Οι αποκλίσεις στα έσοδα θα οδηγήσουν στη λήψη πρόσθετων μέτρων


Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί τον Ιούνιο να αποφασίσει παρεμβάσεις στις δαπάνες για τη διετία 2013 - 2014
Των Προκοπη Xατζηνικολαου και Σωτηρη Nιικα
Το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για το 2012 άφησε χθες ανοιχτό υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία εφόσον χρειαστεί θα ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση εντός του Ιουνίου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εάν ο κρατικός μηχανισμός «χαλαρώσει» ελέω εκλογών και τα έσοδα παρουσιάσουν σημαντικές αποκλίσεις, τότε θα απαιτηθούν παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών, προκειμένου να μην εκτροχιαστεί το έλλειμμα φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως η τρόικα θα ζητήσει νέα μέτρα για να καλυφθούν τυχόν αποκλίσεις. Τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά από το μέτωπο των εσόδων. Στην «τρύπα» του πρώτου διμήνου ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα έρχεται να προστεθεί και η «φτωχή» επίδοση του Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα (προ επιστροφών) αυξήθηκαν κατά 3,3%, εξέλιξη η οποία αποδίδεται αποκλειστικά στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτό σημαίνει ότι τον Μάρτιο του 2012 τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 3,5 δισ. ευρώ έναντι 3,4 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο του 2011. Στην περίπτωση που οι επιστροφές φόρων είναι άνω των 100 εκατ. ευρώ τα έσοδα του Μαρτίου θα βρεθούν με αρνητικό πρόσημο. Πάντως, οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ παρουσίασαν μικρή αύξηση της τάξης του 2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, τα έσοδα των εφοριών αυξήθηκαν κατά 20,4% (λόγω της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών), ωστόσο η πτώση των τελωνειακών εσόδων κατά 27% αντιστάθμισε τα όποια οφέλη προέκυψαν από την επίδοση των εφοριών.
Για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδης, έχει δώσει αυστηρές εντολές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό προκειμένου αυτός να εντείνει τις προσπάθειες με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Μάλιστα, έχει δώσει σαφείς οδηγίες για το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, να μη «χαλαρώσει» ο μηχανισμός ως είθισται στις προεκλογικές περιόδους.
Σε αντίθετη περίπτωση ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν νέες προσαρμογές στο σκέλος των δαπανών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει ότι υπάρχουν τρόποι περιστολής των δαπανών, ανέφερε πως θα μπορούσε να μειωθεί το ποσοστό της μηνιαίας αποδέσμευσης δαπανών για κάθε υπουργείο και φορέα από το 8% που είναι σήμερα στο 7% ή και χαμηλότερα.
Εκτός, όμως, από τα επιπλέον μέτρα που ενδεχομένως να χρειαστούν για φέτος, το βέβαιο είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα κληθεί τον Ιούνιο να αποφασίσει νέες παρεμβάσεις στις δαπάνες για τη διετία 2013 - 2014. Για το διάστημα αυτό θα πρέπει να αποφασιστούν νέα μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 5,5% του ΑΕΠ ή περίπου 11,5 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα προστεθούν και μέτρα ύψους 3 δισ ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) που θα προέλθουν από τα έσοδα και συγκεκριμένα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Τη μελέτη για το πώς θα προέλθουν τα μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ έχει αναλάβει το ΚΕΠΕ, το οποίο αναμένεται τη Μ. Δευτέρα να παραδώσει στο υπουργείο Οικονομικών μία πρώτη έκθεση με την καταγραφή των δαπανών που κάνει το Δημόσιο. Στα τέλη Μαΐου θα παραδώσει το δεύτερο σκέλος της έκθεσης που θα περιλαμβάνει τους τομείς από τους οποίους θα γίνουν οι περικοπές, ενώ στο τέλος Μαΐου θα κατατεθούν οι τελικές προτάσεις μέτρων.
Μάλιστα, αυτά θα ξεπερνούν το απαιτούμενο ποσό, ώστε η νέα κυβέρνηση να μπορεί να επιλέξει τα πιο «ανώδυνα» μέτρα. Εάν, όμως, χρειαστούν νέες παρεμβάσεις για φέτος, τότε μπορεί να υιοθετηθούν άμεσα όλα τα μέτρα που θα προτείνονται.
ΑνακεφαλαιοποίησηΜέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα (πιθανόν τη Μ. Τρίτη) αναμένεται η πράξη του υπουργικού συμβουλίου για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα εκτιμάται ότι θα προκηρυχθούν και οι εκλογές (θα πραγματοποιηθούν στις 6 Μαΐου), οπότε τα περιθώρια είναι στενά.
Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) και αυτές τις μέρες γίνονται συζητήσεις για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (διάρκεια, είδος κ.λπ.) που θα έχουν αυτοί οι τίτλοι. Χθες ο κ. Σαχινίδης με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτη είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο για το θέμα αυτό, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος είχε επαφές με τραπεζίτες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιός αλήθεια ήταν ο Ερμής Τρισμέγιστος και τί δίδαξε;

Επιστήμονες αναπτύσσουν μητρικό γάλα που καλλιεργείται σε εργαστήριο και άλλες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της εκτροφής.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΌ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΩΝ 12 ΑΘΛΩΝ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ