Τινάζει στον αέρα το "Σχέδιο Μάρσαλ" η Κομισιόν

Τινάζει στον αέρα το "Σχέδιο Μάρσαλ" η Κομισιόν
Ευρωπαϊκές πηγές επικαλείται το δημοσίευμα της El Pais. Έτοιμη να βάλει νερό στο κρασί της η Μέρκελ. Διαψεύει η Κομισιόν.
Την προετοιμασία στις Βρυξέλλες ενός νέου "σχεδίου Μάρσαλ", με πρόγραμμα δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων σε υποδομές, πράσινη ενέργεια και προηγμένες τεχνολογίες ύψους 200 δισ. ευρώ καταγράφει δημοσίευμα της ισπανικής El Pais. Όπως ανέλυε σε πρόσφατο δημοσίευμα το "R", καταλυτική είναι η σημαντική πιθανότητα εκλογής του Σοσιαλιστή Γάλλου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αξιώνει εδώ και μήνες την προσθήκη μιας αναπτυξιακής διάστασης στο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας και της ύφεσης.

 
Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μάχεται να υπερασπιστεί τις θέσεις της Γερμανίας που αφορούν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και την επιβολή λιτότητας για τον περιορισμό των ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη, αλλά φαίνεται πως πιέζεται να βάλει «νερό στο κρασί της, όπως αποκαλύπτουν πηγές από το περιβάλλον της καγκελαρίου (όπως η τοποθέτηση του "σοφού" της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ).
 
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην προετοιμασία ενός είδους«Σχεδίου Μάρσαλ, μια ενοχλητική ιστορική αναφορά, η οποία όμως κατά τους τελευταίους μήνες περιλαμβάνεται ακόμα και σε επίσημα έγγραφα της ΕΕ». Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατέληξε στο σχέδιο αυτό για την τόνωση της ανάπτυξης στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση αλλά υπό έναν όρο χαρακτηριστικό των καιρών μας: ότι όλα αυτά δεν θα κοστίσουν χρήματα ή τουλάχιστον όχι πάρα πολλά χρήματα.

Οπως εξηγούν ευρωπαϊκές πηγές, οι Βρυξέλλες έχουν καταστρώσει το σχέδιο επενδύσεων σε υποδομές, πράσινη ενέργεια και προηγμένες τεχνολογίες, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να επιτευχθεί κάτι σαν τον τετραγωνισμό του κύκλου, δηλαδή να προωθηθούν πολιτικές ανάπτυξης χωρίς να αυξηθεί το χρέος των χωρών της ευρωζώνης, ενώ θα το παρουσιάσουν σε Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί με θέμα την ανάπτυξη. 
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πιθανότερος τρόπος χρηματοδότησης θα ήταν ένας χρηματοοικονομικός συνδυασμός που θα βασίζεται στην ΕΤΕπ και στον EFSF.
 
Όπως επισημαίνει, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν 12 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί από τον EFSF για να προσελκυστούν ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία θα στηρίξουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα χρησιμεύσουν ως εγγύηση για σχέδια δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών. Στην περίπτωση αυτήν, εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία και ομόλογα εγγυημένα από την Ε.Ε. θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων και άλλων επενδυτών.
 
Η άλλη επιλογή αφορά την ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ από τις χώρες-μέλη με 10 δισ. ευρώ. Αυτή η εισροή κεφαλαίων θα δώσει έναν αέρα απαραίτητο για να αυξηθεί η δανειοδοτική της ικανότητα έως και 60 δισ. ευρώ τον χρόνο (χωρίς τα νέα χρήματα, σχεδιάζει μια δραστική μείωση του δανεισμού).
 
 
 
Κομισιόν: Δεν ισχύει το δημοσίευμα
 
Ως «αβάσιμο» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε, το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας.
 
"Οι αριθμοί που αναφέρθηκαν δεν βασίζονται σε καμιά πραγματικότητα", δήλωσε χαρακτηριστικά η Πία Αρενκίλντε, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. 
 http://www.reporter.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;

Επιστήμονες αναπτύσσουν μητρικό γάλα που καλλιεργείται σε εργαστήριο και άλλες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εκτροφής.

Μαζεμένες πληροφορίες για τα εμβόλια