Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αποστολή με παρασκήνιοΗ αποστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Βρυξέλλες αύριο και Βερολίνο τη Δευτέρα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα ζητούμενα είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία και η άρση της αβεβαιότητας που βιώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η οποία τροφοδοτείται συχνά από άστοχες δηλώσεις και αναφορές, από το εσωτερικό και το εξωτερικό.
Ο διπλωματικός αυτός πυρετός, που περιλαμβάνει τη χθεσινή συνάντηση με την υφυπουργό των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ (που είναι επίσης μείζονος σημασίας), αλλά και την πενταμερή που έχει ζητηθεί με τους Αγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, έχει συγκεκριμένη στόχευση, αλλά δεν είναι βέβαιο πως υπάρχουν και τα μέσα για να επιτευχθεί.

Εφόσον το ζητούμενο στη συνάντηση με την καγκελάριο είναι η αποκατάσταση της ηρεμίας στην ελληνική οικονομία, η επιτυχία της είναι μονόδρομος.
Οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν απευθείας, και όχι μέσω τρίτων, και να δουν πού μπορούν να συγκλίνουν και κυρίως το πώς, αφού η επικοινωνία μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας είναι προβληματική και γίνεται μόνο μέσω παράλληλων συνεντεύξεων και διαλέξεων.
Ο χρόνος σε καμία περίπτωση δεν είναι με το μέρος μας και παρ’ όλα αυτά φροντίζουμε να τροφοδοτούμε την καχυποψία των εταίρων είτε με συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων σε… πάρκινγκ ξενοδοχείων είτε με την απραξία.
Παράδειγμα. Εχουν προταθεί στο Eurogroup περίπου επτά μεταρρυθμίσεις, ελληνικής έμπνευσης, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά μέχρι τώρα οι εταίροι έχουν δει μόνο τίτλους και τίποτα περισσότερο.
Δεν εξειδικεύτηκε καμία, ώστε και η κυβέρνηση να υποστηρίξει ότι προχωρεί στη διαδικασία συνεννόησης και οι «θεσμοί» να διαπιστώσουν ότι πράγματι κάτι κινείται στην Ελλάδα και να το χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι ή ως επιχείρημα για να πείσουν και τους δύσπιστους της Ευρωζώνης.
Η Αγκελα Μέρκελ -και οποιοσδήποτε άλλος- δύσκολα θα δεχτεί ξανά μόνο υποσχέσεις, χωρίς κανένα αντίκρισμα. Στο πλαίσιο αυτό, η αποστολή του Αλέξη Τσίπρα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Το πιο καταστροφικό σενάριο είναι η συνέχιση της ίδιας κατάστασης.
Δηλαδή με καθημερινές δηλώσεις στελεχών του Eurogroup που δεν αποκλείουν το Grexit, αλλά και με αναφορές όπως αυτή του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, που απειλεί με εφαρμογή και στην Ελλάδα του σχεδίου της Κύπρου, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο.
Ο επικεφαλής του Eurogroup έχει πολλούς τρόπους να πιέσει ή να πείσει την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα, αλλά επιλέγει τον χειρότερο, προκαλώντας ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα, αφού είναι αδύνατο να μην καταλαβαίνει την πρόσθετη ζημιά που προκαλεί στην ελληνική οικονομία και στις τράπεζες.
Εκτός κι αν δεν εκφράζει μόνο τον εαυτό του.

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...