Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαδήλωση αλληλεγγύης στο Βερολίνο: «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της»

 Διαδήλωση αλληλεγγύης στο Βερολίνο: «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της»

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη γερμανική πρωτεύουσα υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης και ενάντια στη λιτότητα 

Με σύνθημα «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου πορεία που ξεκίνησε από το υπουργείο Οικονομικών και κατέληξε στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, βασικός στόχος της διαδήλωσης ήταν η παροχή στήριξης στη νέα ελληνική κυβέρνηση αλλά και να εκφραστεί διαμαρτυρία για την ακολουθούμενη πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη.
Η πορεία στο Βερολίνο ήταν η απαρχή μιας σειράς παρόμοιων εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν με τον «αποκλεισμό» (Blockupy), από διαδηλωτές, του νέου κτηρίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη το οποίο εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τετάρτη (18.3.).
Διοργανωτές της πορείας στο Βερολίνο ήταν γερμανικές αριστερές οργανώσεις, ομάδες πρωτοβουλίας και μεμονωμένα άτομα του «Συνασπισμού Αλληλεγγύη με την Ελλάδα» που δραστηριοποιείται από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Βερολίνου, Διονύση Γρανά, στο πλαίσιο αυτού του δικτύου διοργανώνονται εκδηλώσεις με συνδικαλιστές, πολιτικούς ή ακόμη και γιατρούς από την Ελλάδα, όπως επίσης και ενημερωτικές εκδηλώσεις για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, για το φαινόμενο της ακροδεξιάς και πολλά άλλα. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα μια σειρά από εκδηλώσεις και διαδηλώσεις αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό. Αυτό το χαρακτήρα είχε και η πορεία του Σαββάτου στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα, στην πλειοψηφία τους Γερμανοί.
Μιλώντας στους συγκεντρωθέντες μπροστά από το κτήριο του υπουργείο Οικονομικών, ο βουλευτής του κόμματος Η Αριστερά, Βόλφγκανγκ Γκέρκε, ζήτησε μεταξύ άλλων «πίστωση χρόνου για την ελληνική κυβέρνηση και περικοπή του χρέους για την Ελλάδα». Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του τόνισε ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν επιλέχτηκε τυχαία ως σημείο για την έναρξη της διαδήλωσης, αλλά ακριβώς επειδή φέρει ευθύνη για την πολιτική λιτότητας που «επιβάλλεται» στην Ελλάδα. Ενώ κατηγόρησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «συμπεριφέρεται απαξιωτικά και με υπεροψία στους Έλληνες», προειδοποίησε τα γερμανικά συνδικάτα ότι αν δεν στηρίξουν την Ελλάδα οι επόμενοι που θα υποστούν μέτρα λιτότητας θα είναι οι εργαζόμενοι στη Γερμανία.
Στην διαδήλωση συμμετείχαν μεν πολλοί γερμανοί συνδικαλιστές, όχι όμως γνωστά στελέχη του. Σε κείμενο, πάντως, που μοιράστηκε στη διαδήλωση και το οποίο υπογράφεται από τους προέδρους των γερμανικών συνδικάτων, αναφέρεται ότι η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα δεν αποτελεί μόνον ευκαιρία για την ίδια τη χώρα αλλά και ευκαιρία «ώστε να επανεξετασθεί εξ αρχής και να διορθωθεί η οικονομική και κοινωνική πολιτική της ΕΕ».
Επιπλέον, οι επικεφαλής των γερμανικών συνδικάτων ζητούν μια «σοβαρή και χωρίς προσπάθειες εκβιασμού» διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα καλούν την ίδια να καταθέσει το δικό της σχέδιο για την «ανοικοδόμηση και ανάπτυξη» της χώρας, το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει μέρος ενός «ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος», κάτι που ζητούν εδώ και καιρό τα συνδικάτα.
Αισθητή ήταν στην πορεία του Βερολίνου η συμμετοχή ισπανών διαδηλωτών. Στην πλειοψηφία τους ήταν οπαδοί του ισπανικού Podemos που ζουν στη γερμανική πρωτεύουσα. Στην ομιλία της η εκπρόσωπος του, Μαριάνχελα Σάντσες, έκανε λόγο για αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας και ενίσχυση της ανισότητας στην κοινωνία - τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία. Όπως υποστήριξε, «τα λεγόμενα πακέτα βοήθειας δεν βοήθησαν τους πολίτες, αλλά τις τράπεζες». Αυτό που χρειάζεται είναι μια πολιτική που θα τονώσει την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή την πολιτική πρεσβεύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΟΔΕΜΟΣ.  
Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Σάντσες χρησιμοποίησε ένα σλόγκαν που ανεξάρτητα από το αν θα επαληθευτεί ή όχι, έχει πάντως ομοιοκαταληξία: «ΣΥΡΙΖΑ-PODEMOS, VENCERΕMOS» (θα νικήσουμε).  
Πηγή: Deutsche Welle | www.lifo.gr
 https://www.eleftheriaonline.gr/
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ https://www.eleftheriaonline.gr/ellada-kosmos/item/58686-diadilosi-allileggyis-sto-verolino-i-ellada-den-einai-moni-tis

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...