για την Ασία το 2022.

Ο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των δασμών στην Κίνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές. «Δεν επιβάλαμε κανέναν από αυτούς τους δασμούς που επιβλήθηκαν από την τελευταία κυβέρνηση και είναι υπό εξέταση», είπε ο Μπάιντεν.

Τα σχόλια του Μπάιντεν έρχονται λίγο αφότου η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είχε προτείνει ότι θα άξιζε να εξεταστούν τέτοια βήματα, δεδομένου του πιθανού αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει στη μείωση του εκτοξευόμενου πληθωρισμού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;

Επιστήμονες αναπτύσσουν μητρικό γάλα που καλλιεργείται σε εργαστήριο και άλλες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εκτροφής.

Μαζεμένες πληροφορίες για τα εμβόλια