Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η τρόϊκα έρχεται, τα φάρμακα "κόβονται" (πάλι)

Image
24-07-2012 14:48:02
Οι πρόσφατες ελλείψεις που είχαν καταγραφεί στα ράφια των φαρμακείων αλλά και στις αποθήκες με τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα, φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή της ταλαιπωρίας για τους χιλιάδες Έλληνες ασθενείς. Τα χειρότερα απλά έρχονται…
 
Η τροϊκανοί είναι ήδη καθ ‘οδόν και καθ΄οδόν είναι ήδη και τα νέα μέτρα που αφορούν στο φάρμακο δεδομένου ότι η δαπάνη έχει ξεπεράσει τους προβλεπόμενους υπολογισμούς γεγονός που δεν αρέσει καθόλου στους δανειστές μας. 
 
Ήδη ο Ανδρέας Λυκουρέντζος μαζί με τους Γενικούς Γραμματείς σχεδιάζουν νέες μειώσεις που θα φθάσουν ακόμη και τα 600 εκατ. ευρώ το χρόνο. Άλλωστε το πρόβλημα εστιάζεται σε περίπου 50 εκατ. το μήνα που αποτελούν και το ποσό των ακριβών φαρμάκων που είτε δίνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είτε από τα ιδιωτικά φαρμακεία. 
 
Η συμφωνία με τους φαρμακοβιομηχάνους ήταν περίπου τα μισά (22 με 24 εκατ. ευρώ) να «χρεωθούν» στα νοσοκομεία, όπως και θα έπρεπε, ώστε η υπολογιζόμενη δαπάνη να μην ξεπεράσει τα 2,88 δις ευρώ. Γεγονός μάλλον δύσκολο αφού η δαπάνη των νοσοκομείων θα εμφανισθεί επίσης να ξεφεύγει από τους αρχικούς υπολογισμούς.
 
Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι μόνο εκεί. Τα …greek statistics που χρησιμοποιήθηκαν και στις εκτιμήσεις της φαρμακευτικής δαπάνης αφορούν στο ΦΠΑ. Ενώ οι τροικανοί υποστήριζαν ότι τα 2,88 δις ευρώ θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνουν το ΦΠΑ, δηλαδή θα πρέπει να αφαιρέσει κανείς άλλα 200 εκατ. ευρώ, οι ιθύνοντες της οδού Αριστοτέλους επέλεγαν επί σειρά μηνών να αφήνουν θολό το τοπίο. 
 
Όμως επειδή Τόμσον, Μορς, Καρόνε και οι υπόλοιποι δανειστές έρχονται πλέον καλά διαβασμένοι διαπίστωσαν γρήγορα ότι τα νούμερα δε βγαίνουν. 
Τι θα γίνει λοιπόν; Θα αφαιρεθεί από το ποσό τόσο το ΦΠΑ όσο και τα νοσοκομειακά φάρμακα με αποτέλεσμα η δαπάνη να περιορισθεί ακόμη και στο 2,1 δις. 
 
Το σημαίνει για τους Έλληνες ασθενείς και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας; Οι μεν εταιρείες καλούνται να επιστρέψουν περισσότερα στα Ταμεία του κράτους (ως έκπτωση rebate, claw back κ.λ.π.) οι δε ασθενείς θα στερηθούν και πάλι τα φάρμακά τους καθώς οι επιχειρήσεις θα «αμυνθούν». 
 
Οι μονίμως χαμένοι ασθενείς όμως μπροστά στα greek statistics θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι τη νύφη πληρώνοντας είτε τα φάρμακα από την τσέπη τους, είτε περιμένοντας και πάλι σε ατελείωτες ουρές…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...