ΤΟ EUROGROUP ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Καμία αποζημίωση για μικροομολογιούχους
Δημοσίευση: 14-03-2012 04:40 | Δημήτρης Χρυσικόπουλος
Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ειδικής μεταχείρισης των περίπου 11.000 Ελλήνων ομολογιούχων αποταμιευτών ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η αξία των ομολόγων των οποίων «κουρεύτηκε» κατά 53,3%, στο πλαίσιο του PSI. Το Eurogroup κινήθηκε με το σκεπτικό ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αποζημίωση των φυσικών προσώπων, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αναταράξεις στην εξέλιξη του εγχειρήματος, ενώ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος περιορίστηκε να πει ότι ο κ. Γιουνκέρ εκφράζει τις θέσεις του Eurogroup.


Σφοδρές αντιδράσεις
Ενώπιον της απόφασης του Eurogroup, ο ελληνικός πολιτικός κόσμος αντέδρασε έντονα, με τον αναπληρωτή τομεάρχη οικονομίας της ΝΔ Γ. Βρούτση να δηλώσει ότι «πριν από μια βδομάδα ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωνε πως “θα υπάρξει μηχανισμός αναπλήρωσης απωλειών” για τους πολίτες που είχαν πάρει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Προχθές, ο κ. Γιούνγκερ ανακοίνωσε ότι το Eurogroup πήρε διαβεβαίωση από τον κ. Βενιζέλο ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους αποζημίωση [...]. Αποδεικνύεται, έτσι, πως ο κ. Βενιζέλος άλλα λέει δημοσίως στους πολίτες και άλλα στις κλειστές συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες». Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, όπου υπογράμμισε ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα την ανακεφαλαιοποιήση των τραπεζών με νέα οικονομική βοήθεια δεν έχει παρουσιάσει σαφή και συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο θα αποζημιώσει τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων και των ιδιωτών, ενώ ο ΛΑΟΣ κατέθεσε τροπολογία για το ζήτημα.

Προετοιμάζονται προσφυγές
Την ίδια στιγμή, στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια είναι αποφασισμένες να προσφύγουν κατά της Τράπεζας της Ελλάδος και της πολιτείας οι διοικήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων των δημοσιογράφων μετά το υποχρεωτικό «κούρεμα» των αποθεματικών τους, τα οποία είχαν επενδυθεί σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, στο πλαίσιο του PSI. Ο πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ και του ΕΤΑΠ ΜΜΕ Κ. Τσουπαρόπουλος και η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Ε. Σπανοπούλου, ανέφεραν ότι τα ταμεία υποχρεώθηκαν να καταθέσουν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ δεν ενημερώθηκαν από τη Διοίκηση της Τράπεζας για το είδος των επενδύσεων που επιλέχθηκαν. Παράλληλα, και ιδιώτες μικροομολογιούχοι έχουν δημιουργήσει μια ένωση και εξετάζουν τις νομικές δυνατότητές τους.
 http://www.citypress.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;

Επιστήμονες αναπτύσσουν μητρικό γάλα που καλλιεργείται σε εργαστήριο και άλλες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εκτροφής.

Μαζεμένες πληροφορίες για τα εμβόλια