Μπαρόζο: "Λεφτά υπάρχουν", αρκεί να τα ξεπαγώσετε...


Μπαρόζο: "Λεφτά υπάρχουν", αρκεί να τα ξεπαγώσετε...
Στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στέκεται η έκθεση που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της Κομισιόν. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για την ανάπτυξη.
Την έκθεση του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα από το Στρασβούργο ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τα επόμενα βήματα που απαιτούνται και τα οποία, εάν η Ελλάδα ακολουθήσει πιστά έως το 2015, θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές.


Οι προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν δεν περιλαμβάνουν πρόσθετα χρηματικά ποσά για την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για την ανάπτυξη τα περίπου 12 δισ. ευρώ που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τα κοινοτικά ταμεία βάσει του ΕΣΠΑ, αν αξιοποιηθούν έξυπνα και σωστά, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικότερα αποτελέσματα και να οδηγήσουν σε ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση.
Όπως μεταδίδει η WSJ, στην έκθεση αναγνωρίζεται μεταξύ των άλλων ότι η Ελλάδα έλαβε λιγότερα από τα μισά από τα 20 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περίοδο 2007 -2013. “Το γεγονός αυτό συνεπάγεται αρκετά μεγάλη ανεκμετάλλευτη δυνατότητα για την τόνωση της ζήτησης και των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας βραχυπρόθεσμα, ταυτόχρονα με την δημιουργία θεμελίων για βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον", υπογραμμίζει το έγγραφο.

Τα επενδυτικά σχέδια που μπορεί να επωφεληθούν από τη χρήση των αδιάθετων κονδυλίων είναι σύμφωνα με το έγγραφο οι οδικοί άξονες, ο τουρισμός και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

Τομείς, μαζί με τις εξαγωγές, την τόνωση της απασχόλησης, και την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που έχουν τεθεί κατ’ επανάληψη τόσο από τα κεντρικά της ΕΕ, όσο και από το ΔΝΤ και τα πολιτικά κόμματα της χώρας μας.
Η απορρόφηση των πόρων των Ευρωπαϊκών Διορθωτικών Ταμείων, όπου υπάρχουν ακόμα σημαντικά ποσά διαθέσιμα, η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και η υλοποίηση των μεγάλων έργων, ήταν άλλωστε από τα βασικά θέματα της ατζέντας, στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο της ΕΕ, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Φυσικά οι επαφές μεταξύ των δύο ανδρών δεν έχουν σταματήσει, αντιθέτως προχθές υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και εχθές ο Έλληνας πρωθυπουργός απέστειλε στον πρόεδρο της Κομισιόν σχετική επιστολή εν όψει της ανακοίνωσης της έκθεσης της ΕΕ.
Επιστολή στον Barroso ζητώντας δράσεις για στήριξη των νέων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέστειλε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Από την άλλη πλευρά ο Αντώνης Σαμαράς, ετοιμάζεται να παρουσιάσει την Πέμπτη την οικονομική του πλατφόρμα και μέτρα με τα οποία η Ν.Δ. εκτιμά ότι θα μπορέσει να αντικαταστήσει τις περικοπές στις συντάξεις και άλλα επώδυνα μέτρα.

ΔΝΤ: Στην πρέσα και το 2013 η Ελλάδα


Ύφεση 4,7% προβλέπει για την ελληνική οικονομία φέτος η έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, στην Ελλάδα το 2011 κλείνει με ύφεση (-)6,9% η οποία παραμένει και το 2012 αλλά σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα στο (-)4,7%.

Το Ταμείο προβλέπει- στην καλύτερη των περιπτώσεων- για τη χώρα μας μηδενική ανάπτυξη το 2013 με την ανεργία να εκτοξεύεται από το 17,4% το 2011 στο 19,4% για το 2012 και 2013. Για την Ελλάδα αναφέρεται ότι το περασμένο καλοκαίρι όταν ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το PSI εντάθηκε η κρίση γύρω από το ελληνικό πρόβλημα λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας.

"Αν και τα ρίσκα της κρίσης έχουν μειωθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα της προόδου που σημειώθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, τα προβλήματα παραμένουν και στην Ελλάδα και σε άλλες οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης και είναι πιθανόν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα" τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, την οικονομική συρρίκνωση που βιώνουν η Ελλάδα και η Πορτογαλία, ακολουθούν και η Ισπανία και η Ιταλία παρά τις δημοσιονομικές προσπάθειες. Μάλιστα, αυτή η τάση αποτυπώνεται στο κόστος δανεισμού, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται σημαντικά. Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία παραμένουν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, "η εντατικοποίηση της οποίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 επηρέασε έντονα την Ιταλία και, σε μικρότερο βαθμό, την Ισπανία". Μετά τον περασμένο Ιανουάριο υπάρχει μία γενικότερη τάση σταθεροποίησης απέναντι στην κρίση, σύμφωνα με το ΔΝΤ

 http://www.reporter.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;

Επιστήμονες αναπτύσσουν μητρικό γάλα που καλλιεργείται σε εργαστήριο και άλλες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εκτροφής.

Μαζεμένες πληροφορίες για τα εμβόλια