Δύο Ηρακλειώτες μηνύουν τον Παπακωνσταντίνου

Δύο Ηρακλειώτες μηνύουν τον Παπακωνσταντίνου
  • 27 Μαρτίου 2012, 21:30
Σάλο έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου Κρήτης το σκάνδαλο -το οποίο αποκάλυψε η dealnews.gr- με απάτη σε βάρος του Δημοσίου, για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο εμπλέκεται και η υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου.


Η αποκάλυψη αφορούσε σε υπογραφή υπουργικής απόφασης, για μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για την πραγματοποίηση έργων υποδομής σε μια τεράστια έκταση στο νησί της Κρήτης. Από μόνο του το παραπάνω δεν αποτελεί σκάνδαλο, σε συνδυασμό όμως με το γεγονός ότι ο υπουργός υπέγραψε μια απόφαση, γνωρίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη εισαγγελική έρευνα αλλά και έρευνα του ΣΔΟΕ για σοβαρότατες και κατ' εξακολούθηση κακουργηματικές πράξεις και φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ, παίρνει τεράστιες διαστάσεις και προκαλεί πολλά ερωτήματα.

Η μήνυση κατά Παπακωνσταντίνου μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου

Όπως είχαμε αναφέρει στο αρχικό μας ρεπορτάζ, η υπόθεση δεν είναι και τόσο απλή, καθώς, υπάρχει έντονο παρασκηνιακό παιχνίδι στο οποίο «εμπλέκονται» οι κληρονόμοι της ανωτέρω έκτασης, ο Συνεταιρισμός στον οποίο μεταβιβάστηκε το αγροτεμάχιο 1.360 στρεμμάτων μετά την αγορά του από τους δύο κληρονόμους, Εμμανουήλ και Θεμιστοκλή Κουτεντάκη, το 1996, αλλά και ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου εναντίον του οποίου υπεβλήθη μήνυση από τους δύο καταγγέλλοντες.

Μέρος της μήνυσης

ΚΑΤΑ

Του Υπουργού Υ.Π.Ε.Κ.Α Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Αξιότιμη Κυρία Εισαγγελεύς Πλημμελειοδικών,

Μηνύουμε και ζητούμε την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του διότι ενώ είχε ενημερωθεί με επιστολές μας εδώ και πέντε μήνες για σοβαρότατες κατ' εξακολούθηση κακουργηματικές πράξεις και φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ του Β' Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Ηρακλείου εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εις βάρος της περιουσίας μας, ο Υπουργός παρ' όλα αυτά υπέγραψε την Παρασκευή 17-02-2012 την υπ'αριθμόν πρωτ.196331 (Σχετ.1) απόφαση έγκρισης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ώστε να ξεκινήσουν τα έργα υποδομής του ανωτέρω συνεταιρισμού στην καταπατημένη έκταση που παράνομα επήλθε στην κατοχή του.

Στις επιστολές μας προς τον Υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου είχαμε συμπεριλάβει την υπ' αριθμόν ΑΒΜ:ΣΤ11/1606 (05-10-2011) (ΣΧΕΤ.2) μήνυση που καταθέσαμε ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, με όλα τα αποδεικτικά έγγραφα και την υπ'αριθμόν πρωτ.45 (30-09-2011) (ΣΧΕΤ.3) καταγγελία προς την Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης.
Η απονομή τιμητικής πλακέτας στον βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου

Απορήσαμε όταν, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη μια τόσο μεγάλη έρευνα, διαβάσαμε στο creta plus για την απονομή τιμητικής πλακέτας στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου.

Το άρθρο είχε τον τίτλο: «Συγχαρητήρια για τον αγώνα του βουλευτή», ενώ η απονομή έγινε από τον Β' Παραθεριστικό Οικοδομικό Συνεταιρισμό Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ηρακλείου, σε βάρος του οποίου έχουν γίνει οι καταγγελίες και φέρεται ότι έχει διαπράξει τις κακουργηματικές πράξεις.
Αμέσως επικοινωνήσαμε με τον βουλευτή και του θέσαμε τα ερωτήματά μας. Με ποιο τρόπο άσκησε πιέσεις στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και γιατί πίεζε τον υπουργό, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα. Του ζητήσαμε επίσης τη δική του εκδοχή για το θέμα.
«Τον Οκτώβρη, τα αδέρφια Κουτεντάκη μού έφεραν κάποια έγγραφα τα οποία μεταβίβασα στις αρμόδιες Υπηρεσίες, για να λάβω ως απάντηση ότι δεν προκύπτει ζήτημα παραπάνω εκτάσεων -στα οποία αναφέρονται τα αδέλφια ότι ανήκουν στον Συνεταιρισμό. Τα υπόλοιπα στρέμματα -από τα 1.360- έχουν παραμείνει στην οικογένεια και απ' όσο θυμάμαι από τον Συνεταιρισμό έχουν πάρει αντίγραφα συμβολαίου που δείχνουν ότι τα έχουν μοιράσει μεταξύ τους», μας είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου.
Η ένσταση του βουλευτή τον φέρνει σε αντιφάσεις (;)
Το ρεπορτάζ μας γίνεται για τις φοροδιαφυγές. Σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο, κάθε είδους φοροδιαφυγή, διώκεται για κακούργημα.
Ο κ. Κεγκέρογλου μάς εξέφρασε τον προβληματισμό και την ένστασή του στη συγκεκριμένη υπόθεση: «Εγώ έχω άλλη ένσταση, ότι δεν έχουν πληρώσει φόρο γι' αυτά που έχουν μεταβιβάσει, αλλά αυτό είναι έτερον εκάτερον, διότι πρόκειται για ένα φορολογικό ζήτημα. Αλλά για τα επιπλέον στρέμματα που λένε τα αδέλφια, δεν ανήκουν στον Συνεταιρισμό».
Στη συνέχεια, ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρεται στην υπουργική απόφαση και στο πώς εκείνος βοήθησε: «Η απόφαση του υπουργού έχει να κάνει για τα 960 στρέμματα, δεν έχει να κάνει με άλλα. Εμείς μπήκαμε στο γραφειοκρατικό κομμάτι που αφορά στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η περιβαλλοντική μελέτη δεν έχει να κάνει με τα φορολογικά αλλά ούτε και με τα ιδιοκτησιακά. Ο υπουργός δεν έχει καμία αρμοδιότητα να ελέγχει φορολογικά θέματα. Και ο υπουργός πού να το ξέρει ότι υπάρχουν παραβάσεις. Ξέρεις πόσες καταγγελίες γίνονται κάθε μέρα; Αν τις λαμβάναμε υπόψη μας, δεν θα έπρεπε να κάνουμε καμία δουλειά. Αν από την έρευνα διαπιστωθεί ότι έχει δίκιο ο καταγγέλλων, αυτόματα ανακαλείται και η άδεια».
Να σας υπενθυμίσουμε κ. Κεγκέρογλου ότι ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος, όπως γνωρίζετε, ήταν υπουργός Οικονομικών κατά την μαύρη διετία της χώρας, άρα έχει έναν παραπάνω λόγο να ενδιαφερθεί για το φορολογικό σκέλος.
Ποιοι και γιατί βιάζονται να στείλουν την υπόθεση στο αρχείο;
«Απ' ό,τι γνωρίζω, δεν είμαι σίγουρος, ο εισαγγελέας την υπόθεση την έχει βάλει στο αρχείο, καθώς τα στρέμματα δεν ανήκουν στον συνεταιρισμό αλλά στην οικογένεια», συνέχισε να λέει ο βουλευτής, για να τον ενημερώσουμε ότι οι δικές μας πληροφορίες λένε άλλα και ότι έως την άλλη εβδομάδα αναμένεται το πόρισμα, οπότε μας απάντησε: «Άρα ας περιμένουμε το πόρισμα. Αυτό δεν είναι δικό μας θέμα ούτε του υπουργού, είναι φορολογικό».
Καπερνάρος: Υπάρχει τεράστια κομπίνα και θα έπρεπε να περιμένει ο υπουργός

Θέλοντας να επιβεβαιώσουμε αν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έπρεπε να καθυστερήσει την υπογραφή, επαφίεται μόνο σε ηθικό σκέλος ή και σε νομικό, επικοινωνήσαμε με τον γνωστό ποινικολόγο, Βασίλη Καπερνάρο ο οποίος, μάλιστα, χειριζόταν την υπόθεση μέχρι και πριν περίπου ένα χρόνο.

«Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι γνωστό ότι δεν σέβεται τους θεσμούς και δεν σέβεται την Δικαστική Εξουσία. Εάν έχει αποφασιστεί ό,τι έχει αποφασιστεί, θα πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας», σημείωσε ο κ. Καπερνάρος. «Από τη στιγμή που ο υπουργός γνώριζε ότι η υπόθεση ερευνάται, θα έπρεπε να παγώσει η διαδικασία», μας τόνισε.

Επιμείναμε στο αν οι φραγμοί του υπουργού θα έπρεπε να είναι ηθικοί ή νομικοί, και ο γνωστός ποινικολόγος, χωρίς δεύτερη κουβέντα, μας είπε: «Είναι υποχρεωμένοι από νομικής απόψεως να περιμένουν. Τι δουλειά έχει η εκτελεστική εξουσία, όταν αυτό το θέμα έχει ανατεθεί στη Δικαιοσύνη; Με ποια κριτήρια εξέδωσε τέτοια απόφαση, ποιος του έδωσε τέτοιο δικαίωμα; Το Νομικό Συμβούλιο του κράτους; Ποιοι; Εφόσον το θέμα είναι στην προκαταρτική έρευνα που έχει διατάξει ο εισαγγελέας, είναι δυνατόν να υπάρχει μια τέτοια απόφαση; Έχει γίνει φοροδιαφυγή, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, πρέπει να βγει το πόρισμα και να είναι θετικό στη φοροδιαφυγή που έγινε. Εκεί έχουν γίνει κομπίνες με τις μεταβιβάσεις. Πριν παρθεί η όποια απόφαση, πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα».

Γιατί δεν έπρεπε να δοθεί η άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων;

«Μα η άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι το τελευταίο στάδιο πριν δοθεί άδεια να χτίσουν. Πώς δίνει τέτοια άδεια πριν ο εισαγγελέας βγάλει το πόρισμα. Όταν περιμένουμε κάποιο πόρισμα παγώνουν όλα. Περιμένεις τόσα χρόνια δεν είναι πρόβλημα να περιμένεις ακόμα ένα μήνα γιατί δεν ξέρουμε ακόμα τι θα βγάλει η απόφαση» ολοκλήρωσε ο κ. Καπερνάρος.
 http://www.hbnews.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;

Επιστήμονες αναπτύσσουν μητρικό γάλα που καλλιεργείται σε εργαστήριο και άλλες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εκτροφής.

Μαζεμένες πληροφορίες για τα εμβόλια