Δραστικές αλλαγές στη φορολογία


Αλλάζουν οι κλίμακες, καταργούνται οι φοροαπαλλαγές. Τι περιλαμβάνει για φόρους στα ακίνητα και ΦΠΑ το πλαίσιο συμφωνίας ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ
30 Μαρ 2012 - 11:27
Picture 0 for Δραστικές αλλαγές στη φορολογία
Νέα φορολογική κλίμακα με λιγότερα κλιμάκια, κατάργηση των φοροαπαλλαγών, δυο φόρους στα ακίνητα και ευχές για μείωση του συντελεστή 23% του ΦΠΑ περιλαμβάνει το πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ κατά τη διαδικασία του διαλόγου για το νέο φορολογικό σύστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 40%, από 45% σήμερα για εισοδήματα πάνω απο 60.000 ευρώ, καθώς και περιορισμό των φορολογικών κλιμακίων και των συντελεστών σε 4, από 8 σήμερα. Στη νέα κλίμακα δεν αλλάζει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, το οποίο παραμένει στα 5.000 ευρώ.
Η προτεινόμενη κλίμακα που έχει συμφωνηθεί είναι:

  • 0-5000 ευρώ εισόδημα φορολογικός συντελεστής 0,
  • 5.000 - 10.000 ευρώ εισόδημα φορολογικός συντελεστής 10%,
  • 10.000 - 30.000 ευρώ εισόδημα φορολογικός συντελεστής 20%,
  • 30.000 - 60.000 ευρώ εισόδημα φορολογικός συντελεστής 30% και
  • Άνω των 60.000 συντελεστής 40%
Προβλέπονται μειώσεις και στη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων. Ο συντελεστής φορολογίας των κερδών προτείνεται να διαμορφωθεί στο 20% και σε επίπεδα ακόμη χαμηλότερα στο μέλλον.
Στα ακίνητα προβλέπεται η θέσπιση δύο φόρων: Ο ένας, στον οποίο θα συγχωνευτούν ο σημερινός φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και το ειδικό τέλος ακινήτων και θα αποδίδεται στο κράτος και ο άλλος ο οποίος θα συμπεριλάβει τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται και εισπράττονται σήμερα απο τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, συμφωνήθηκε να αντικατασταθούν απο τις αγοραίες τιμές ακινήτων, τις οποίες παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ θα επικαιροποιούνται ανά τρίμηνο για να μην παρουσιάζονται αποκλίσεις απο τις πραγματικές τιμές.
Οι τελικές προτάσεις του διαλόγου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 23% εφόσον εκπληρωθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού για τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο.
Τέλος προβλέπεται περικοπή των φοροαπαλλαγών και αντικατάστασή τους με επιδόματα που θα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων φόρου για δαπάνες που αφορούν σε ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ. καθώς και κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών κατά την αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτου από τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους.
Η επιτροπή σύνταξης του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, στην οποία συμμετείχαν το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ, ενώ όπως είναι ήδη γνωστό έχει αποχωρήσει η ΝΔ, ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες της, ανοίγοντας το δρόμο για τη σύνταξη του σχετικού προσχεδίου έως τα τέλη του Απριλίου. Το τελικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές στο τέλος του Ιουνίου.
 http://www.forologikanea.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;

Επιστήμονες αναπτύσσουν μητρικό γάλα που καλλιεργείται σε εργαστήριο και άλλες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εκτροφής.

Μαζεμένες πληροφορίες για τα εμβόλια