"Χάνεται μια ολόκληρη γενιά στην Ελλάδα"


"Χάνεται μια ολόκληρη  γενιά στην Ελλάδα"

"Χάνεται μια ολόκληρη γενιά στην Ελλάδα"

  • 27 Μαρτίου 2012, 21:00
"Προσπαθήσατε να πείσετε τις αγορές αλλά χάσατε την εμπιστοσύνη των λαών και οδηγήσατε την ανεργία της Ελλάδας στα ύψη, ειδικά για τους νέους". Αυτή ήταν μία μόνο από τις αποστροφές των ευρωβουλευτών που "ανέκριναν" στο Ευρωκοινοβούλιο τον Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπο της Τρόικα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


"Χάνεται μια ολόκληρη γενιά στην Ελλάδα" ήταν μια άλλη επισήμανση, ενώ κάλεσαν την Τρόικα να εξηγήσει το πώς διασφαλίζεται από το πρόγραμμα ότι θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Τόμσεν, μαζί με τον κ. Άσμουσεν και τον Επίτροπο Οικονομικών Όλι Ρεν, δέχθηκε έντονη κριτική για την πορεία του οικονομικού προγράμματος στην χώρα μας. [βλ. σχετικά με τις δηλώσεις Ρεν εδώ]

Απαντώντας δε σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή Θ. Σκυλακάκη, επεσήμανε ότι ήταν επιλογή των Ελλήνων να αυξήσουν τους φόρους και να μην προχωρήσουν στην επαρκή περικοπή δαπανών.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ήταν αρκετά συγκαταβατικός σε ορισμένα σημεία: "Η Ελλάδα έχει διανύσει μια μεγάλη διαδρομή, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της" τόνισε μεταξύ άλλων, παραδεχόμενος πως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν είναι βιώσιμη.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που χαρακτηρίζει την οικονομία μας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές και τόνισε ότι "από οργανωμένα συμφέροντα που βάζουν προσκόμματα στις μεταρρυθμίσεις και στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών απειλείται το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας".
Επανέλαβε πάντως ο κ. Τόμσεν ότι περιθώριο για νέες φορολογικές επιβαρύνσεις δεν υπάρχουν. "Φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής όσον αφορά στο θέμα των φόρων. Το νέο πρόγραμμα πρέπει να αφορά τις δαπάνες και θα πρέπει να γίνουν δυσχερέστατες διαρθρωτικές προσαρμογές", ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας την Αθήνα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την φοροδιαφυγή. Και επέμεινε ο εκπρόσωπος της Τρόικα στην ανάγκη περαιτέρω μείωσης των κοινωνικών δαπανών, καθώς και του δημόσιου τομέα, δείχνοντας προφανώς και απολύσεις εργαζομένων.

Στα ντεσού των δηλώσεων των εκπροσώπων της Τρόικα στο Ευρωκοινοβούλιο, η επισήμανση του κ. Άσμουσεν, κατά την οποία τυχόν χρεοκοπία εντός ευρώ δεν θα ήταν τακτική (orderly), αλλά χαοτική. "Messy and disorderly", όπως είπε χαρακτηριστικά...
Διαβάστε επίσης: Πόρτα εξόδου απ' την ευρωζώνη μάς δείχνουν πάλι
 http://www.hbnews.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;