Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι επιδιώκει η Άγκυρα με τους Patriot;


Πολιτική

Η Τουρκία έχει λάβει «πράσινο φως» από το ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση πυραύλων Patriot στα συνόρα με τη Συρία. Η επιμονή της Άγκυρας σε προηγμένης τεχνολογίας πυραύλους προκαλεί ερωτήματα.
Αναλυτές και εμπειρογνώμονες διερωτώνται γιατί η Τουρκία χρειάζεται, τους Patriot, ενώ πολλοί δεν διστάζουν να κάνουν λόγο ακόμη και για κρυφή τουρκική ατζέντα.
Πολλοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας αντιμετωπίζουν την ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων υπό το πρίσμα της αποτροπής. Διακρίνουν ένα συγκεκριμένο μέτρο που μπορεί να αποτρέψει την επέκταση της σύγκρουσης στο τουρκικό έδαφος. Ο καθηγητής Μουσταφά Κιμπάρογλου, διακεκριμένος Τούρκος επιστήμονας, ειδικευμένος σε θέματα ασφάλειας είναι σαφής: «Το αίτημα της Τουρκίας για τους πυραύλους Patriot είναι κάτι περισσότερο από μια προσπάθεια για την ενίσχυση της αποτροπής».

H εγκατάσταση των πυραύλων έχει κατά κύριο λόγο πολιτική σημασία
Ο καθηγητής Μουσταφά Κιμπάρογλου Ο καθηγητής Μουσταφά Κιμπάρογλου
Μιλώντας στην Deutsche Welle o τούρκος επιστήμονας επισημαίνει ότι η εγκατάσταση των πυραύλων εδάφους-αέρος έχει κατά κύριο λόγο πολιτική σημασία και προσθέτει: «Μπορεί η Συρία, το Ιράν ή άλλη χώρα, να τολμήσουν να ξεκινήσουν μια πυραυλική επίθεση εναντίον της Τουρκίας, όταν βλέπουν πως το ΝΑΤΟ τη στηρίζει ανοιχτά και ξεκάθαρα»;
Πέραν τούτου η εγκατάσταση των Patriot προσφέρει στην Τουρκία μεγαλύτερη προστασία, αν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω και εμπλακούν σε αυτήν και άλλες δυνάμεις.
Τούρκοι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας δεν θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επίθεσης της Συρίας κατά της Τουρκίας, καθώς αυτό θα σήμαινε μια επίθεση κατά του ΝΑΤΟ. Ωστόσο στην περίπτωση που το καθεστώς Άσαντ χάσει τον έλεγχο των πραγμάτων είναι δυνατή μια πρόκληση από μια ανεξέλεγκτη στρατιωτική δομή. Και αυτό προκαλεί ανησυχία.
«H ανάπτυξη θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης»
Ο γγ του ΝΑΤΟ Α.Φ. Ράσμουσεν Ο γγ του ΝΑΤΟ Α.Φ. Ράσμουσεν
Πολλοί αναλυτές συνδέουν την εγκατάσταση των Patriot με το σχέδιο για την επιβολή  ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία. Η Τουρκία είναι εδώ και καιρό υπέρμαχος της δημιουργίας μιας no-fly ζώνης, η οποία θα διασφαλίζει στους πρόσφυγες αλλά και τους αντάρτες προστασία από τους βομβαρδισμούς της συριακής αεροπορίας. Ωστόσο η Άγκυρα δεν έχει πείσει τους συμμάχους της μέχρι σήμερα. Δυτικοί διπλωμάτες τονίζουν ότι μια τέτοια ζώνη θα πρέπει να υποστηρίζεται από μια ισχυρή δύναμη αέρα και ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Πάντως η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση των Patriot εξυπηρετεί μόνον αμυντικούς στόχους.
O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ανέφερε σε συνέντευξή του την Τετάρτη, πως «η εγκατάσταση των Patriot θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης κατά μήκος των νοτιοανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ. Και αυτό θα είναι μια απτή απόδειξη της αλληλεγγύης της Συμμαχίας και της επίλυσης της κρίσης».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μουσταφά Κιμπάρογλου, τα μέλη του ΝΑΤΟ αξιολογούν θετικά την εγκατάσταση των πυραύλων Patriot. Τη θεωρούν ένδειξη αλληλεγγύης και κίνηση για την ενίσχυση της αποτροπής. Εκτιμούν επίσης ότι η εγκατάσταση θα ενισχύσει τη συνεργασία με την Τουρκία κι ότι το ΝΑΤΟ θα επιτρέψει στην Τουρκία μεγαλύτερη επιρροή στο πεδίο της πολιτικής έναντι της Δαμασκού. «Η εγκατάσταση των Patriot μπορεί να αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης, μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε ανεξέλεγκτη αντίδραση της Συρίας στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας», δήλωσε ο καθηγητής Κιμπάρογλου.
«Oι Patriot θα βοηθήσουν την ασφάλεια του Ισραήλ»
Την προστασία του Ισραήλ βλέπει πίσω από τους Patriot ο Λόγκογλου Την προστασία του Ισραήλ βλέπει πίσω από τους Patriot ο Λόγκογλου
Πάντως η κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης να ζητήσει πυραύλους Patriot  επικρίθηκε από την τουρκική αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν για μεγάλες αποτυχίες στην εξωτερική πολιτική. Αυτές οι αποτυχίες οδήγησαν στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, υποστηρίζει η αντιπολίτευση.
«Η κυβέρνηση του Ερντογάν κρύβει την πραγματικότητα από το λαό», δήλωσε ο Φαρούκ Λόγκογλου, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). «Ο λόγος που η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε σήμερα να ζητήσει τα πάτριοτ, δεν είναι η κρίση με τη Συρία», υποστήριξε ο Λόγκογλου.
 «Μετά από την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, η ιρανική απειλή εναντίον του Ισραήλ έχει γίνει πιο σοβαρή. Οι Patriot θα υπερασπιστούν το νέο σταθμό ραντάρ του ΝΑΤΟ στο Κιούρετζικ, ο οποίος είναι απαραίτητος για την προστασία του εναέριου χώρου του Ισραήλ », τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι Patriot θα βοηθήσουν την ασφάλεια του Ισραήλ».
Ayhan Simsek / Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...