Ομόλογα 6,5 δισ. ευρώ που κατέχουν hedge funds έμειναν έξω από το κουρείο

Εως τις 15 Μαΐου οι ανακοινώσεις για το αν θα πληρωθούν

Ρεπορτάζ Έλενα Λάσκαρη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 26 Απριλίου 2012
Η νέα κυβέρνηση θα αποφασίσει για το αν θα πληρωθούν ή όχι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων υπό ξένο δίκαιο ύψους 6,5 δισ. ευρώ, οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στο PSI και κινδυνεύουν τώρα να μην πάρουν ούτε ένα ευρώ.
Η τελική συμμετοχή των επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου έφτασε στο 96,6% και χθες το ελληνικό Δημόσιο ολοκλήρωσε τον τρίτο και τελευταίο διακανονισμό για την ανταλλαγή 135 σειρών ομολόγων αξίας 205,5 δισ. ευρώ.
Συνολικά κουρεύτηκαν ομόλογα ονομαστικής αξίας 199 δισ. ευρώ και εκτός διαδικασίας έμειναν ομόλογα αξίας 6,5 δισ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται πως στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν αγοραστεί από κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Με την ολοκλήρωση των διακανονισμών και μετά το πέρας και της τελευταίας προθεσμίας για την οικειοθελή συμμετοχή στη διαδικασία ήδη από την περασμένη Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσει τι θα γίνει με αυτά τα ομόλογα των 6,5 δισ. ευρώ. Πολλές εναλλακτικές επιλογές δεν υπάρχουν και εξαντλούνται στις εξής τρεις:

1Δεν πληρώνω. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές, κυρίως διά του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τέως υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, ότι δεν θα υπάρξει νέα προσφορά αναδεικνύοντας τον κίνδυνο όσοι παίξουν με τη φωτιά της μη συμμετοχής να χάσουν όχι μόνο το 53,5% αλλά το 100% του κεφαλαίου τους. Στο ενδεχόμενο αυτό, που θεωρείται και το πιθανότερο, εγείρονται ζητήματα δικαστικών προσφυγών αλλά και νέας υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία της χρεοκοπίας, γι' αυτό η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει την κάλυψη του ΔΝΤ και της τρόικας.

2Νέα πρόταση. Στο σενάριο αυτό, η ενδεχόμενη νέα πρόταση δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Μια χειρότερη πρόταση εκτιμάται από ορισμένες πλευρές ότι θα μπορούσε να ασκήσει πίεση δείχνοντας ότι πράγματι το ελληνικό Δημόσιο έκανε την καλύτερή του προσφορά και εφεξής, όσο περνά ο καιρός, ο κίνδυνος απώλειας του συνόλου των κεφαλαίων διευρύνεται.
3Πληρώνεται το σύνολο των 6,5 δισ. ευρώ. Είναι το σενάριο που συγκεντρώνει ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες καθώς σε αυτή την περίπτωση θα εγείρονταν αξιώσεις άνισης μεταχείρισης από όσους μετείχαν στο PSI. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.
Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με την τρόικα το αργότερο έως τις 15 Μαΐου, οπότε λήγει ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου ύψους 450 εκατ. ευρώ.
Τότε, το αργότερο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει ανακοινώσει αν πληρώνει ή όχι όσους δεν μετείχαν στο PSI.
 http://www.tanea.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;

Επιστήμονες αναπτύσσουν μητρικό γάλα που καλλιεργείται σε εργαστήριο και άλλες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εκτροφής.

Μαζεμένες πληροφορίες για τα εμβόλια