Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ομόλογα 6,5 δισ. ευρώ που κατέχουν hedge funds έμειναν έξω από το κουρείο

Εως τις 15 Μαΐου οι ανακοινώσεις για το αν θα πληρωθούν

Ρεπορτάζ Έλενα Λάσκαρη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 26 Απριλίου 2012
Η νέα κυβέρνηση θα αποφασίσει για το αν θα πληρωθούν ή όχι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων υπό ξένο δίκαιο ύψους 6,5 δισ. ευρώ, οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στο PSI και κινδυνεύουν τώρα να μην πάρουν ούτε ένα ευρώ.
Η τελική συμμετοχή των επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου έφτασε στο 96,6% και χθες το ελληνικό Δημόσιο ολοκλήρωσε τον τρίτο και τελευταίο διακανονισμό για την ανταλλαγή 135 σειρών ομολόγων αξίας 205,5 δισ. ευρώ.
Συνολικά κουρεύτηκαν ομόλογα ονομαστικής αξίας 199 δισ. ευρώ και εκτός διαδικασίας έμειναν ομόλογα αξίας 6,5 δισ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται πως στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν αγοραστεί από κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Με την ολοκλήρωση των διακανονισμών και μετά το πέρας και της τελευταίας προθεσμίας για την οικειοθελή συμμετοχή στη διαδικασία ήδη από την περασμένη Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσει τι θα γίνει με αυτά τα ομόλογα των 6,5 δισ. ευρώ. Πολλές εναλλακτικές επιλογές δεν υπάρχουν και εξαντλούνται στις εξής τρεις:

1Δεν πληρώνω. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές, κυρίως διά του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τέως υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, ότι δεν θα υπάρξει νέα προσφορά αναδεικνύοντας τον κίνδυνο όσοι παίξουν με τη φωτιά της μη συμμετοχής να χάσουν όχι μόνο το 53,5% αλλά το 100% του κεφαλαίου τους. Στο ενδεχόμενο αυτό, που θεωρείται και το πιθανότερο, εγείρονται ζητήματα δικαστικών προσφυγών αλλά και νέας υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία της χρεοκοπίας, γι' αυτό η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει την κάλυψη του ΔΝΤ και της τρόικας.

2Νέα πρόταση. Στο σενάριο αυτό, η ενδεχόμενη νέα πρόταση δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Μια χειρότερη πρόταση εκτιμάται από ορισμένες πλευρές ότι θα μπορούσε να ασκήσει πίεση δείχνοντας ότι πράγματι το ελληνικό Δημόσιο έκανε την καλύτερή του προσφορά και εφεξής, όσο περνά ο καιρός, ο κίνδυνος απώλειας του συνόλου των κεφαλαίων διευρύνεται.
3Πληρώνεται το σύνολο των 6,5 δισ. ευρώ. Είναι το σενάριο που συγκεντρώνει ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες καθώς σε αυτή την περίπτωση θα εγείρονταν αξιώσεις άνισης μεταχείρισης από όσους μετείχαν στο PSI. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.
Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με την τρόικα το αργότερο έως τις 15 Μαΐου, οπότε λήγει ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου ύψους 450 εκατ. ευρώ.
Τότε, το αργότερο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει ανακοινώσει αν πληρώνει ή όχι όσους δεν μετείχαν στο PSI.
 http://www.tanea.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...