Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νταβούτογλου: Δύο κράτη στην Κύπρο και αμοιβαιότητα για τη Χάλκη

Εδώ και πολλά χρόνια δεν ήταν λίγες οι φωνές που φώναζαν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της Ελλάδας για την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης θα λειτουργούσε σαν μπουμεραγκ κατα της εξωτερικής μας πολιτικής. Με δεδομένο ότι οι Έλληνες ομογενείς της Κωνσταντινόπουλης έχουν εδώ και δεκαετίες συρρικνωθεί κάτω των χιλίων ατόμων, η Χάλκη δεν είχε να προσφέρει απολύτως τίποτε στον ελληνισμό. 
hillary-davoutoglu
Αντιθέτως ήταν  φανερή η διάθεση της Άγκυρας να βάλει ταυτόχρονα με την Χάλκη, σαν αντιστάθμισμα στο διαπραγματευτικό τραπέζι και την Θράκη με τους μουφτήδες. Άλλωστε το έντονο ενδιαφέρον του τέως πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, με το ζήτημα της "Χάλκης" καθιστούσε το όλο ζήτημα, εθνικά ύποπτο.
Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι οι Μουφτήδες λειτουργούν στην πραγματικότητα ως προς το οικογενειακό δίκαιο ως δικαστές και η με οποιοδήποτε τρόπο αιρετή εκλογή τους απο τους μουσουλμάνους της Δ. Θράκης, θα λειτουργήσει υπέρ της Άγκυρας σε εδάφη και πληθυσμούς που ανήκουν στην Ελλάδα.
Από την εφημερίδα "Έθνος" διάβάζουμε: Τι διαμήνυσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στις συνομιλίες με την Χίλαρι Κλίντον
Προς πλήρη επιβεβαίωση εκείνων που επιμένουν ότι οι κατά καιρούς διακηρύξεις της Αγκυρας στερούνται ουσίας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκαθάρισε προς την Χίλαρι Κλίντον ότι η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο μοιάζει αναπόφευκτη αν δεν ευοδωθούν οι συνομιλίες μέχρι την 1η Ιουλίου όταν η Λευκωσία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).
Πρόσθεσε δε ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης πρέπει να γίνει υπό καθεστώς αμοιβαιότητας με τη διεύρυνση των θρησκευτικών ελευθεριών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών και η επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ είχαν εκτενή συνομιλία επί των δύο ζητημάτων στο περιθώριο της Διάσκεψης των «Φίλων της Συρίας» την περασμένη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σκλήρυνση της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό. Σταδιακά, το πρόβλημα επανέρχεται στην ατζέντα της αμερικανικής πλευράς και για αυτό η κυρία Κλίντον θέλησε να πληροφορηθεί τι σκέπτεται η Αγκυρα.
Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου θα απωλέσει την υπομονή του αν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δεν φέρουν αποτέλεσμα μέχρι την 1η Ιουλίου, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Σε αυτή την περίπτωση, αναφέρεται στο δημοσίευμα, η φόρμουλα των δύο κρατών θα προκύψει ως η μοναδική λύση για το πολιτικό μέλλον του νησιού.
Ο κ. Ερογλου άλλωστε έστειλε πρόσφατα επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι - μουν με την οποία εμφανίζεται ανοιχτός στην ενότητα της εκτελεστικής εξουσίας και έτοιμος να συζητήσει σοβαρά τη διασταυρούμενη ψήφο, δεσμευόμενος μάλιστα να τηρήσει πιο εποικοδομητική στάση στο περιουσιακό. Ωστόσο, όλα αυτά αναφέρονται υπό την προϋπόθεση ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα προχωρήσουν στη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης πριν από την έναρξη της κυπριακής προεδρίας.
Κρίσιμη ημερομηνία για το μέλλον των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό είναι όπως φαίνεται η 19η Απριλίου. Τότε αναμένεται να διεξαχθεί η συνάντηση του κ. Μπαν με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Το μείζον ερώτημα που χρήζει απάντησης είναι αν ο κ. Ντάουνερ θα εισηγηθεί προς τον Γενικό Γραμματέα τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης ή θα προτείνει αλλαγή της διαδικασίας, ενδεχομένως και με κατάργηση της «κυπριακής ιδιοκτησίας των συνομιλιών» σε συνδυασμό με τη συνέχισή τους και κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ.

Εμείς τη Χάλκη, οι Ελληνες τους μουφτήδες

Η κυρία Κλίντον εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα βήματα τα οποία έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση Ερντογάν στο ζήτημα της ενίσχυσης και του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε προς τον κ. Νταβούτογλου ότι αναμένει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, κάτι που είχε πει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στη Σεούλ της Κορέας (στο περιθώριο του G20).
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών όμως απάντησε ότι η Αγκυρα εργάζεται μεν επί του ζητήματος αυτού, αλλά συμπλήρωσε ότι η Αθήνα θα πρέπει να διευθετήσει θέματα που άπτονται της διατήρησς των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, εννοώντας προφανώς την εκλογή και όχι τον διορισμό των μουφτήδων καθώς και εκπαιδευτικά ζητήματα. «Οι Τούρκοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επισπεύσει την αλλαγή στην Τουρκία» αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της «Χουριέτ», προσθέτοντας ότι η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε ότι «υπάρχουν ενδείξεις και αναμενόμενες θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα» - χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
 http://www.hellasontheweb.org/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...