Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η πώληση των ελληνικών νησιών στην Wall Street Journal

Προειδοποιήσεις; Προς τους επίδοξους αγοραστές
12/03/2012  12:18
 
 
«Τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να βάλετε τη σφραγίδα σας σε ένα κομμάτι της Ελλάδας. Όμως προσέξτε μήπως τα όνειρά σας για τα νησιά βυθιστούν στη θάλασσα της γραφειοκρατίας».

Με αυτό τον τρόπο, ξεκινά το άρθρο της, σχετικά με την πώληση των ελληνικών νησιών, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όλα ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια όταν ο γερμανός πολιτικός, Frank Schaffler, πρότεινε ως λύση για το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας την πώληση ελληνικών νησιών.

Η WSJ αναφέρει μάλιστα πως στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν περισσότερα από 6.000 νησιά, εκ των οποίων τα 227 είναι ακατοίκητα.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στον Αριστοτέλη Ωνάση και την αγορά του Σκορπιού τη δεκαετία του ’50, τονίζοντας πως η απόκτηση ενός ελληνικού νησιού είναι από τότε σημάδι εξαιρετικού πλούτου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Wall Street Journal, η γραφειοκρατία και οι υψηλές τιμές αποτελούν εμπόδιο στο να πουληθούν ελληνικά ιδιωτικά νησιά.

«Η ελληνική κυβέρνηση στην πραγματικότητα δεν  έχει στην ιδιοκτησία της κάποιο νησί. Οι προσφορές για πώληση έρχονται από ντόπιους γαιοκτήμονες ή πλοιοκτήτες» αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας και εξηγεί ότι η πραγματική δυσκολία βρίσκεται στο «βουνό» της γραφειοκρατίας που ένας ξένος επενδυτής θα πρέπει να περάσει, καταναλώνοντας πολύ χρόνο και κόπο.

Όπως αναφέρεται, για την αγορά ενός νησιού απαιτούνται άδειες από το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Γεωργίας και από πολλές τοπικές αρχές.

«Μόλις αυτά είναι εξασφαλισμένα, πρέπει να γίνει μια έρευνα στη γη που θα αγοράσετε  για να βεβαιωθείτε ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι σαφείς. Αυτή η διαδικασία μπορεί να σας κοστίσει ως και 10.000 ευρώ».

Η WSJ φέρει ως παράδειγμα μια περίπτωση αγοροπωλησίας στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, ένα κτηματομεσιτικό γραφείο με έδρα την Κρήτη, έβαλε μια διαφήμιση στο Διαδίκτυο για την πώληση ενός νησιού περίπου 4.000 στρεμμάτων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αεροφωτογραφία που απεικόνιζε το νησί έδειχνε έναν παράδεισο με ελαιόδεντρα και μια καλή, αμμώδη παραλία.

Όσον αφορά την τιμή του εν λόγω νησιού, φαίνεται πως άγγιζε τα 180 εκατ. ευρώ!

«Αυτή η τιμή είναι μη ρεαλιστική. Οι έλληνες πρέπει να κατεβάσουν τις τιμές του αν θέλουν να βρουν αγοραστές» αναφέρει στην εφημερίδα γνωστός κτηματομεσίτης.

Εκτός όμως από την γραφειοκρατία και τις πολύ υψηλές τιμές, ένα άλλο πρόβλημα, σύμφωνα με την εφημερίδα είναι ότι τα πολλά από τα ακατοίκητα, μικρά νησιά, γειτνιάζουν με τις τουρκικές ακτές του Αιγαίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...