Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στην Αθήνα η τρόικα με τρία «μέτωπα»

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Με ορίζοντα τον πρώτο επίσημο έλεγχο της οικονομίας στο πλαίσιο του νέου πακέτου διάσωσης της χώρας από τους επικεφαλής της τρόικας που, εκτός απροόπτου, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μαραθώνιος διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων ΔΝΤ και Κομισιόν, στην Αθήνα. Οι νέες περικοπές δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ που πρέπει να «κλειδώσουν» εντός Ιουνίου, η αναδόμηση του συστήματος ελέγχου δαπανών και εσόδων του Δημοσίου αλλά και η μεγάλη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος είναι τα τρία «μέτωπα» στα οποία εστιάζουν τις εργασίες τους αυτές τις μέρες, τρία διαφορετικά τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Χρονοδιαγράμματα
Τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η τρόικα για την καταβολή των δόσεων του νέου δανείου είναι ασφυκτικά καθώς «τρέχουν» ανελαστικές προθεσμίες για την υλοποίηση πολλαπλών υποχρεώσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο. Θέματα τα οποία πρέπει να προχωρήσουν εντός των χρονικών ορίων που έχει θέσει η τρόικα, ανεξαρτήτως από την πολιτική ένταση και αδράνεια που παραδοσιακά συνοδεύουν μια προεκλογική περίοδο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΝΤ ο επόμενος μεγάλος έλεγχος της οικονομίας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου, που σημαίνει πρακτικά ότι, εκτός σοβαρού απροόπτου, οι επικεφαλής της τρόικας θα ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις, πιθανότατα με τη νέα κυβέρνηση προς τα μέσα Μαΐου.
Τρία κλιμάκια
Εν αναμονή αυτής της αξιολόγησης στην Αθήνα εντείνονται οι διαβουλεύσεις:
Τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ που σε συνεργασία με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα ολοκληρώσουν την προκαταρκτική επισκόπηση των δαπανών του Δημοσίου, με ορίζοντα το πρόγραμμα περικοπών ύψους 11,6 δισ. ευρώ που πρέπει να οριστικοποιηθεί έως τον Ιούνιο. Το συγκεκριμένο κλιμάκιο ξεκίνησε χθες τις εργασίες του και αναμένεται να αποχωρήσει στις 3 Απριλίου. Ένα πρώτο κείμενο συμπερασμάτων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή.
Από το σύνολο των 11,6 δισ. ευρώ το κλιμάκιο του ΔΝΤ, του ΚΕΠΕ και του ΓΛΚ αναλαμβάνουν να προσδιορίσουν ένα «μενού» επιλογών για περικοπές δαπανών ίσες με 3% του ΑΕΠ ή 6,4 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα αναμένεται να προέλθουν από περικοπές στις κοινωνικές μεταβιβάσεις (1,5% του ΑΕΠ ή 3,2 δισ. ευρώ) και από εξοικονομήσεις στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης (1% του ΑΕΠ ή περίπου 2 δισ. ευρώ).
Στην τελευταία της έκθεση η Κομισιόν είχε προσδιορίσει το πεδίο των νέων περικοπών, ύψους 11,6 δισ. ευρώ στις απολύσεις στο Δημόσιο, συγχωνεύσεις και «λουκέτα» φορέων, περικοπές κοινωνικών μεταβιβάσεων, δηλαδή συντάξεων και επιδομάτων, μείωση των εξόδων σε Υγεία, Άμυνα και Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ενα τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ και της Ομάδας Κρούσης της Κομισιόν με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Στο επίκεντρο βρίσκονται η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, με έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και το σύστημα είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το ΔΝΤ εκτιμούσε πως το 30% του ΦΠΑ είτε δεν αποδίδεται είτε αποδίδεται με καθυστέρηση ενώ και η ΤτΕ είχε υπολογίσει μεταξύ άλλων πως εάν η Ελλάδα ήταν εφικτό να επιτύχει τη μέση αποδοτικότητα των χωρών του ΟΟΣΑ στην είσπραξη ΦΠΑ, τότε θα είχε υψηλότερες ετήσιες εισπράξεις ΦΠΑ ύψους 9,8 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο κλιμάκιο βρίσκεται στην Αθήνα από την προηγούμενη Πέμπτη και αναμένεται να αναχωρήσει στις 4 Απριλίου.
Ένα τρίτο κλιμάκιο του ΔΝΤ, που έρχεται στην Αθήνα μεθαύριο, θα συνεργαστεί με το ΓΛΚ για την επισκόπηση των νέων πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου για τον καλύτερο έλεγχο των εισροών και των εκροών στους δημόσιους λογαριασμούς.
http://www.imerisia.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...