Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Λευκός Οίκος θέλει την Ελλάδα… στο δολάριο!

15.03.2012ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Στην εποχή της πλήρους παγκοσμιοποίησης ακόμη και των πιο ακραίων σεναρίων, η συζήτηση περί… μεταγραφής της Ελλάδας από την ευρωζώνη, στο νομισματικό σύστημα του δολαρίου, δεν θα έπρεπε να ξενίζει κανέναν. Συνιστά είδηση και το μόνο το γεγονός ότι την καταθέτει δημοσίως ένας σημαντικός οικονομολόγος σαν τον Μάθιου Λιν, ακούγεται στο CNBC και γράφεται στους «Financial Times».

Η ελληνική κρίση ξέφυγε πολύ νωρίς από τις στενά… βαλκανικές διαστάσεις της. Έγινε ευρωπαϊκό πρόβλημα, και ως εκ τούτου προσέλαβε παγκόσμιες διαστάσεις ή έστω παραμέτρους. Το παράδειγμα των τραγικών συνεπειών της κατάρρευσης της Lehman Brothers, κάνει την παγκόσμια κοινότητα περισσότερο υποψιασμένη και προσεκτική. Γιατί, αν αυτή τη φορά χρεοκοπήσει στην πράξη μια χώρα, και όχι μια τράπεζα, τα πράγματα σοβαρεύουν σε υπερθετικό βαθμό.
Είναι πλήρως κατανοητό από όλους, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στο καθεστώς της δραχμής. Ακόμη όμως και εντός της ευρωζώνης, θα χρειαστούν αρκετά ακόμη πακέτα στήριξης, για να υπερβεί η χώρα τη σημερινή κρίση, χωρίς η κρίση αυτή να προσλάβει χαρακτηριστικά ανεξέλεγκτης διάχυσης στο σύνολο της ευρωζώνης. Και από εκεί να φτάσει, έστω και ως… κρυολόγημα, μέχρι την Ουάσινγκτον.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, δεν θα συνιστούσε έκπληξη να διαβάσουμε σε κάποιο τηλεγράφημα του Wikileaks σε μερικά χρόνια, ότι πράγματι ο Λευκός Οίκος, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τίμοθι Γκάιτνερ μελετούσαν σοβαρά αυτό το φαινομενικά εξωπραγματικό ενδεχόμενο: Να αποκτήσει η Ελλάδα ως επίσημο νόμισμα το δολάριο. Και να στηριχτούν οι ελληνικές τράπεζες καθώς και συνολικά η οικονομία, από την άπλετη ρευστότητα της Fed.
Ειδικά στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, μια τέτοια συζήτηση στέλνει πολύ συγκεκριμένα, κωδικοποιημένα μηνύματα στις αγορές. Οι οποίες εξακολουθούν να προσεγγίζουν με προχωρημένη καχυποψία την Ελλάδα. Και από τις οποίες εξαρτάται η ποιότητα του μέλλοντος της χώρας, καθώς στην περίπτωση που η Ελλάδα αργήσει χαρακτηριστικά να επιστρέψει στις αγορές για απευθείας δανεισμό, η καθημερινότητα της κοινωνίας θα επιβαρύνεται με εκνευριστική συνέπεια.
Η συζήτηση περί εναγκαλισμού του δολαρίου από την Ελλάδα βέβαια, έχει και μια ακόμη πτυχή. Δείχνει ότι στην άλλη όχθη του Ατλαντικού δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να αυξήσουν τις… αποικίες τους, και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προφανώς θεωρούν ότι από την πλευρά της Ελλάδας δεν θα υπήρχε αντίλογος. Είναι και αυτό ένα από τα παρεπόμενα της… εθνικά υπερήφανης πολιτικής των τελευταίων δυο ετών.
 http://www.statesmen.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...