Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι Κούρδοι της Συρίας πήραν τον έλεγχο του Δυτικού Κουρδιστάν


Δίκτυο ελεύθερων ειδήσεων της Μεσοποταμίας
Μέσα σε τρεις ημέρες, οι Κούρδοι της Συρίας ανέλαβαν τον έλεγχο τεσσάρων πόλεων στο δυτικό Κουρδιστάν και ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενόπλων δυνάμεων για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων του κουρδικού λαού. Το κύριο κουρδικό κίνημα κάλεσε τους Άραβες, Αρμένιους, και Ασσυροχαλδαίους να ενωθούν μαζί τους.
Οι Κούρδοι πραγματοποίησαν στις 21 Ιουλίου επίθεση κατά όλων των θεσμικών οργάνων του καθεστώτος Μπάαθ, στην εξουσία εδώ και 40 χρόνια, σε δύο πόλεις, τη Derika Hamko και τη Amude, μετά τον έλεγχο της Kobani και της Afrin που είχαν πάρει στις 19 και 20 Ιουλίου. Άλλες πόλεις περιμένουν τη σειρά τους.
Η δημιουργία των κουρδικών ενόπλων δυνάμεων
Στις 20 Ιουλίου, η δημιουργία των κουρδικών ενόπλων δυνάμεων (ΚΕΔ), παλαιότερα γνωστών ως «επιτροπές υπεράσπισης του λαού», ανακοινώθηκε επίσης.
«Ο βασικός μας στόχος είναι να υπερασπίσουμε τα εθνικά συμφέροντα του κουρδικού λαού. Ανακοινώνουμε στο λαό μας ότι είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσαν οι ΚΕΔ σε ανακοίνωση.

Πρόσκληση στους Άραβες, Αρμενίους και Ασσυροχαλδαίους
Το κίνημα της δημοκρατικής κοινωνίας του Δυτικού Κουρδιστάν (TEV-DEM), μία οργάνωση που καπελώνει τις κύριες κουρδοσυριακές οργανώσεις, από τις οποίες το PYD είναι η μεγαλύτερη, κάλεσε από την πλευρά του, τους Άραβες, Αρμένιους, και Ασσυροχαλδαίους να ενωθούν μαζί με τον κουρδικό λαό. Το κίνημα υπόσχεται να προστατεύσει αυτούς τους λαούς, χωρίς διάκριση, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη του για μια χώρα ενωμένη και δημοκρατική, όπου οι λαοί ζουν μαζί.
«Είμαστε υπέρ ενός κοινού βίου με όλους τους άλλους λαούς της Συρίας σε μια δημοκρατική χώρα», δήλωσε το κίνημα, καλώντας τους Κούρδους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και οργανωμένους κατά κάθε πρόκλησης.
Εκφράζοντας την υποστήριξή του στις Μονάδες Άμυνας του Λαού (ΜΑΛ), το κίνημα, δηλώνει: «Καλούμε το λαό του Κουρδιστάν, συμπεριλαμβανομένων των νέων, να υποστηρίξει τις ΜΑΛ. Πιστεύουμε ότι οι ΜΑΛ θα προστατέψουν τους Άραβες, Αρμένιους, και Ασσυροχαλδαίους και θα ανοίξουν επίσης την πόρτα τους σε όλους».
Οι Κούρδοι ένωσαν τις δυνάμεις τους
Το Συμβούλιο του Λαού, το οποίο συγκεντρώνει μερικά κουρδικά κόμματα από τα οποία το PYD και το Κουρδικό Εθνικό Κογκρέσο (CNK), η δεύτερη παράταξη στο συριακό Κουρδιστάν, είχαν αποφασίσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα ενιαίο και μοναδικό μπλοκ μετά από συζητήσεις που έγιναν στο ιρακινό Κουρδιστάν μεταξύ 9 και 10 Ιουλίου. Η συμφωνία υπογράφτηκε με την παρουσία του Προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.

Κατηγορούμενοι από τους Τούρκους και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι υποστήριζαν το καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ως μέρος μιας εκστρατείας χειραγώγησης και παραπληροφόρησης, το PYD ήταν στην ουσία το μοναδικό κόμμα που αρνήθηκε να πάρει μια θέση εντός του «Συριακού» Εθνικού Συμβουλίου (ΣΕΣ) η να υποστηρίξει το καθεστώς του οποίου είναι θύμα, από την αρχή της εξέγερσης που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου 2011, δηλώνοντας ότι ο σκοπός του κατασταλτικού τρίου Κατάρ-Τουρκία-Σαουδική Αραβία δεν ήταν η οικοδόμηση της δημοκρατίας, αλλά να υπονομεύσουν τα επιτεύγματα του κουρδικού λαού.
Απορρίπτοντας τις απειλές των αποίκων και αρνούμενοι οποιαδήποτε εσωτερική σύγκρουση, οι Κούρδοι εξακολουθούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε όλα τα τμήματα του Κουρδιστάν για να βρουν τελικά την αληθινή θέση τους στη Μέση Ανατολή. Δεν έπαιξαν ακόμα όλα τα χαρτιά τους, αλλά έδωσαν το στίγμα κάνοντας ένα βήμα προς τα εμπρός, παίρνοντας τον έλεγχο ορισμένων πόλεων του συριακού Κουρδιστάν.
Δεν υπάρχει θέση για λάθος
Η ανάληψη του έλεγχου του Κουρδιστάν είναι το αποτέλεσμα μια 16-μηνης προετοιμασίας, ήτοι από την αρχή της εξέγερσης. Οι κουρδικές οργανώσεις γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να έχουν την πολυτέλεια να κάνουν λάθη μπροστά σε μια αμερικανο-ιρανική περιφερειακή σύγκρουση, γεγονός που απαιτεί μεγάλη προσοχή και άριστη προετοιμασία. Διότι οι Ιρανοί και οι Τούρκοι σίγουρα θα παίξουν τα χαρτιά τους. 
Το Ιράν προκαλεί την ιρακινή κυβέρνηση
Το ιρανικό καθεστώς έχει ήδη αναπτύξει το στρατό του στα σύνορα με το Ιράκ και την Τουρκία. Προβλέπεται επίθεση εναντίον του ιρακινού Κουρδιστάν από τη περιοχή του όρου Καντίλ, όπου είχαν σπάσει σφοδρές μάχες το 2011 μεταξύ του στρατού και του PJAK, κύριου ενόπλου και δημοφιλούς κουρδικού κινήματος. Πάνω από 10 εκατομμύρια Κούρδοι ζουν στο Ιράν, ήτοι το Ανατολικό Κουρδιστάν.
Παρά το γεγονός ότι δεν θεωρείται πιθανή η άμεση συμμετοχή του Ιράν σε έναν πόλεμο, ωστόσο, θα μπορούσε να ωθήσει την ιρακινή κυβέρνηση του Νούρι αλ Μαλίκι να προωθήσει μια επίθεση εναντίον της κουρδικής περιοχής. Στο εγγύς μέλλον, μάχες θα μπορούσαν να ξεσπάσουν στο Κιρκούκ, πλούσιο σε πετρέλαιο, και στο Khanekin, δύο αμφισβητούμενες περιοχές που οι Κούρδοι θα ήθελαν να εντάξουν στην Αυτόνομη Περιφέρεια του Κουρδιστάν, σύμφωνα με τους Κούρδους αναλυτές.
Όσον αφορά την Τουρκία, αντιμετωπίζει την εμφάνιση μιας νέας αυτόνομης κουρδικής περιοχής στα σύνορά της, μετά την κουρδική αυτόνομη περιοχή στο Ιράκ. 
Είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που θα καθορίσουν τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, επειδή η ίδια έχει μπλοκαριστεί και δεν έχει πολλά περιθώρια, λόγω των καταστροφικών και αρνητικών πολιτικών της. 
Εξάλλου, οι Κούρδοι της Τουρκίας δεν θα παραμείνουν με σταυρωμένα τα χέρια σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης έναντι των αδελφών τους στο συριακό Κουρδιστάν.
Πηγή
 http://infognomonpolitics.blogspot.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...