Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκλογές στις 17 Ιουνίου με υπηρεσιακή κυβέρνηση


09-05-2012 17:46:31

Με υπηρεσιακή κυβέρνηση και επιτέλους με παραίτηση της κυβέρνησης Παπαδήμου, οδεύουμε πλέον προς νέες εκλογές βάσει του άρθρου 37 του Συντάγματος. Ενδεικτικό της διάχυτης εντύπωσης ότι οι διερευνητικές εντολές οδηγούνται σε πλήρες αδιέξοδο και η χώρα σε νέες εκλογές είναι και το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες έχει αναπτυχθεί μια συζήτηση για το αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να περιμένει την ορκωμοσία των νεοεκλεγέντων βουλευτών και την εκλογή του νέου προεδρείου της Βουλής για να την διαλύσει και να προκηρύξει νέες εθνικές εκλογές ή όχι. Αυτό φυσικά είναι 100% αντισυνταγματικό.


Για για να διαλυθεί η Βουλή πρέπει πρώτα να συγκληθεί. Υπο αυτά τα δεδομένα αλλά και με το προηγούμενο προεδρικό διάταγμα που όριζε την σύγκληση της νέας Βουλής την 17η Μαΐου, προκειμένου να ορκιστούν οι νέοι βουλευτές και να εκλεγεί το νέο προεδρείο, το επόμενο διάταγμα από τον κ. Κάρολο Παπούλια δεν αναμένεται νωρίτερα από την μεθερχόμενη  Πέμπτη ακόμα και αν διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης την ερχόμενη Κυριακή.

Επιπροσθέτως, ένα ζήτημα που προκύπτει είναι η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, εφόσον τόσο οι 3 διερευνητικές εντολές όσο και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αποτύχουν στο να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής τότε οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να σχηματίσουν κυβέρνηση  - κοινής αποδοχής – με μοναδικό σκοπό να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. Στην σύσκεψη θα μετάσχει και ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον Πρόεδρο Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές και να διαλύσει την Βουλή. Πάντως, και σε αυτή την περίπτωση το ενδεχόμενο να κρατήσει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός τους σημερινούς υπουργούς θεωρείται απίθανο, εκτός πια κι αν υπάρξει συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για να αντικατασταθούν μόνο οι τέσσερις που αλλάζουν στις εκλογές, δηλαδή

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μεταξύ των ανώτερων νομικών κύκλων έχει αναπτυχθεί μια συζήτηση για το αν την εντολή ανάθεσης κυβέρνησης πρέπει να την πάρει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Ρένα Ασημακοπούλου ή ο «αρχαιότερος» που είναι ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Παναγιώτης Πικραμένος.
Τμήμα ειδήσεων defenncenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...