Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κλέβουμε τη ζωή των Ελλήνων και μετά αναβαθμίζουμε τους τοκογλύφους!


Μετά την ανταλλαγή ομολόγων
Αναβάθμισε την Ελλάδα κατά έξι βαθμίδες η Fitch
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 13 Μαρτίου 2012
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2012 20:04
Κατά έξι βαθμίδες, από περιορισμένη χρεοκοπία (Restricted Default - RD) σε Β-, αναβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Fitch, έπειτα από την ανταλλαγή των ομολόγων στο πλαίσιο της διαδικασίας του PSI. Μάλιστα για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό χαρακτηρίζει ως «σταθερές»  (stable) τις προοπτικές της χώρας.
Η Fitch είχε θέσει την Ελλάδα στην κατηγορία B- (με αρνητικές προοπτικές) στις 20 Μαΐου 2011, επικαλούμενη τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα μας.
Στις 13 Ιουλίου 2011 ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας στην κατηγορία υψηλού κινδύνου CCC, προειδοποιώντας ότι θα θεωρήσει περιορισμένη χρεοκοπία τυχόν ανταλλαγή ομολόγων με ρήτρες συλλογικής δράσης.

Στις 22 Φεβρουαρίου 2012 ο οίκος υποβάθμισε τη χώρα μας από CCC σε ένα «σκαλί» πριν από τη χρεοκοπία - στο C (υψηλός κίνδυνος χρεοκοπίας) - ενώ στις 9 Μαρτίου και εν όψει της διαδικασίας του PSI η Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα σε «περιορισμένη χρεοκοπία».
Σε ανάλογη κίνηση είχαν προχωρήσει και οι δύο άλλοι οίκοι αξιολόγησης, ο Standards and Poor's και ο Moody's, όπως επίσης είχαν προειδοποίησει.

Οπως επισημαίνει ο οίκος Fitch, η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων βελτίωσε σημαντικά τη διάρθρωση του ελληνικού χρέους και μείωσε τον κίνδυνο επανεμφάνισης δυσκολίας αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Προσθέτει πάντως ότι αυτός ο κίνδυνος παραμένει με δεδομένα το υψηλό επίπεδο του ελληνικού χρέους ακόμα και μετά το PSI, και τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Για το λόγο αυτό δίνει την αξιολόγηση B- που αντιστοιχεί σε κερδοσκοπικά ομόλογα.

Η Fitch θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο ασφάλειας για την εξυπηρέτηση του χρέους για τους επόμενους 12-24 μήνες και για το λόγο αυτό δίνει σταθερή αξιολόγηση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...