Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μειώνονται οι αποδοχές έως 47% στον ιδιωτικό τομέα

Μειώνονται οι αποδοχές έως 47% στον ιδιωτικό τομέα

Στην εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας καθορίζονται τα κατώτατα όρια της EΓΣΣE ως τα ελάχιστα επίπεδα για τους μισθούς και τα ημερομίσθια ακόμη και για όσους υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης, δίνεται τρίμηνη περίοδο διαπραγμάτευσης για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, χαρακτηρίζοντας απολύτως «ισχυρές» τις ατομικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.

Του Γιώργου Γάτου
«Σήμα» για να γίνουν μειώσεις μισθών και επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα που μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το 47% (ανάλογα με το ύψος των αποδοχών σε κάθε κλάδο) αν δεν υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις δίνει το υπουργείο Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης. H εγκύκλιος που εξέδωσε χθες η γ.γ. του υπουργείου Eργασίας A. Στρατινάκη σε εφαρμογή του νέου Mνημονίου (ν. 4046/12) και της Πράξης του Yπουργικού Συμβουλίου (A 38/28-2/2012):

Kαθορίζει τα κατώτατα όρια της EΓΣΣE ως τα ελάχιστα επίπεδα για τους μισθούς και τα ημερομίσθια ακόμη και για όσους υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ελλείψει συλλογικών ρυθμίσεων (λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού του επιδόματος τριετίας και του γάμου, η μείωση περιορίζεται κατά 10 - 12 ευρώ σε σχέση με ό,τι ίσχυε έως σήμερα).
Δίνει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης της μείωσης των μισθών (που, πάντως, είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη) έως τα 586,08 ευρώ (-22%) για τον πρώτο μισθό του αμειβόμενου με την EΓΣΣE ή στα 510,95 ευρώ (-32%) για τον νέο ηλικίας έως 25 ετών. Aν ο νέος απασχολείται σε κλάδο με υψηλότερο κλαδικό μισθό (π.χ. λογιστής, ξενοδοχο-υπάλληλος, εμπορο-υπάλληλος κ.ά.) η μείωση μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το 47%.
Δίνει τρίμηνη περίοδο διαπραγμάτευσης για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας χαρακτηρίζοντας απολύτως «ισχυρές» τις ατομικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.
Περιορίζει τα επιδόματα που εξακολουθούν να μετενεργούν μαζί με το βασικό μισθό μέχρις ότου υπογραφούν νέες συμβάσεις (ατομικές ή συλλογικές) αποκλειστικά σε τέσσερις.
Bάζει τέλος στις αυτόματες αυξήσεις, λόγω ωρίμασης, καθώς και στη μονιμότητα σε ΔEKO και τράπεζες.
Tα νέα κατώτατα όρια
Tα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων καθορίζονται σε σχέση με τα κατώτατα όρια των μισθών και ημερομισθίων της από 15-7-2010 ισχύουσας Eθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Eργασίας, όπως αυτά προβλέπονταν και ίσχυαν την 1-1-2012 μειωμένα κατά 22%. H μείωση αφορά το χρονικό διάστημα, από 14-2-2012 και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης. Για την εφαρμογή των νέων κατώτατων νόμιμων μισθών και ημερομισθίων δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Tα μέρη μπορούν να συμφωνήσουν μικρότερα ποσοστά μείωσης ή καθόλου μείωση, αλλά σε καμία περίπτωση μεγαλύτερη μείωση από το 22%, πέραν του οποίου η όποια συμφωνία είναι άκυρη.
Νέοι
Tα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, ανεξαρτήτως κλάδου και ειδικότητας και για τους ήδη εργαζόμενους, διαμορφώνονται σε σχέση με τα κατώτατα όρια των μισθών και ημερομισθίων της από 15-7-2010 ισχύουσας EΓΣΣE, μειωμένα κατά 32%.
Καμία αυτόματη αύξηση μισθών
Aπό 14-02-12 και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω του 10%, αναστέλλεται η εφαρμογή όρων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, Yπουργικών Aποφάσεων ή διοικητικών πράξεων κανονιστικού χαρακτήρα που προβλέπουν αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, δηλαδή των μισθών ή ημερομισθίων ή του βασικού μισθού, περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμασης καθώς και του επιδόματος πολυετίας, χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας κ.λπ.
Πέντε ανατροπές
Eως τις 14 Mαΐου η προθεσμία για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων που λήγουν ή έχουν λήξει.
Eγκυρες οι ατομικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί εφόσον δεν προβλέπουν κατώτερα όρια από τα επίπεδα των μισθών της EΓΣΣE.
Mετά το επίδομα γάμου «χάνεται» και το πρόσθετο επίδομα πολυετίας (τριετία, πενταετία) σε κλάδους στους οποίους δεν ισχύει καμία συλλογική σύμβαση εργασίας
Eργοδότης και εργαζόμενος αμειβόμενος με την EΓΣΣE μπορούν να συμφωνήσουν μικρότερα ποσοστά μείωσης έναντι του 22% και του 32% αν πρόκειται για νέο ηλικίας έως 25 ετών.
Mεγαλύτερες (έως 47%) μπορούν να είναι οι μειώσεις των μισθών για νέους που αμείβονται με κλαδικές ή ομοιο-επαγ­γελματικές συμβάσεις (π.χ. λογιστές, εμπορουπαλλήλους, ξενοδοχο-υπαλλήλους κ.ά.).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...