Απολιθώματα γιγαντιαίων θαλάσσιων ερπετών στις Άλπεις

 

Απολιθώματα γιγαντιαίων θαλάσσιων ερπετών στις Άλπεις

Τα απολιθώματα ενός γιγαντιαίου θαλάσσιου ερπετού που έζησε πριν από 205 εκατομμύρια χρόνια, βρήκε μια ομάδα αρχαιολόγων 3.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στις Ελβετικές Άλπεις

Τα απολιθώματα ενός γιγαντιαίου θαλάσσιου ερπετού που έζησε πριν από 205 εκατομμύρια χρόνια, βρήκε μια ομάδα αρχαιολόγων 3.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στις Ελβετικές Άλπεις.

Το πρώτο «θαλάσσιο τέρας» της γης, ο ιχθυόσαυρος, μπορούσε να φτάσει σε μήκος 20 μέτρων, ζύγιζε 80 τόνους και οι ερευνητές εντόπισαν απολιθώματα τριών εξ αυτών – συμπεριλαμβανομένων των δοντιών, των πλευρών και των σπονδύλων.


Απολιθώματα γιγαντιαίων θαλάσσιων ερπετών στις Άλπεις-1

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα ευρήματα έχουν ηλικία 205 εκατομμυρίων ετών και ανακαλύφθηκαν από μια ομάδα του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, η οποία χαρακτήρισε την ανακάλυψη ως «συναρπαστική».

Οι Άλπεις, οι πιο ψηλές κορυφές της Ευρώπης σχηματίστηκαν όταν οι τεκτονικές πλάκες συγκρούστηκαν – ανυψώνοντας τον πυθμένα της θάλασσας, πριν από αυτό τεράστια ερπετά περιπολούσαν την Pantalassa, έναν ωκεανό που περιέβαλε τη γιγάντια ήπειρο Παγγαία κατά την ύστερη Τριασική περίοδο. Η ομάδα ανακάλυψε ότι αυτά τα πλάσματα έκαναν επίσης επιδρομές στις ρηχές θάλασσες του ποταμού Τηθύ στην ανατολική πλευρά της Παγγαίας.

Σύμφωνα με τον Δρ Χέινζ Φούρερ, επιμελητή στο Ινστιτούτο και Μουσείο Παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, πρόκειται για τον μεγαλύτερο ιχθυόσαυρο στον κόσμο.

«Μπορεί να υπάρχουνν περισσότερα γιγάντια θαλάσσια ερπετά κρυμμένα κάτω από τους παγετώνες», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Μάρτιν Σάντλερ, από το Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Οι Ιχθυόσαυροι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον απόηχο της εξαφάνισης της Πέρμιας περιόδου περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν περίπου το 95% των θαλάσσιων ειδών εξαφανίστηκαν.

Η ομάδα αυτή έφτασε στη μεγαλύτερη ποικιλομορφία της στη μέση Τριασική περίοδο, ενώ μερικά είδη παρέμειναν μέχρι και την Κρητιδική περίοδο.

Οι ιχθυόσαυροι, είχαν σχήμα σαν τις σύγχρονες φάλαινες, επιμήκη σώματα και όρθια πτερύγια στην ουρά.

Μέχρι στιγμής τα περισσότερα απολιθώματα έχουν βρεθεί στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, αλλά ιχθυόσαυροι έχουν ανακαλυφθεί επίσης στη Νότια Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία.

Με πληροφορίες από AFP

https://www.kathimerini.gr/life/561831406/apolithomata-gigantiaion-thalassion-erpeton-stis-alpeis/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;

Επιστήμονες αναπτύσσουν μητρικό γάλα που καλλιεργείται σε εργαστήριο και άλλες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εκτροφής.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΌ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΩΝ 12 ΑΘΛΩΝ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ