Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

» Το σαφές μήνυμα του State Department για τους αγωγούς αερίου. «

12/03/2015 1 Σχολιο
ΤΑΡ 1 
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Η κ. Robin Dubbigan  δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Είναι η αναπληρώτρια υφυπουργός Eξωτερικών αρμόδια για την διπλωματία των ενεργειακών πόρων του αμερικανικού State Department. Και μόνο η παρουσία της στην Αθήνα, όπου και ήταν ομιλήτρια στο Athens Energy Forum, λέει πολλά.
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν τα όσα η κ. Dubbigan  είπε, αμέσως μετά την τοποθέτηση του υπουργού παραγωγικής ανασυγκρότησης, παρόντος του Π. Λαφαζάνη.
Σημειώνεται ότι ο κ. Λαφαζάνης στην ομιλία του υπογράμμισε την αδιαπραγμάτευτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για τον αγωγό TAP. Ταυτόχρονα ο υπουργός ΠΑΠΕΝ επανέλαβε τη θέση περί πολύπλευρων και πολυδιάστατων ενεργειακών σχέσεων αναφέροντας για το θέμα των ενεργειακών αγωγών ότι «Η Ελλάδα δεν πρόκειται με την κυβέρνησή μας να γίνει εξαρτημένο πιόνι μονομερών ενεργειακών επιλογών ή και αξόνων, στο όνομα, δήθεν, της, κατά τα άλλα αναγκαίας, διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ».

Η απάντηση της κ. Dubbigan πάντως  ήταν σαφής, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αρκετά σημεία συμφωνίας με τον Έλληνα υπουργό, υπάρχουν όμως και περιοχές διαφωνίας.
Ειδικότερα η Aμερικανίδα υφυπουργός Eξωτερικών επικεντρώθηκε σε όλη την ομιλία της στη σημασία που έχει για το δυτικό κόσμο και τους συμμάχους, το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, ιδιαίτερα μετά το οδυνηρό παράδειγμα που προσέφερε η ουκρανική κρίση.
Τώρα για την δική μας περιοχή της νότιας Ευρώπης, η Aμερικανίδα διπλωμάτης υπογράμμισε εκ νέου τη σημασία του Νοτίου Διαδρόμου και τη σημασία του καθώς φέρνει φυσικό αέριο από την Κασπία, «μη ρωσικό αέριο», στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας.
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την υποστήριξη που δήλωσε ο υπουργός (ενν. Π. Λαφαζάνη) για το νότιο διάδρομο και τον TAP» υπογράμμισε η κ. Dubbigan.
«Εξίσου σημαντικός είναι ο αγωγός IGB και ανυπομονούμε να δούμε πραγματική πρόοδο το επόμενο διάστημα» πρόσθεσε η ίδια.
Έργο «αντιπερισπασμός»
Για να υλοποιηθεί ο νότιος διάδρομος ωστόσο, είπε η κ. Dubbigan θα πρέπει να ξεπεραστούν δύο εμπόδια. Το πρώτο είναι η χρηματοδότηση, είπε. «Το δεύτερο είναι οι αντιπερισπασμοί. Πρόκειται για αντιπερισπασμούς υπό την έννοια ότι πρόκειται για κάποια άλλα έργα υποδομής που απέχουν ακόμη πολλά χρόνια ή δεν είναι εφικτά και εντούτοις αποσπούν την προσοχή. Θα έβαζα σε αυτήν την κατηγορία των αντιπερισπασμών τον αγωγό Turkish Stream, που είναι ένα έργο που δε φέρνει νέο αέριο αλλά παλιό αέριο από διαφορετικό δρόμο», υπογράμμισε η αμερικανίδα υφυπουργός Eξωτερικών.
Η ίδια κατέληξε τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για το στόχο της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή.
Μπράιζα
Στο ίδιο συνέδριο ο πρώην διπλωμάτης και νυν αναλυτής – σύμβουλος Ματ Μπράιζα επανέλαβε και εκείνος την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις Λαφαζάνη υπέρ του αγωγού TAP. Ο κ. Μπράιζα ωστόσο, έδωσε και τη δική του εκδοχή για το τι μπορεί να συνεπάγεται η περίφημη «πολυδιάστατη πολιτική» στην ενέργεια. «Κανείς δε διαφωνεί με μια τέτοια θέση, ωστόσο θα ήταν πάρα πολύ αρνητικό να φύγει κανείς από το σχέδιο (του Νοτίου Διαδρόμου) και να επανέλθει στο βασικό μονοπώλιο (Ρωσία) από το οποίο έχει απεξαρτηθεί εδώ και χρόνια».
Σημειώνεται τέλος ότι μια ενδιαφέρουσα απάντηση σε σχέση με την προοπτική να διέλθει ρωσικό αέριο από τον αγωγό TAP έδωσε ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του TAP Μάικλ Χόφμαν, με αφορμή και τις σχετικές δηλώσεις του ιρλανδού γενικού διευθυντή ενέργειας της Κομισιόν. Το μόνο που έχουν να κάνουν η Ρωσία και η Gazprom για να μεταφέρουν ρωσικό αέριο από τον TAP είναι συμμορφωθούν με τους ενεργειακούς νόμους και τους κανονισμούς της ΕΕ, ανέφερε ο κ. Χόφμαν.

Σχόλια

  1. Καζάκης για Λαφαζάνη:“Υπογράφει τη μετατροπή της Ελλάδας σε πεδίο αναμέτρησης Ρωσίας-Αμερικής https://www.youtube.com/watch?v=CAffYA5-kIs&list=UUN2Jp2QlPFeWVMsPs8z0b8Q

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...