Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μητσοτάκης: Αλλάζουμε το κράτος χρησιμοποιώντας την τεχνολογία

 

Μητσοτάκης: Αλλάζουμε το κράτος χρησιμοποιώντας την τεχνολογία

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτώνINTIME/ ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους δεν σταματά για να κάνουμε πράξη το σύνθημα της σημερινής εκδήλωσης ότι η εξυπηρέτηση είναι πράγματι κοινωνική πολιτική, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών από τις υπηρεσίες και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και απασχόλησης.


ADVERTISING
«Ο ορισμός της προόδου είναι σχετικά απλός: Πρόοδος στο δικό μου το μυαλό είναι να μην συμβιβάζεσαι με την κατεστημένη λογική ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σε αυτή τη χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνοντας τον λόγο και συνεχάρη τις ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το έργο που έφεραν εις πέρας.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής υπήρξε καταλύτης όπως είπε, αλλά χωρίς τη συνεργασία των υπόλοιπων υπουργείων δεν θα μπορούσαμε να έχουμε το αποτέλεσμα που σας παρουσιάσαμε.

Όλα αυτά που βλέπετε δεν ήταν καθόλου αυτονόητα, συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Μπορεί να είναι αυτονόητο για τον πολίτη ότι πρέπει να τον σέβεται, αλλά για να φτάσουμε στο σημείο αυτό εργάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αφιερώθηκαν πάρα πολλές εργατοώρες για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα», σημείωσε.

Δεν αρκεί κάποιος να τηλεφωνεί σε έναν αριθμό και κάποιος να του απαντά αλλά πρέπει και αυτός που του απαντά να ξέρει τι θα του πει, συνέχισε ο πρωθυπουργός με αφορμή την λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου 1555 και κάλεσε τους πολίτες να κάνουν μεγαλύτερη χρήση του.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το 1555 δεν είναι ένα απλό call center. Αυτό αυξάνει τον πήχη των απαιτήσεων των πολιτών, καθώς το 1555 θα γίνεται ακόμη πιο γνωστό. Να συνεχιστεί και στο μέλλον αυτή η ιστορία επιτυχίας. Και είναι σπουδαίο για μια δημόσια υπηρεσία να βραβεύεται ως call center της χρονιάς.

«Όταν μας έλεγαν οι πολίτες αλλάξτε το κράτος, αυτό ακριβώς κάνουμε καθημερινά χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ως μέσο και όχι ως αυτοσκοπό. Όλα αυτά κατατείνουν σε ένα αποτέλεσμα που εκτιμούν οι πολίτες ανεξαρτήτως τι ψηφίζουν γιατί ένα κράτος πρέπει να τους αντιμετωπίζει χωρίς κομματικά κριτήρια αλλά οφείλει να το κάνει για τους πιο ευάλωτους και αυτό συμβαίνει στο υπουργείο Εργασίας», τόνισε.

Πρώτα από όλα είναι ο πολίτης, ο σεβασμός, σημείωσε.

Θα συνεχίσουμε με την ίδια ζέση στην ίδια κατεύθυνση. Φανταστείτε ένα 1555 για όλο το Κράτος. Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους δεν σταματά για να κάνουμε πράξη το σύνθημα της σημερινής εκδήλωσης ότι η εξυπηρέτηση είναι πράγματι κοινωνική πολιτική, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Εκδήλωση για την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών

Χατζηδάκης: «Η εξυπηρέτηση του πολίτη είναι πρωτίστως και κοινωνική πολιτική»

«Η εξυπηρέτηση του πολίτη είναι πρωτίστως και κοινωνική πολιτική», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση.

Όπως είπε, τα κύρια προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο υπουργείο ήταν δυο: οι εκκρεμείς συντάξεις και της εξυπηρέτησης του πολίτη.

Ο ΕΦΚΑ ήταν αυτός που συγκέντρωνε τα περισσότερα παράπονα πολιτών, σημείωσε στη συνέχεια ο υπουργός, ενώ όπως τόνισε «Για πολλούς μέσα στις υπηρεσίες του υπουργείου, το πρόβλημα δεν ήταν πρόβλημα».

«Υπήρχε ενός είδους μιθριδατισμός, ένα είδος εξοικείωσης με το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις υπηρεσίες αναβάθμισης που έχουν γίνει στο υπουργείο. Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτές είναι:

1. Θέσαμε σε εφαρμογή τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Η σημερινή διοίκηση του οργανισμού συνεχίζει με την ίδια ένταση προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης. Υπάρχουν πάνω από 200 υπηρεσίες στο σύνολο των φορέων, ενώ 260 εκατ. συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

2. Υπήρξε διασύνδεση του ΕΦΚΑ με τα ΚΕΠ

3. Προχωρήσαμε στη λειτουργία των ηλεκτρονικών ραντεβού μέσα στην πανδημία, που ήταν ένα παράπλευρο όφελος

4. Αναβάθμιση των ιστοσελίδων και δημιουργία νέων εναλλακτικών καναλιών επικοινωνίας

5. Προχωρήσαμε στο θεσμό πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών

6. Ο Ενιαίος Αριθμός Εξυπηρέτησης 1555 που ήρθε να αντικαταστήσει την πρακτική του κατεβασμένου τηλεφώνου

Για τους επόμενους στόχους ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι:

  • θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι υπηρεσίες ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ που είναι συνδεδεμένες με τα ΚΕΠ
  • θα επεκταθεί το myEFKAlive σε όλη την Ελλάδα και δημιουργία αντίστοιχης υπηρεσίας για τον ΟΠΕΚΑ
  • θα υπάρξει διεύρυνση των συντάξεων που θα μπορούν να αναλάβουν πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές
  • όλες οι υπηρεσίες ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ, ΟΑΕΔ θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά

Πιερρακάκης: Τα τρία σημεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Σε τρία σημεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό αναφέρθηκε με τη σειρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης.

  1. Η τεχνολογία δεν είναι στο επίκεντρο. Όπως ανέφερε ο υπουργός, οι πιο επιτυχημένες διαδικασίες το 2021 ήταν οι εξής: Το μήνυμα 112, της άυλης συνταγογράφησης και του εμβολιασμού
  1. Το υπ. Εργασίας είναι πιλότος. Έκανε λόγο για ολιστική αντιμετώπιση της εξυπηρέτησης των πολιτών λέγοντας πως αυτό θα συμβεί σε λίγα χρόνια για όλο το Δημόσιο με πόρους από το ταμείο Ανάκαμψης.
  2. Η εξυπηρέτηση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κοινωνική πολιτική
  3. https://www.cnn.gr/politiki/story/308809/live-i-omilia-mitsotaki-stin-ekdilosi-gia-tin-anavathmisi-tis-ilektronikis-exypiretisis-ton-politon

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;

Επιστήμονες αναπτύσσουν μητρικό γάλα που καλλιεργείται σε εργαστήριο και άλλες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εκτροφής.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΌ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΩΝ 12 ΑΘΛΩΝ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ