Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Ισραήλ ανεβάζει «στροφές»: Δοκιμαστικές κρούσεις από F-15I – Ετοιμάζει βαλλιστικά όπλα


Εκτύπωση E-mail
13-03-2012 19:02:48


Σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που είδαν το φως της δημοσιότητας το Ισραήλ έχει ήδη ξεκινήσει την πραγματοποίηση δοκιμαστικών αποστολών με αεροσκάφη F-15I αποστολών μακράς ακτίνας δράσης που να προσομοιάζουν αυτές προς το Ιράν.

Μέχρι σήμερα οι δοκιμές αυτές γίνονταν σε περιβάλλον προσομοιωτών έτσι ώστε αυτές να μην γίνονται αντιληπτές από ξένες υπηρεσίες-μεταξύ αυτών και οι αμερικανικές- αλλά οι επιτελείς της ισραηλινής Αεροπορίας αποφάσισαν πως είναι καιρός να πραγματοποιήσουν τις δοκιμές αυτές σε επιχειρησιακές – όσο το δυνατόν- συνθήκες.
«Δεν γνωρίζω εάν αυτές οι ασκήσεις ήταν ένα μήνυμα προς το Ιράν, αλλά σε κάποιο σημείο έπρεπε να βγουν από τους προσομοιωτές και το κάνουν με πραγματικά αεροσκάφη», δήλωσε στην ιστοσελίδα G2Bulletin  πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που για ευνόητους λόγους θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της. Αυτό όμως που η ίδια πηγή συμπλήρωσε και αφορά ένα νέο δεδομένο που δεν είχε αναφερθεί πριν είναι οι προετοιμασίες και οι δοκιμές που πραγματοποιεί η ισραηλινή Αεροπορία στους βαλλιστικούς πυραύλους Jericho III που διαθέτει.
Οι δοκιμές αυτές συνίστανται στην τοποθέτηση πολεμικών κεφαλών αλλά και στη συντήρηση του προωθητικού συστήματος τριών σταδίων, καθώς και ότι άλλες προετοιμασίες μπορούν να γίνουν έτσι ώστε οι πύραυλοι να είναι πλήρως επιχειρησιακοί.
Η υπόθεση εμπλοκής των Jericho III – οι οποίοι εισήλθαν σε υπηρεσία το 2008- είναι ένα νέο δεδομένο στο μέχρι τώρα παζλ της κυοφορούμενης επίθεσης στο Ιράν.
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει και βαλλιστικούς πυραύλους για να κτυπήσει το Ιράν, όχι πάντως σε μια επίθεση πρώτου κύματος, αλλά στην περίπτωση που οι Ιρανοί επιχειρήσουν να εκτοξεύσουν τους δικούς τους Shahab 3 και Great Prophet προς το Ισραήλ, σε αντίποινα για την επίθεση που θα δεχθούν πρώτα.
Αυτό βέβαια δεν αποκλείει το γεγονός οι Jericho III να χρησιμοποιηθούν και στο πρώτο κύμα επίθεσης, -χωρίς την αμερικανική ανάμιξη- η οποία μπορεί να μην είναι μακριά.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ανταλλαγής δηλαδή βαλλιστικών πυραύλων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν η αναμέτρηση μεταξύ των δύο χωρών δε θα περιοριστεί σε αεροπορικές επιδρομές εκ μέρους του Ισραήλ, αντίθετα θα υπάρξει βαλλιστική κλιμάκωση.
Έτσι μόνο ως τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του Ιρανού πρέσβη στο Λίβανο Ghazanfar Roknabadi ο οποίος είχε δηλώσει με νόημα πως η χώρα του παρακολουθεί στενά και την παραμικρή  κίνηση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επίθεση και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εκτόξευε τουλάχιστον 11.000 (!) πυραύλους εναντίον «προσδιορισμένων στόχων» όπως είπε χαρακτηριστικά στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, αλλά και σε στόχους όπου διατηρούν συμφέροντά τους στον κόσμο.
Ο Jericho III μπορεί να φέρει τρεις πολεμικές κεφαλές συνολικού  βάρους 1000 έως 1300 χλγρ. ή μια πυρηνική κεφαλή των 750 χλγρ. και έχει μια εμβέλεια 6.440 χλμ. Η τελευταία –γνωστή- δοκιμή του βλήματος πραγματοποιήθηκε στο Palmachim στις 2 Νοεμβρίου του 2011 (βλ. σχετικό βίντεο)
Βέβαια η εμπλοκή βαλλιστικών πυραύλων ανάμεσα στις δύο χώρες, εμπεριέχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα και για τις δύο χώρες. Το Ιράν διαθέτει μεγάλο αριθμό συστημάτων (11.000) ενώ  ο αντίστοιχος αριθμός για το Ισραήλ είναι κατά πολύ μικρότερος: 30 Jericho III και άγνωστο αριθμό από Jericho II, αλλά έχει στη διάθεσή του το αντιπυραυλικό σύστημα Arrow ανάλογο σύστημα  που δεν διαθέτει το Ιράν.
Μάλιστα ως στόχοι για τα Jericho III περιγράφονται το Arak (εργοστάσιο παραγωγής βαρέως ύδατος), το Natanz (εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου), το Isfahan (ερευνητικό κέντρο) και επιπρόσθετα πέντε τοποθεσίες βαλλιστικών ιρανικών πυραύλων.
 http://www.defencenet.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...