Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τινάζει στον αέρα το "Σχέδιο Μάρσαλ" η Κομισιόν

Τινάζει στον αέρα το "Σχέδιο Μάρσαλ" η Κομισιόν
Ευρωπαϊκές πηγές επικαλείται το δημοσίευμα της El Pais. Έτοιμη να βάλει νερό στο κρασί της η Μέρκελ. Διαψεύει η Κομισιόν.
Την προετοιμασία στις Βρυξέλλες ενός νέου "σχεδίου Μάρσαλ", με πρόγραμμα δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων σε υποδομές, πράσινη ενέργεια και προηγμένες τεχνολογίες ύψους 200 δισ. ευρώ καταγράφει δημοσίευμα της ισπανικής El Pais. Όπως ανέλυε σε πρόσφατο δημοσίευμα το "R", καταλυτική είναι η σημαντική πιθανότητα εκλογής του Σοσιαλιστή Γάλλου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αξιώνει εδώ και μήνες την προσθήκη μιας αναπτυξιακής διάστασης στο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας και της ύφεσης.

 
Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μάχεται να υπερασπιστεί τις θέσεις της Γερμανίας που αφορούν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και την επιβολή λιτότητας για τον περιορισμό των ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη, αλλά φαίνεται πως πιέζεται να βάλει «νερό στο κρασί της, όπως αποκαλύπτουν πηγές από το περιβάλλον της καγκελαρίου (όπως η τοποθέτηση του "σοφού" της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ).
 
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην προετοιμασία ενός είδους«Σχεδίου Μάρσαλ, μια ενοχλητική ιστορική αναφορά, η οποία όμως κατά τους τελευταίους μήνες περιλαμβάνεται ακόμα και σε επίσημα έγγραφα της ΕΕ». Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατέληξε στο σχέδιο αυτό για την τόνωση της ανάπτυξης στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση αλλά υπό έναν όρο χαρακτηριστικό των καιρών μας: ότι όλα αυτά δεν θα κοστίσουν χρήματα ή τουλάχιστον όχι πάρα πολλά χρήματα.

Οπως εξηγούν ευρωπαϊκές πηγές, οι Βρυξέλλες έχουν καταστρώσει το σχέδιο επενδύσεων σε υποδομές, πράσινη ενέργεια και προηγμένες τεχνολογίες, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να επιτευχθεί κάτι σαν τον τετραγωνισμό του κύκλου, δηλαδή να προωθηθούν πολιτικές ανάπτυξης χωρίς να αυξηθεί το χρέος των χωρών της ευρωζώνης, ενώ θα το παρουσιάσουν σε Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί με θέμα την ανάπτυξη. 
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πιθανότερος τρόπος χρηματοδότησης θα ήταν ένας χρηματοοικονομικός συνδυασμός που θα βασίζεται στην ΕΤΕπ και στον EFSF.
 
Όπως επισημαίνει, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν 12 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί από τον EFSF για να προσελκυστούν ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία θα στηρίξουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα χρησιμεύσουν ως εγγύηση για σχέδια δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών. Στην περίπτωση αυτήν, εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία και ομόλογα εγγυημένα από την Ε.Ε. θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων και άλλων επενδυτών.
 
Η άλλη επιλογή αφορά την ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ από τις χώρες-μέλη με 10 δισ. ευρώ. Αυτή η εισροή κεφαλαίων θα δώσει έναν αέρα απαραίτητο για να αυξηθεί η δανειοδοτική της ικανότητα έως και 60 δισ. ευρώ τον χρόνο (χωρίς τα νέα χρήματα, σχεδιάζει μια δραστική μείωση του δανεισμού).
 
 
 
Κομισιόν: Δεν ισχύει το δημοσίευμα
 
Ως «αβάσιμο» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε, το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας.
 
"Οι αριθμοί που αναφέρθηκαν δεν βασίζονται σε καμιά πραγματικότητα", δήλωσε χαρακτηριστικά η Πία Αρενκίλντε, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. 
 http://www.reporter.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...