Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προκαλεί η Αγκυρα σε Ρόδο-Καστελλόριζο

Ανακοίνωσαν έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 30 Απριλίου 2012
Νέο σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί να στήσει η Αγκυρα βάζοντας στο κάδρο και την Αθήνα, καθώς στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προκηρύχθηκαν άδειες για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιοχές που περιλαμβάνουν και τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου και του Καστελλόριζου. Η Αθήνα αντέδρασε αμέσως με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε διάβημα και ρηματική διακοίνωση.
Οι εν λόγω ανακοινώσεις - βασίζονται σε αποφάσεις που έλαβε το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο - περιλαμβάνουν και χάρτες, στους οποίους η Αγκυρα εμφανίζει περίπου ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Αίγυπτο ως δική της ΑΟΖ. Πολλές από τις επίμαχες περιοχές συμπίπτουν με Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, για τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προκηρύξει διαγωνισμό για νέες άδειες ερευνών, ενώ άλλες περιλαμβάνουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου και του Καστελλόριζου.
Διπλωματικές πηγές μιλούσαν για κινήσεις τακτικής από την τουρκική πλευρά, η οποία με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να στείλει νέο μήνυμα για τις διεκδικήσεις της στην περιοχή, με αφορμή την κινητικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις νέες άδειες για έρευνες στα κυπριακά Οικόπεδα που αναμένεται να δοθούν σύντομα. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι σε ανάλογη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως είχε προχωρήσει η Αγκυρα και τον Ιούλιο του 2009, δημοσιεύοντας ουσιαστικά αποφάσεις που είχαν ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας το 2008 και συνδέονταν και πάλι με ερευνητικές εργασίες της Λευκωσίας.
Στην τουρκική κίνηση απάντησαν Αθήνα και Λευκωσία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Στέφανος Στεφάνου έκανε λόγο για «παρανομίες και προκλητικότητα» της Τουρκίας. «Η δημοσίευση περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές νοτίως της Ρόδου και του Καστελλόριζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως οι ελληνικές θέσεις έχουν γνωστοποιηθεί στην Τουρκία.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται να αντιδράσει με διάβημα, στο οποίο θα επαναλαμβάνει τις ελληνικές θέσεις με νομικά επιχειρήματα. 
 http://www.tanea.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας

Το χημικό, βιολογικό και βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας Βασίλης Γιαννακόπουλος*
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου και της σημαντικής στρατιωτικής ισχύος τόσο του Ισραήλ (νότια σύνορα) όσο και της Τουρκίας (βόρεια σύνορα), η Συρία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απόκτηση μη συμβατικών όπλων.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΟΥ

Ά) Ελληνισμός, η μόνη ένοια που δεν είναι σε θέση ν’αποδομίσουν η να της αλλάξουν το νόημα, διότι είναι κοσμοθεωρία, είναι τρόπος ζωής, είναι η μέθοδος ανέλιξης μέσω της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και προ πάντων, δεν είναι δόγμα, δεν τον επινόησε κανείς άνθρωπος αλλά ως κάτι ήδη υπαρκτό που χρειαζόταν ερμηνεία, τον ανακαλύψανε/ ερμηνεύσανε και απλοποιήσανε/ αναλύσανε, οι πρόγονοί μας, αναζητώντας την λογική και φυσική ροή των πραγμάτων, που είναι η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου να δημιουργήσει και να εξελιχθεί και ως γνωστόν, η κάθε ανακάλυψη, παίρνει το όνομα του επιστήμονα. Μην πέσεις στην παγίδα τους και χαθείς μέσα στον νέο κόσμο που φέρνουν, της μητριαρχίας και του υδροχοικού ήθους, γυρνώντας στα παλιά, προ των προγόνων μας, όπου κυριαρχούσαν τα τρισκατάρατα Σουμεριο – Βαβυλωνιακά και Σολομωνικά ιερατεία, που λέγαν στον άνθρωπο ότι πρέπει να υπάρχει μόνο για να υπηρετεί και πως αυτοί είναι η μήτρα και εσύ δήθεν το παιδί τους, αδύναμο και δούλος, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσ…

ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε πως μας παραμυθιάζουν  οι υπουργοί-οιαινες  Τουρισμού, εντός κι εκτός της Ελλάδος! Του Δημήτρη Ρομποτή* Η χαριεστάτη Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδος, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, όχι μόνο «έμαθε» τις μπίζνες, όπως μου έλεγε πριν μήνες κάποιος που υποτίθεται ότι τη γνωρίζει, αλλά ήδη κινείται μπροστά από την εποχή μας! Την προηγούμενη εβδομάδα επεσκέφθη τη Νέα Υόρκη στα πλαίσια επαναληπτικής εκδοχής του «επενδυτικού» συνεδρίου για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αν δεν κάνω λάθος. Το...