Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υγρή μπαταρία ψεκάζεται σε οποιαδήποτε επιφάνεια – Επαναστατική τεχνολογία


Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μια πρωτοποριακή μπαταρία που μπορεί να ψεκαστεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια ανέπτυξαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Rice στο Τέξας.
Πριν παρουσιάσουν το επίτευγμά τους την Πέμπτη, οι ερευνητές δοκίμασαν την υγρή μπαταρία σε διάφορες επιφάνειες, από πλακάκια μπάνιου μέχρι ποτήρια μπίρας.
Εκτιμάται ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να αναζωογονήσει την ανάπτυξη μπαταριών ιόντων λιθίου, που τροφοδοτούν φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οδηγώντας τελικά σε ελαφρύτερες και λεπτότερες συσκευές.
Για να αναπτύξουν την μπαταρία που ψεκάζεται οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα ίδια συστατικά που περιέχουν συμβατικές μπαταρίες ιόντων λιθίου, στην υγρή εκδοχή τους.

Ειδικότερα, δημιούργησαν υγρές εκδόσεις δύο ηλεκτροδίων, μιας ανόδου, μιας καθόδου και ενός διαχωριστικού από πολυμερές υλικό.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες δοκίμασαν την υγρή μπαταρία σε ποικίλες επιφάνειες, γυάλινες, ατσάλινες, κεραμικές, επίπεδες ή καμπυλωτές.
Μάλιστα σε ένα από τα πειράματά τους ψέκασαν την υγρή μπαταρία σε εννιά πλακάκια μπάνιου, συνδεδεμένα μεταξύ τους.
Σε ένα από τα πλακάκια είχε ενσωματωθεί ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο, το οποίο φορτιζόταν με λευκό, εργαστηριακό φως.
«Όταν φορτίστηκαν και συνδέθηκαν, τα πλακάκια διέθεταν αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν 40 κόκκινα LED για περισσότερες από έξι ώρες», επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Scientific Reports».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, που χαρακτηρίζουν το επίτευγμά τους «παράδειγμα αλλαγής στον σχεδιασμό μπαταριών», η απόδοση της υγρής μπαταρίας ήταν σχεδόν ίδια με αυτή που θα είχε μια συμβατική μπαταρία.
Με τη νέα τεχνολογία κάθε αντικείμενο ή επιφάνεια μπορεί να μετατραπεί σε μπαταρία, τονίζουν οι επιστήμονες.
«Με τα κεραμικά πλακάκια που ψεκάζουμε και μετατρέπουμε σε μπαταρίες θα μπορούσαν να χτιστούν οι εξωτερικοί τοίχοι ενός σπιτιού», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Neelam Singh παρουσιάζοντας τη νέα τεχνολογία την Πέμπτη.
«Οι τοίχοι που ψεκάστηκαν με την υγρή μπαταρία θα μπορούσαν στη συνέχεια να καλυφθούν με φωτοβολταϊκά και αυτός ο συνδυασμός φωτοβολταϊκών και μπαταρίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δέσμευση και την αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας», προσέθεσε ο ερευνητής.
econews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...