Προκαλεί η Αγκυρα σε Ρόδο-Καστελλόριζο

Ανακοίνωσαν έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 30 Απριλίου 2012
Νέο σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί να στήσει η Αγκυρα βάζοντας στο κάδρο και την Αθήνα, καθώς στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προκηρύχθηκαν άδειες για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε περιοχές που περιλαμβάνουν και τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου και του Καστελλόριζου. Η Αθήνα αντέδρασε αμέσως με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε διάβημα και ρηματική διακοίνωση.
Οι εν λόγω ανακοινώσεις - βασίζονται σε αποφάσεις που έλαβε το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο - περιλαμβάνουν και χάρτες, στους οποίους η Αγκυρα εμφανίζει περίπου ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Αίγυπτο ως δική της ΑΟΖ. Πολλές από τις επίμαχες περιοχές συμπίπτουν με Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, για τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προκηρύξει διαγωνισμό για νέες άδειες ερευνών, ενώ άλλες περιλαμβάνουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου και του Καστελλόριζου.
Διπλωματικές πηγές μιλούσαν για κινήσεις τακτικής από την τουρκική πλευρά, η οποία με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να στείλει νέο μήνυμα για τις διεκδικήσεις της στην περιοχή, με αφορμή την κινητικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις νέες άδειες για έρευνες στα κυπριακά Οικόπεδα που αναμένεται να δοθούν σύντομα. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι σε ανάλογη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως είχε προχωρήσει η Αγκυρα και τον Ιούλιο του 2009, δημοσιεύοντας ουσιαστικά αποφάσεις που είχαν ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας το 2008 και συνδέονταν και πάλι με ερευνητικές εργασίες της Λευκωσίας.
Στην τουρκική κίνηση απάντησαν Αθήνα και Λευκωσία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Στέφανος Στεφάνου έκανε λόγο για «παρανομίες και προκλητικότητα» της Τουρκίας. «Η δημοσίευση περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές νοτίως της Ρόδου και του Καστελλόριζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως οι ελληνικές θέσεις έχουν γνωστοποιηθεί στην Τουρκία.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται να αντιδράσει με διάβημα, στο οποίο θα επαναλαμβάνει τις ελληνικές θέσεις με νομικά επιχειρήματα. 
 http://www.tanea.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;

Επιστήμονες αναπτύσσουν μητρικό γάλα που καλλιεργείται σε εργαστήριο και άλλες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εκτροφής.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΌ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΩΝ 12 ΑΘΛΩΝ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ